Liposomalna witamina C - działanie, właściwości, występowanie

Liposomalna witamina C to nic innego jak cząsteczki witaminy C w otoczce lipidowej. Taka forma nie drażni żołądka i jest o wiele lepiej przyswajana niż tradycyjna witamina C w pastylkach (nawet do 98% wchłanialności do organizmu). Sama zaś witamina C (kwas askorbinowy) jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania człowieka. Ponieważ nie jest wytwarzana przez nasz organizm – musi być ona dostarczana wraz z pożywieniem.

Działanie liposomalnej witaminy C

Pierwsza myśl, jaka zwykle przychodzi nam do głowy na hasło „witamina C” to „odporność”. I oczywiście jest to prawidłowe skojarzenie, ale kwas askorbinowy ma o wiele więcej zalet – ułatwia gojenie się ran, wspomaga wchłanianie się do organizmu żelaza, wzmacnia zęby i dziąsła (m.in. pomaga zapobiegać próchnicy), a nawet wpływa pozytywnie na psychikę. Ponadto jest skutecznym przeciwutleniaczem, a zatem zapobiega procesom starzenia skóry (stąd zastosowanie witaminy C w przemyśle kosmetycznym).

Liposomalna witamina C - występowanie

Naturalnym źródłem witaminy C są warzywa i owoce. Dowiedziono, że największą zawartość (na 100 g) mają: acerola (1000-4500 mg), camu camu (1230-2060 mg), dzika róża (250-800 mg), rokitnik (200-315 mg), i czarna porzeczka (150-300 mg). Bogate w witaminę C są także następujące cytrusy: pomelo (61 mg), cytryna (53 mg), pomarańcza (50 mg), grejpfrut czerwony i biały (34-38 mg), limonka (29 mg), a także mandarynki (27 mg).

Mało kto wie, że znakomitym źródłem witaminy C są pomidory, zielona papryka i kapusta (zwłaszcza kiszona – 18 mg w 100 g), a także kiwi, jagody, brokuły, jabłka, szparagi czy szpinak. 12 mg w 100 g warzywa to dawka witaminy C dla ziemniaków. Warto tu jednak wiedzieć, że im dłużej ziemniaki są przechowywane, tym bardziej spada ilość witaminy w nich zawartej.

Wśród roślin (drzew i krzewów) bogatych w witaminę C wymienia się (poza wspomnianym już rokitnikiem): berberys, jarzębinę, żurawinę i kalinę.

Należy jednak pamiętać, że zawarta w pożywieniu witamina C jest niezwykle wrażliwa na wysoką temperaturę i bezpośredni kontakt z powietrzem. Oznacza to, że najlepiej przyswajamy ją spożywając świeże warzywa i owoce. Przykładowo cytryna dodana do gorącej herbaty nie zawiera już w sobie takiej ilości witaminy, jakiej byśmy się spodziewali.

Liposomalna witamina C na twarz

O pozytywnym działaniu witaminy C na skórę słyszała już z pewnością większość kobiet. Witamina ta często nazywana jest eliksirem młodości, bowiem działa na komórki przeciwutleniająco i hamuje procesy starzenia się. Chociaż witamina C to popularny składnik wielu kosmetyków, nie wszyscy wiedzą, że zawierające ją preparaty przeznaczone do stosowania miejscowego charakteryzują się dużą niestabilnością. W praktyce oznacza to, że w kontakcie ze środowiskiem zewnętrznym ulegają utlenieniu i szybko tracą swoje właściwości. Nie oznacza to jednak, że witaminy C nie możemy wykorzystać poprzez zewnętrzną aplikację na skórę twarzy. Rozwiązaniem problemu niestabilności jest zastosowanie liposomalnej witaminy C, czyli witaminy z najwyższej jakości nośnikami - mikroskopijnymi liposomami. Dzięki nim witamina jest lepiej chroniona przez czynnikami zewnętrznymi, stabilniejsza i doskonale wchłaniana. Liposomy sprawiają, że witamina C może dotrzeć do wnętrza komórek i tam rozpocząć swoje działanie. Jednak w czym substancja ta może pomóc naszej skórze? Liposomalna witamina C łagodzi stany zapalne, ujędrnia, zmniejsza widoczność zmarszczek i poprawia koloryt cery. Najwygodniejszym sposobem, aby ją wykorzystać jest przyjmowanie żelów liposomalnych doustnie lub aplikowanie ich bezpośrednio na skórę. W drugim przypadku zaleca się jednak poprzedzenie aplikacji preparatu kąpielą parową, która oczyści skórę i rozszerzy pory, a co za tym idzie ułatwi transport witaminy C do głębokich warstw tkanek.

Liposomalna witamina C - właściwości

Choć wszyscy doskonale wiemy, jak ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu jest codzienne dostarczanie odpowiedniej ilości witaminy C, to jednak często przypominamy sobie o tym, gdy dają nam o sobie znać jej niedobory. Sygnały, które powinny nas zaniepokoić to: brak apetytu, zmęczenie, osłabienie, przygnębienie, apatia, zmniejszona odporność organizmu, trudność w gojeniu się ran, bóle stawów i mięśni, łatwość występowania siniaków czy drażliwość i nerwowość. Niedobór witaminy C może doprowadzić do niebezpiecznej niedokrwistości, pękania naczyń krwionośnych, szkorbutu czy astmy.

Warto mieć na uwadze, że zapotrzebowanie organizmu na kwas askorbinowy wzrasta w przypadku kobiet w ciąży lub karmiących piersią, a także u osób starszych, chorych na cukrzycę czy cierpiących na nadciśnienie tętnicze. Większą dzienną dawkę witaminy C powinny ponadto przyjmować osoby poddane długotrwałemu wysiłkowi fizycznemu, jak również osoby palące papierosy.

Nadmierne dawki witaminy C u osób z wrażliwym żołądkiem mogą z kolei powodować nudności, biegunkę lub wymioty. Zwykle jednak nadmiar jest wydalany wraz z moczem. Należy jednak skrupulatnie przestrzegać dawkowania w przypadku osób ze skłonnością do powstawania kamieni nerkowych oraz kobiet w ciąży.

W codziennej diecie warto dbać o dostarczanie właściwej ilości kwasu askorbinowego w pożywieniu. Pomocne w tym będą oczywiście świeże owoce i warzywa (zgodnie z zasadą – im mniejsza obróbka termiczna – tym więcej witaminy).

Kiedy ilość witaminy C pochodząca z produktów naturalnych nie jest wystarczająca i pojawiają się niepokojące sygnały jej niedoboru, najlepszym rozwiązaniem jest udanie się do lekarza-internisty. Zaleci on odpowiednią suplementację witaminy C. Warto jednak pamiętać o ogromnej różnicy w przyswajalności do organizmu pomiędzy „zwykłą” a liposomalną witaminą C.

Polecane produkty

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Loading...