Mięta pieprzowa jest jednym z najbardziej znanych ziół w lecznictwie i przemyśle kosmetycznym, a także w kuchni. Jej zastosowania są bardzo szerokie. Dodawana jest do past do zębów czy płynów do płukania ust, jest sposobem na radzenie sobie z różnymi dolegliwościami, a w kuchni podkreśla smak potraw czy nawet samej wody. Zapewnia zdrowie i orzeźwienie, a przy tym może być hodowana nawet w doniczce w niewielkim mieszkaniu. Wymaga niewiele do obfitego wzrostu, a daje ogromne możliwości wykorzystania.
Mięta pieprzowa - skład i właściwości
Mięta pieprzowa to przede wszystkim olejek miętowy, który odpowiada za niepowtarzalny, łatwo rozpoznawalny zapach. To on odpowiada również za poczucie orzeźwienia zarówno w kosmetykach do higieny jamy ustnej, jak również w kuchni. Jednakże na olejku nie kończy się skład tej rośliny. Zawiera również kwas askorbinowy, witaminy C i A, karoten, rutynę, a także żelazo, wapń, potas i magnez. Dzięki temu mięta pieprzowa pomocna jest w wielu problemach zdrowotnych. Dolegliwości układu pokarmowego czy nawet zwyczajny katar - w obu tych przypadkach mięta pieprzowa sprawdzi się wręcz doskonale.
Wyjątkową właściwością mięty pieprzowej jest fakt, że w przemyśle wykorzystuje się całą roślinę, czyli ziele, liście, a także mentol, który uzyskuje się z olejku z mięty pieprzowej dzięki wymrażaniu.
Mięta pieprzowa - herbata do picia i inhalacji
W ziołolecznictwie mięta pieprzowa stosowana jest głównie jako napar, który spożywa się nawet do kilku razy dziennie. Jest polecana szczególnie w dolegliwościach układu pokarmowego. Już w medycynie ludowej liście mięty pieprzowej i olejek miętowy stosowało się w zaburzeniach trawienia (nudnościach, niestrawności), w bólach żołądka oraz kolkach jelitowych. Współcześnie natomiast doceniono działanie tej rośliny również w skurczach górnego odcinka przewodu pokarmowego i dróg żółciowych, bowiem wykazuje działanie rozkurczowe i obniża napięcie mięśni gładkich. Na tym jednak nie kończy się znaczenie mięty pieprzowej dla układu pokarmowego. Przywraca ona prawidłowe ruchy perystaltyczne jelit i ułatwia odejście gazów, dzięki czemu zapobiega wzdęciom. Jej wpływ na zwiększenie ilości soku żołądkowego z kolei pomaga w niestrawności.
Przetwory z liści mięty pieprzowej stosowane są w schorzeniach wątroby, zapaleniu pęcherzyka żółciowego i w lekkiej niewydolności wątroby. Z tego powodu jest zalecana jako wsparcie rekonwalescencji po przebytym zapaleniu wątroby i pomocniczo w kamicy żółciowej. Jest to jednak wyłącznie sposób na wsparcie właściwego leczenia, nie zaś sama terapia.
Komentarze (0)
Nowy komentarz