Masło ghee - doskonała alternatywa dla niezdrowych tłuszczy

Masło ghee - doskonała alternatywa dla niezdrowych tłuszczy

Wiele mówi się o wyższości tłuszczów roślinnych nad zwierzęcymi, jednak nie w każdym przypadku jest to prawdą. Wyjątkiem może być coraz popularniejsze masło ghee, o pysznym smaku i znakomitych właściwościach, które dorównują takim znanym olejom roślinnym, jak chociażby olej rzepakowy czy oliwa z oliwek. Czym jest słynne masło ghee i do czego można je stosować?

Masło ghee z czego jest?

Masło ghee to nic innego, jak masło klarowane, powstające poprzez podgrzanie tradycyjnego masła, odparowanie wody i usunięcie z tłuszczu wszelkich innych cząstek stałych, czyli między innymi białka. Nazwa ghee pochodzi z Indii, gdzie produkt ten wytwarza się tradycyjnie z mleka bawolego lub krowiego. Masło klarowane w przeciwieństwie do masła zwykłego można stosować podczas smażenia w wysokich temperaturach, bez ryzyka przypalenia. Co więcej, bez obaw mogą sięgać po nie nawet osoby uczulone na produkty mleczne. W oryginalnej wersji jest to bowiem niemal 100% tłuszcz mleczny.

Masło ghee - właściwości

Masło klarowane to jedyny tłuszcz roślinny, który można z powodzeniem porównać do zdrowych olejów roślinnych. W jego składzie znajdziemy między innymi kwasy tłuszczowe, karotenoidy, witaminy A, D, E i K, witaminy z grupy B, a także minerały, takie jak fosfor, mangan, miedź, potas, cynk, sód, wapń czy żelazo. Chociaż w większości zawiera ono nasycone kwasy tłuszczowe, to nie brakuje w nim także kwasów nienasyconych, czyli omega 3, omega 6 i omega 9. Tak bogaty skład sprawia, że masło ghee wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Regularne stosowanie go w swojej kuchni pozwala zatroszczyć się przede wszystkim o:

- wspomaganie trawienia i lepszą przemianę materii,

- obniżenie cholesterolu,

- wzmocnienie odporności,

- zwiększenie przyswajalności witamin,

- usprawnienie pracy mózgu,

- uelastycznienie tkanki łącznej,

- oczyszczenie organizmu z toksyn. 

Ponieważ masło klarowane zawiera wiele substancji odżywczych, takich jak oleje roślinne nierafinowane, a w przeciwieństwie do nich można poddawać je obróbce termicznej, warto zastąpić nim tłuszcze, wykorzystywane do przygotowywania dań na gorąco. Dzięki temu w wygodny i łatwy sposób zadbamy o naturalne poprawienie kondycji swojego organizmu.

Masło ghee do czego?

Ze względu na odparowanie wody i usunięcie zanieczyszczeń, temperatura dymienia masła ghee wynosi aż 252 stopnie Celsjusza, czyli o około 100 stopni więcej niż w przypadku tradycyjnego masła. Oznacza to, że można swobodnie przygotowywać na nim potrawy smażone w głębokim tłuszczu, nie obawiając się przypalenia ani wytworzenia groźnych dla zdrowia toksyn. Masło klarowane jest nie tylko odpowiednie do obróbki w wysokiej temperaturze, ale ma także doskonały, delikatnie słodki smak, który jest znacznie lepiej odczuwalny niż w przypadku masła i doskonale podkreśla aromat wielu dań. Warto przyrządzać na nim przede wszystkim mięsa, ryby, jajka, a także warzywa oraz grzyby. Masło ghee wykorzystuje się także do pieczenia, zamiast zwykłego masła lub margaryny. Dzięki niemu gotowe wypieki są znacznie delikatniejsze i mają dużo bardziej apetyczny aromat. 

Masło ghee do smarowania

Poza smażeniem, pieczeniem i gotowaniem masło ghee doskonale nadaje się także do spożywania na zimno, jako alternatywa dla masła czy margaryny do smarowania pieczywa. Jego delikatny, lekko słodki smak idealnie komponuje się z białym chlebem, bułkami czy innymi wyrobami piekarniczymi. Najlepiej smakuje przede wszystkim samodzielnie z pieczywem słodkim, typu cynamonka czy rogalik francuski oraz z innymi słodkimi dodatkami, jak dżemy czy miód. Nie każdemu może bowiem odpowiadać jego słodkawy smak w połączeniu z bardziej wytrawnymi dodatkami. 

Masło ghee do kawy

Masło ghee jest jednym z podstawowych składników niezbędnych do przygotowania tak zwanej kawy kuloodpornej. Napój ten jest bardzo tłusty, a dzięki temu dostarcza ogromnej ilości energii, która wbrew pozorom jest dla naszego organizmu znacznie korzystniejsza niż na przykład ta, pochodząca ze słodkiego batonika. Do przygotowania kawy kuloodpornej potrzebna jest przede wszystkim:

- mocna czarna kawa (100 - 200 ml),

- masło klarowane w ilości od 2 do 6 łyżeczek,

- przyprawy, na przykład cynamon lub wanilia.

Podstawowe składniki należy zmiksować na gładką masę za pomocą blendera. Odradza się doprawiania tego napoju cukrem lub śmietanką, ponieważ niepotrzebnie zwiększą jedynie jego kaloryczność. Wiele osób wierzy, że tak przygotowana kawa kuloodporna może z powodzeniem zastąpić pożywne śniadanie i pomóc w utracie zbędnych kilogramów.

Masło ghee to produkt wydajny, trwały i zdrowy - jedna jego łyżka odpowiada aż czterem łyżkom oleju roślinnego, proces klarowania pozwala mu zachować wszystkie właściwości odżywcze masła, a po zakupie można przechowywać je nawet kilkanaście miesięcy poza lodówką. Produkt ten jest idealny dla alergików, osób dbających o linię, a także wszystkich, którzy pragną odżywiać się lepiej i naturalnie wzmocnić swój organizm. Nie bez znaczenia jest także jego uniwersalność oraz wspaniały smak i aromat, który doskonale podkreśla aromat wielu różnych potraw. 

Masła w medpak.com.pl

Powiązane produkty

Udostępnij ten wpis

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz