Alergia  Jest 7 produktów.

  • Olej z czarnuszki Biolavit pomoże Ci w utrzymaniu zdrowia w najlepszej kondycji. Olej jest naturalny, nieflitrowany i nierafinowany, tłoczony na zimno w polskiej olejarni. Nie posiada żadnych konserwantów ani dodatków, dzięki czemu zachowuje swoje prozdrowotne właściwości do miesiąca od otwarcia butelki, gdy trzymasz go w lodówce.
    Towar dostępny
  • Olej z czarnuszki Biolavit pomoże Ci w utrzymaniu zdrowia w najlepszej kondycji. Olej jest naturalny, nieflitrowany i nierafinowany, tłoczony na zimno w polskiej olejarni. Nie posiada żadnych konserwantów ani dodatków, dzięki czemu zachowuje swoje prozdrowotne właściwości do miesiąca od otwarcia butelki, gdy trzymasz go w lodówce.
    Towar dostępny
  • Czystek kreteński od Hepatica, to suplement diety zawierający szlachetną odmianę czystka - czystek kreteński (Cistus creticus) zwany szarym.
    Towar dostępny
  • Baikal Skullcap od Medica Herbs to suplement diety który wspiera prawidłowe funkcjonowanie stawów oraz wspomaga ich sprawność w długim okresie. Dzięki wysokiej zawartości baikaliny na poziomie 20%, suplement przyczynia się również do wzmacniania wytrzymałości psychicznej oraz poprawy posiadanych funkcji poznawczych, w tym pamięci i koncentracji. Dodatkowo produkt wspomaga prawidłowy stan odprężenia i ułatwia spokojne zasypianie.
    Towar dostępny
  • Bajkalina od Yango, to suplement diety w kapsułkach zawierający ekstrakt z tarczycy bajkalskiej (Scutellaria Baicalensis) standaryzowany na zawartość 85% bajkaliny.
    Towar dostępny
  • Olej z czarnuszki Biolavit pomoże Ci w utrzymaniu zdrowia w najlepszej kondycji. Olej jest naturalny, nieflitrowany i nierafinowany, tłoczony na zimno w polskiej olejarni. Nie posiada żadnych konserwantów ani dodatków, dzięki czemu zachowuje swoje prozdrowotne właściwości do miesiąca od otwarcia butelki, gdy trzymasz go w lodówce.
    Brak
  • Full Spectrum Chinesse Scullcap marki Swanson to suplement diety zawierający ekstrakt z korzenia tarczycy bajkalskiej, koncentrat 4:1.
    Brak

Alergia to nieprawidłowa reakcja układu odpornościowego naszego organizmu na tak zwane alergeny, czyli między innymi bakterie, wirusy, niektóre leki, środki chemiczne, a nawet pokarmy. Najczęściej występującymi alergenami są: pyłki roślin, sierść zwierząt, kurz domowy, jad pszczół, cytrusy, jajka, orzechy, ryby oraz mleko krowie. 

Alergia - jakie rodzaje alergii rozróżniamy?

Najpopularniejszym rodzajem alergii jest katar sienny, czyli alergiczny nieżyt nosa. Mamy z nim do czynienia przede wszystkim wiosną i latem, kiedy w powietrzu znajdują się pyłki roślin, grzyby i zarodniki. Jego objawy to między innymi swędzenie nosa, ścian gardła i oczu, napady kichania, wyciek wodnistej wydzieliny oraz łzawienie oczu. Dolegliwość ta może występować również przez cały rok i jest wtedy związana najczęściej z kurzem domowym lub sierścią zwierząt. Reakcją alergiczną będzie także pokrzywka, często związana z dokuczliwym świądem. Najgroźniejszym typem alergii jest natomiast wstrząs anafilaktyczny, który pojawia się nagle i zaburza pracę wielu narządów ludzkiego organizmu jednocześnie. Może wystąpić w wyniku kontaktu krwi z alergenem lub po zjedzeniu produktu, na który jesteśmy uczuleni. Jego objawy to ból głowy, osłabienie, wymioty, pokrzywka skórna, uczucie kołatania w klatce piersiowej, a nawet utrata przytomności czy zapaść.

Alergia - jak z nią walczyć?

Alergia może przyczynić się do znacznego pogorszenia komfortu życia, dlatego warto szybko ją rozpoznać i wdrożyć odpowiednie kroki ku jej wyeliminowaniu. Choć niemożliwe jest całkowite wyleczenie alergii, istnieje duża szansa, aby wygasić jej objawy. Należy zatem unikać kontaktu z alergenami, a jeśli to niemożliwe, rozpocząć odczulanie, czyli immunoterapię swoistą. Polega ona na podawaniu szczepionek z coraz większą ilością danego alergenu w celu zniesienia reakcji alergicznej organizmu. Jakość życia alergików może polepszyć również suplementacja substancji o właściwościach antyhistaminowych, takich jak chociażby olej z czarnuszki.  

Alergia jest często przypadłością wrodzoną, jednak wiele badań dowodzi, że doprowadzanie do kontaktu z potencjalnymi alergenami już w czasie wczesnego dzieciństwa może zmniejszyć ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych w wieku dorosłym. Wbrew powszechnej opinii, nie zaleca się zatem bezwzględnego unikania podawania dzieciom takich produktów spożywczych, jak krowie mleko, jajka czy nawet owoce morza. W ramach profilaktyki alergii warto przyzwyczajać do nich nawet niemowlęta, dostosowując ich ilość oraz formę podania do poziomu rozwoju malucha.