Biolavit Cukier trzcinowy demerara - 1000 g
Biolavit Cukier trzcinowy demerara - 1000 g
Biolavit Cukier trzcinowy demerara - 1000 g
Biolavit Cukier trzcinowy demerara - 1000 g

Biolavit Cukier trzcinowy demerara - 1000 g

Biolavit

Cukier trzcinowy to wartościowa alternatywa dla tradycyjnego cukru buraczanego. Ma on nie tylko lepsze właściwości, ale także charakterystyczny, pyszny karmelowy smak i aromat. Nasz cukier trzcinowy produkowany jest z najlepszej jakości trzciny cukrowej, pozyskiwanej wyłącznie ze sprawdzonych źródeł oraz świeżo ściętej, co gwarantuje doskonały smak, piękny kolor i cudowny aromat gotowego produktu.

CKT-Z-1000
Towar dostępny
9,90 zł
Wysyłka w ciągu 24h

Darmowa dostawa

Przy zamówieniach powyżej 199 zł oferujemy dostawę gratis!

Rodzaje dostawy Przedpłata Pobranie Czas dostawy
Kurier UPS 12,99 zł 17,99 1 - 2 dni robocze
Paczkomaty InPost 10,99 zł - 1 - 2 dni robocze
Kurier Pocztex48 9,99 zł - 1 - 2 dni robocze
Odbiór w punkcie - Poczta Polska, Żabka, Orlen 8,99 zł - 2 - 3 dni roboczych
Odbiór osobisty
(Kraków, ul. Limanowskiego 1)
0 zł 0 zł 1 - 2 dni robocze
Kurier UPS
(Wysyłka zagraniczna do wszystkich krajów Unii Europejskiej!)
29,99 zł - 2 - 10 dni robocze
 

Darmowa dostawa od 199 zł

 

30 dni na zwrot towaru

 

Odbiór osobisty w Krakowie

Cukier trzcinowy demerara od Biolavit


WegańskiWegański

WegetariańskiWegetariański

Bez wypełniaczyBez wypełniaczy

Cukier trzcinowy – co zawiera?

Cukier trzcinowy produkowany jest z trzciny cukrowej w dwóch etapach. Natychmiast po ścięciu rośliny jeszcze na miejscu uprawy pozyskuje się cukier surowy, który następnie przewożony jest do fabryk, gdzie przetwarza się go na cukier gotowy do spożycia. W soku z trzciny obecna jest przede wszystkim sacharoza, czyli dwucukier złożony z glukozy i fruktozy. Poza nimi, sok ten zawiera też skrobię, błonnik, flawonoidy, białka, antocyjany, kwasy organiczne i sole mineralne, takie jak potas, wapń, żelazo, sód czy magnez. Cukier demerara, który nie zostanie poddany procesowi rafinacji, czyli oczyszczenia, będzie znacznie bogatszy w substancje odżywcze niż zwykły cukier buraczany.

Cukier trzcinowy a zwykły cukier biały

Nierafinowany cukier w przeciwieństwie do zwykłego cukru białego poza sacharozą zawiera także składniki mineralne i polifenole o działaniu przeciwutleniającym. Ponieważ jest dostępny w dwóch wariantach – białym i brązowym – podczas zakupów należy zwracać szczególną uwagę na to, czy rzeczywiście mamy do czynienia z cukrem trzcinowym, a nie buraczanym. Różnica pomiędzy tymi produktami widoczna jest także w cukiernictwie. Cukier trzcinowy ze względu na większą wilgotność wpływa korzystnie na walory wypieków i deserów. Ma także ładniejszy aromat i bardziej wyrazisty smak. Co więcej, poddany działaniu wysokiej temperatury topi się i ciemnieje, dzięki czemu można przygotowywać z niego ciekawe dekoracje.

Cukier trzcinowy – zastosowanie

Cukier trzcinowy to nie tylko produkt niezbędny do słodzenia napojów czy przygotowywania wypieków. Dzięki niemu możliwe jest nadawanie koloru wyrobom pieczonym i karmelizowanym oraz zapobieganie utracie koloru przez owoce. Maskuje gorzki posmak i chroni przed utlenianiem przetwory owocowe. Stabilizuje także galaretki, obniża punkt zamarzania lodów, zagęszcza sosy. Działa też jak naturalny konserwant w dżemach i konfiturach. Cukier demerara służy również do przygotowywania dekoracji deserów i glazur do mięs.

Wartości odżywcze

Wielkość opakowania: 1000 g

w 100 g
Wartość energetyczna 1678 kj / 401 kcal
Tłuszcze 0,4 g
kwasy nasycone 0 g
Węglowodany 99,4 g
w tym cukry 99,4 g
Błonnik 0 g
Białko 0 g
Sól 0 g
Masa netto
1 kg
Nie zawiera
Konserwantów, Barwników
Cechy specjalne
Wegański, Wegetariański

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Produkt dodany do ulubionych