Dieta wegetariańska to coraz częściej wybierana alternatywa dla diety mięsnej. Opiera się na produktach pochodzenia roślinnego, które muszą pokryć dziennie zapotrzebowanie na wszystkie witaminy i minerały. Nieprawidłowo wprowadzony jadłospis może jednak wyrządzić wiele szkód w organizmie. W przypadku wegetarianizmu szczególną uwagę należy przyłożyć do takich elementów, jak żelazo, wapń czy witamina B12, które są ciężko dostępne w roślinach. Jak stworzyć optymalną dietę wegetariańską i o jakich składnikach nie zapomnieć?
Dieta wegetariańska — czy warto ją stosować?
Całkowite porzucenie mięsa niesie za sobą szereg korzyści. Przede wszystkim w naszym jadłospisie gości wówczas znaczna ilość roślin, bogatych w "zdrowe" kwasy tłuszczowe. Co więcej, osoby stosujące dietę wegetariańską często doświadczają poczucia lekkości, większej energii życiowej oraz poprawy samopoczucia. Dla wielu to również sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów poprzez przyspieszenie pracy metabolizmu.
Korzyści z przejścia na dietę wegetariańską
- wkład w ochronę środowiska
- zmniejszenie ryzyka otyłości
- mniejsza szansa na wystąpienie cukrzycy typu II
- poprawa pracy układu trawiennego
- usprawnienie funkcjonowania układu krążenia i zmniejszenie ryzyka nadciśnienia tętniczego
- obniżenie poziomu cholesterolu
By móc cieszyć się zaletami diety wegetariańskiej, konieczne jest dokładne zaplanowanie swoich posiłków. Samo odsunięcie mięsa z codziennej rutyny to jeden z najczęstszych błędów, które popełniają początkujący wegetarianie. Jakich zasad należy się trzymać przy bezmięsnym jadłospisie?
Dieta wegetariańska — jak zacząć, by się nie zniechęcić?
Osoby przechodzące na taki sposób żywienia nierzadko skarżą się na brak energii. Wynika to z faktu, iż dania roślinne najczęściej charakteryzują się niższą kalorycznością. Problem ten może być szczególnie uciążliwy dla kobiet w ciąży czy sportowców, których zapotrzebowanie energetyczne jest znacznie wyższe.
Aby uniknąć problemów z przewlekłym zmęczeniem, w diecie wegetariańskiej nie może zabraknąć posiłków bogatych w białko. Może to być nabiał, taki jak jaja, mleko czy przetwory. Istotny jest także odpowiedni dobór roślin — w zbilansowanym jadłospisie powinny pojawić się warzywa strączkowe, soja oraz duże ilości owoców.
Warto również z góry zaplanować posiłki na kilka dni naprzód, by zawsze posiadać potrzebne produkty. Obciążenie układu trawiennego znacznymi porcjami roślin może spowodować wzdęcia i bóle brzucha, dlatego należy dbać o odpowiednie nawodnienie. Dobrym rozwiązaniem są także herbaty ziołowe, które usprawnią cały proces.
Dieta wegetariańska — niedobory. Jak uzupełnić dietę wegetariańską?
Decydując się na całkowite odstawienie mięsa, należy zwrócić szczególną uwagę na to, jak skonstruowane będą nasze posiłki. Niedobory niektórych składników odżywczych mogą pojawić się w każdej diecie wegetariańskiej, zwłaszcza u osób początkujących. O ich wyrównanie należy zadbać poprzez włączenie odpowiednich produktów do jadłospisu. Pomocne okażą się także suplementy bogate w niezbędne substancje.
Dieta wegetariańska bogata w białko
Ilości białka w roślinach są stosunkowo niskie, dlatego wegetarianie tak często zmagają się z niedoborami tego składnika. W jego uzupełnieniu pomaga nabiał, a więc takie produkty, jak jaja, mleko i pozostałe przetwory. W jadłospisie nie powinno zabraknąć również roślin strączkowych, pestek i orzechów.
Dieta wegetariańska bogata w żelazo
Dostępność żelaza w diecie wegetariańskiej także sprawia problemy. By uzupełnić ten pierwiastek, warto sięgnąć po żółtko jajka. Dobrze sprawdzają się też produkty pełnoziarniste, pestki (np. dyni, słonecznika), figi suszone czy tofu. Wegetarianie powinni skorzystać z właściwości oferowanych przez soję, soczewicę i białą fasolę.
Komentarze (0)
Nowy komentarz