Chlorella - co to, dawkowanie, właściwości

O dobroczynnym działaniu alg wiadomo od dawna, jednak początkowo wyłącznie przemysł kosmetyczny zainteresował się nimi i ich właściwościami. Od jakiegoś czasu jednak, gdy rośnie popularność pożywienia pozyskiwanego z mórz, oceanów i jezior, wzrasta zainteresowanie algami jako suplementami diety. Odpowiednio przetworzone mogą wzbogacić posiłek o wiele cennych składników i pomóc zbilansować każdą dietę. To wystarczająco dobry powód, by chlorella zyskała dużą popularność.

Chlorella - co to jest

Chlorella jest zieloną algą, która rośnie w słodkowodnych zbiornikach zlokalizowanych na Dalekim Wschodzie. Jej budowa jest bardzo prosta: składa się przede wszystkim z jądra i dużych ilości chlorofilu. Ten ostatni składnik natomiast jest przyczyną intensywnego zielnego koloru, którym chlorella może się poszczycić. To również od niego alga ta wzięła swoją nazwę i właściwości. Nie bez znaczenia jest bowiem fakt, że chlorella ma najwięcej chlorofilu ze wszystkich roślin na Ziemi, a do tego dostarcza organizmowi aminokwasów, cukrów, witamin (głównie witaminy A, C, z grupy B i kwas foliowy) oraz kwasów nukleinowych. Chlorella jest tym samym jedną z najlepszych substancji spożywczych, które ułatwiają regenerację i oczyszczanie organizmu.

Chlorella - właściwości

Chlorella to głównie produkt, który ułatwia oczyszczanie organizmu. Jest to bardzo dobra substancja detoksykująca cały organizm, w tym i wątrobę odpowiedzialną za detoksykację z alkoholu, metali ciężkich, pestycydów i innych szkodliwych substancji. Dzięki temu jest w stanie pomóc nawet w wydaleniu w organizmy uranu, rtęci, ołowiu i arszeniku. Jej właściwości oczyszczające to również sposób na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu z ust i nieprzyjemnej woni potu.

Algę tą uważa się za dobry suplement do przyjmowania przed imprezami suto zakrapianymi alkoholem. Ważne jest jednak to, by przyjąć ją na dwie godziny przed planowanym spożywaniem napojów alkoholowych. Dzięki temu ma zapobiec kacowi, bo chroni przed wypłukaniem z organizmu składników odżywczych, co jest przyczyną złego samopoczucia następnego dnia. Chlorella nie jest jednak cudownym remedium na alkohol, bo nie uchroni przed uszkodzeniem wątroby wywołanym alkoholem. Nie zadziała również tak samo dobrze przyjęta po imprezie, a nie przed nią.

Chlorella może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka rozwoju nowotworów, ze szczególnym uwzględnieniem raka piersi, a także raka jelita grubego. Różne gatunki tej algi wykazują właściwości ochronne przeciwko różnym rodzajom raka, jednak te najczęściej stosowane w suplementach diety są w stanie zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe.

Kolejną cenną właściwością chlorelli jest jej pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Stymulując produkcję białych krwinek i komórek NK, jest w stanie zwiększać odpornośc organizmu na wszelkiego rodzaju infekcje czy inne choroby pochodzenia wirusowego lub bakteryjnego.

Dla kobiet w ciąży chlorella może być szczególnie istotna. Dzięki dużej zawartości kwasu foliowego, witaminy B12 i żelaza chroni przed anemią oraz problemami z nadciśnieniem indukowanym ciąża. Zmniejsza także ryzyko wystąpienia białkomoczu, chroni przed obrzękami, a także wspiera rozwój układu nerwowego płodu. Co więcej, obniża poziom złego cholesterolu.

Fibromialgia to choroba, która objawia się uporczywym bólem mięśni i stawów, a także bolesnością określonych miejsca na ciele. Chlorella jest w stanie skuteczne zmniejszać objawy i łagodzić ból w przypadku tej choroby, co ma ogromne znaczenie z uwagi na długotrwałość dolegliwości. Algi te są dobrą alternatywą dla leków przeciwbólowych, od których można się uzależnić.

Chlorella jako składnik diety to również bardzo dobre wsparcie dla samych procesów trawienia i wydalania. Może być z powodzeniem traktowana jako probiotyk. Przyspiesza bowiem trawienie dzięki zwiększeniu tempa rozwoju przyjaznych bakterii w jelitach, a także z powodzeniem może zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej. Białko zawarte w tych algach jest pełnowartościowe.

Chlorella - dawkowanie

Chlorella w proszku nie powinna przekraczać jednej łyżeczki 1-3 razy na dobę dziennie. Proszek należy zmieszać z wodą lub sokiem owocowym i przyjąć podczas posiłku. Algi te są oferowane również w postaci tabletek czy też kapsułkach. W takiej sytuacji nie należy przekraczać dawki zalecanej przez producenta na opakowaniu.

Spirulina i chlorella to przykład na dobroczynne działanie alg. To również dowód na to, że najlepsze składniki odżywcze mogą ukrywać się w bardzo niepozornych produktach. Ich spożywanie przynosi wiele korzyści dla organizmu, a przy tym nie wiąże się ze wzrostem wagi. Zazwyczaj jest wręcz przeciwnie.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Loading...