Olejek lawendowy i jego właściwości

Lawenda znana jest przede wszystkim ze swojego działania uspokajającego. Dlatego jest częstym dodatkiem aromaterapii. Stosowana przed snem poprawia jego jakość. Jednak przyjemny, kojący zapach to nie wszystkie zalety olejku lawendowego. Wykazuje właściwości zdrowotne, a także działanie kosmetyczne. Dlatego olejek lawendowy coraz częściej można zobaczyć na liście składników w kosmetykach do pielęgnacji twarzy.

Olejek lawendowy - co to jest

Olejek lawendowy, jak sama nazwa wskazuje, jest wytwarzany z lawendy, a dokładniej z lawendy wąskolistnej. Roślina ta od dawna znana jest głównie z uwagi na jej zdrowotne właściwości. Już napar z jej kwiatów jest cennym wsparciem w dolegliwościach układu pokarmowego. Z kolei olejek eteryczny pozyskiwany z tej rośliny to składnik wielu kosmetyków. Może być także osobnym produktem przeznaczonym do stosowania bezpośrednio na skórę. Ze wszystkich olejków eterycznych ten jest zdecydowanie najbardziej bezpieczny. Jednak również w jego przypadku należy uważać na podrażnienie skóry. Warto zatem wykonać probę uczuleniową.

Olejek z lawendy - skład i działanie

Lawenda zawiera w sobie aż 60% olejku eterycznego. Ten natomiast po pozyskaniu go z zamkniętych kwiatów charakteryzuje się wyjątkowym składem. W jego ramach można wyróżnić octan linalolu, linalol, garbniki, ocymeny, kumaryny, fitosterole i flawonoidy. To linalol jest odpowiedzialny za intensywny i charakterystyczny zapach lawendy. Kumaryna natomiast wykazuje działanie przeciwskurczowe, przeciwobrzękowe, a także rozszerza naczynia krwionośne. Działanie antyoksydacyjne natomiast wykazują flawonoidy, fitosterole i garbniki.

Olejek lawendowy wykazuje także działanie przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

Olejek lawendowy - zastosowanie

Olejek lawendowy to bardzo dobra substancja pielęgnująca do twarzy. Stosowanie go zewnętrznie daje bardzo szybko wręcz spektakularne efekty. Dzięki obecności w jego składzie antyoksydantów olejek działa ochronnie na skórę. Powstrzymuje także procesy starzenia się skóry. Z tego powodu jest to bardzo dobry kosmetyk szczególnie do skóry dojrzałej. Bardzo często dodaje się go do kremów przeciwzmarszczkowych jako bardzo skuteczny składnik spłycający zmarszczki.

Skóra trądzikowa i ze skłonnościami do wyprysków także może zyskać na stosowaniu olejku lawendowego. Substancja ta ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Dlatego też doskonale radzi sobie z niedoskonałościami cery. Olejek lawendowy może także przyczynić się do regulacji produkcji sebum. Zwęża ujścia gruczołów łojowych i ogranicza "świecenie się" skóry. Co więcej, jest także dobrym wsparciem terapii łuszczycy, stanów zapalnych skóry oraz owrzodzeń. Zawdzięcza to szczególnie właściwościom przeciwzapalnym. Przyspiesza także gojenie się dlatego jest często pierwszą pomocą w przypadku oparzeń słonecznych i ran. Redukuje również obrzęki.

Olejek jako kosmetyk do twarzy może być stosowany bezpośrednio na skórę, ale częste stosowanie go może być przyczyna podrażnień. Bezpieczniej zatem dodać olejek do kremu lub toniku.

Olejek lawendowy to kosmetyk nie tylko do twarzy. Może posłużyć do pielęgnacji całego ciała. Pobudza krążenie krwi i limfy. To natomiast prowadzi do spłycania, a nawet ostatecznego niwelowania  cellulitu. Preparat może być także stosowany do pielęgnacji stóp, ponieważ ogranicza potliwość. Dzięki działaniu przeciwbakteryjnego, zapobiega także powstawaniu brzydkiego zapachu.

Olejek lawendowy jest również bardzo dobrym produktem do pielęgnacji włosów. Działa dwojako. Po pierwsze, pobudza krążenie w skórze głowy. To natomiast ma wpływ na przyspieszenie porostu włosów. Zapobiega również ich wypadaniu. Olejek działa także regulująco na pracę gruczołów łojowych. Nie wysusza skóry głowy, ale ogranicza przetłuszczanie się włosów. Wykazuje również działanie przeciwzapalne i łagodzące, dlatego pomaga w walce z łupieżem.

Olejek lawendowy jako produkt do włosów najlepiej stosować jako wcierki. Wymaga wmasowania w skórę głowy. Można wymieszać go wraz z innymi składnikami czy olejkami. Co ważne, olejek lawendowy należy użyć przynajmniej na godzinę przed myciem włosów.

Olejek lawendowy - aromaterapia

Olejek lawendowy to również bardzo dobra substancja do stosowania w aromaterapii. Jego zapach uspokaja i relaksuje. Już nawet kilka kropel dodanych do kąpieli pomaga w redukowaniu stresu. Jest także w stanie łagodzić stany lękowe i depresje. Olejek można także wlewać do kominków zapachowych. Dzięki temu w całym domu unosi się przyjemny zapach, który poprawia jakość snu, a także obniża tętno i ciśnienie krwi.

Ten sam olejek może być dobrym produktem do masażu. Istotne jest jednak by stężenie olejku nie przekraczało 1%. Jego rozgrzewający efekt pomaga w przypadku bólów reumatycznych. Dzięki zawartości octanu linalolu wykazuje także właściwości przeciwbólowe. Dzięki temu zarówno inhalacje, jak i masaże łagodzą nawet pooperacyjne bóle oraz pomagają podczas uporczywych bólów głowy czy nawet najbardziej bolesnych migren, które utrudniają codzienne funkcjonowanie.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych