Kwas eikozapentaenowy - poznaj bliżej jego właściwości

Kwas eikozapentaenowy to wielonienasycony kwas tłuszczowy i należy do grupy najzdrowszych - kwasów Omega 3. Zawiera się także w gronie tak zwanych Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Wiadomym jest, że jest absolutnie potrzebny do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. W czym więc tkwi jego siła?

Charakterystyka

Cechą rozpoznawczą kwasu eikozapentaenowego jest to, że niestety organizm ludzki nie jest w stanie sam go wyprodukowaćw ilościach wystarczających. Dlatego tak ważne jest dostarczanie go wraz z pożywieniem. Kolejną istotną kwestią jest fakt, że kwas eikozapentaenowy jest potrzebny do syntezy kwasu dokozaheksaenowego, który jest równie niezbędny dla zdrowia. Dostarczanie kwasów Omega 3 w zbyt małych ilościach lub kompletne zaniedbywanie ich suplementacji może prowadzić do bardzo groźnych powikłań i schorzeń.

Właściwości EPA

Kwas eikozapentaenowy pełni w ciele naprawdę wiele istotnych funkcji. Warto jest znać jego działanie, by być świadomym, jak brzemienny w skutki może być jego niedobór lub brak. 

  • Działa antyoksydacyjnie i antyalergicznie.
  • Obniża ciśnienie krwi.
  • Wykazuje właściwości przeciwzapalne.
  • Gwarantuje zdrową kondycję włosów, skóry oraz paznokci.
  • Sprawia, że cykl menstruacyjny jest regularny.
  • Zmniejsza w organizmie stężenie trójglicerydów i poziom złego cholesterolu.
  • Reguluje gospodarkę i równowagę układu hormonalnego.
  • Przeciwdziała zachorowaniu na cukrzycę typu II oraz insulinoodporności.
  • Zmniejsza krzepliwość krwi i jej lepkość, przez co ryzyko powstawania zakrzepów w naczyniach jest mniejsze.
  • Zapewnia prawidłowy rozwój płodu.
  • Znacznie przyczynia się do zdrowego funkcjonowania układu nerwowego oraz poznawczego u niemowląt i dzieci.

Zapotrzebowanie

Pewne jest to, że każdy człowiek musi przyswajać sobie kwas eikozapentaenowy. Jednak zapotrzebowanie na ten związek jest zróżnicowane pod względem wieku i stanu. Osoby dorosłe powinny spożywać go od 8 g do 12 g dziennie. Nieco inaczej wygląda to w trakcie ciąży, ponieważ wtedy zapotrzebowanie kobiety zwiększa się praktycznie dwukrotnie.

Gdzie znaleźć EPA?

Głównym źródłem kwasu eikozapentaenowego oczywiście są wszelkiego rodzaju ryby morskie oraz owoce morza. W szczególności są to wszystkie tłuste gatunki ryb, takie jak np. sardynka, łosoś, makrela, czy też śledź. Jednak ten związek zawarty jest także w różnego typu olejach roślinnych - w oleju lnianym, rzepakowym, ale również w nasionach (dyni, chia, konopi) i orzechach (głównie włoskich).

Kwas eikozapentaenowy a ciąża, karmienie i dziecko

Jest ważny i tak niezbędny w ciąży głównie ze względu na rozwój dziecka. Kwas EPA nie tylko kształtuje rozwój mózgu, ale także wzroku u maleństwa. Ma także nieodzowny wpływ na strukturę kostną, bo znacznie zwiększa wchłanianie wapnia, a także stymuluje prawidłową syntezę surfaktantu (substancji niezbędnej do dojrzewania płuc u dziecka jeszcze w okresie prenatalnym).
Zostało naukowo udowodnione, że EPA odgrywa ważną rolę w regulacji odporności na różnego rodzaju zakażenia bakteryjne, ale także i wirusowe. Są też badania, które sugerują, że niedobór między innymi tego kwasu może mieć wpływ na częstsze zachorowania dzieci na cukrzycę typu II. To samo dotyczy alergii - maluchy mogą mieć większe skłonności do nabywania ich. 

W czasie ciąży i karmienia piersią jedynym źródłem kwasów Omega 3, więc w tym także kwasu eikozapentaenowego dla dziecka jest jego mama, która musi dostarczyć tych związków w swoim pożywieniu lub stosując suplementację. Należy więc pamiętać, że wszystko to trafi do maleństwa wraz z pokarmem. 

Także w okresie, gdy kobieta karmi piersią musi pamiętać o tym, by w codziennym żywieniu był obecny kwas eikozapentaenowy, ale także reszta kwasów z grupy Omega 3. Przez to, że maleństwo przez pierwsze miesiące życia odżywia się wyłącznie mlekiem mamy, musi mieć zapewniony odpowiednio zbilansowany dostęp do tych związków. A co istotne - im więcej jest kwasu EPA i DHA w pokarmie, tym lepiej i sprawniej dziecko rozwija się pod względem intelektualnym. 

Przyjmowanie EPA oraz innych związków z rodziny Omega 3 jest oczywiście odpowiednie nie tylko dla maleństwa, ale także dla mamy, ponieważ kwasy te zmniejszają możliwość zapadnięcia na depresję spowodowaną porodem i zmianą ogólnej sytuacji życiowej. 

Gdy dziecko będzie starsze

Wtedy zaleca się, by kwas eikozapentaenowy dostarczany był drogą suplementacji, oczywiście po uprzedniej konsultacji z pediatrą. Dotyczy to okresu od 6 miesiąca życia do 2 lat. Należy także zwrócić uwagę na to, czy dziecko obciążone jest rodzinnie jakimikolwiek chorobami układu krążeniowego lub nadwagą, czy tym bardziej otyłością. Wtedy utrzymywanie odpowiedniego poziomu kwasu eikozapentaenowego oraz innych związków Omega 3 jest szczególnie ważne.

Ani za dużo, ani za mało

Trzeba przyznać, że zarówno niedobór, jak i nadmiar może być dla zdrowia naprawdę niebezpieczny. Dlatego warto dbać o to, by zdrowy poziom był utrzymywany.

Niedobór może prowadzić do:

  • zmian skórnych,
  • wypadania włosów,
  • osłabienia paznokci,
  • zaburzeń wzorku,
  • niepłodności,
  • ograniczonego wydzielania łoju,
  • nieprawidłowego funkcjonowania serca, nerek i wątroby,
  • pojawienia się nadciśnienia.

Nadmiar skutkuje:

  • cukrzycą,
  • skazą krwotoczną,
  • degeneracją tkanek,
  • infekcjami różnego rodzaju. 

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Loading...