Poradniki

Dieta dr Budwig – na czym polega i jak działa?

Dieta dr Budwig była owocem badań nad osobami walczącymi z nowotworem. Już od 60 lat pozostaje najbardziej znaną dietą antyrakową, opierającą się przede wszystkim na wysokiej podaży oleju lnianego. Jadłospis niemieckiej pani doktor polecany jest jednak nie tylko chorym, ale również tym zwyczajnie dbającym o swoje zdrowie. Co warto o nim wiedzieć?

Olej z czarnuszki niezastąpiony na alergie

Czarnuszka to wyjątkowa roślina, która skrywa swoją moc w niepozornych, czarnych ziarenkach. Zarówno one, jak i tłoczony z nich olej wykazują wiele cennych dla zdrowia właściwości. Polecane są w szczególności osobom zmagającym się z wszelkiego typu alergiami – tymi, których objawy dotyczą układu oddechowego oraz tymi, które objawiają się poprzez zmiany skórne. W jaki sposób działa olej z czarnuszki i jak wykorzystać jego właściwości?

Olej z ostropestu – właściwości i zastosowanie

Olej z ostropestu plamistego wytwarzany jest poprzez tłoczenie na zimno owoców ostropestu – jednorocznej rośliny występującej naturalnie na terenach otaczających Morze Śródziemne. Produkt znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości oczyszczających. Poleca się go osobom, które zmagają się ze schorzeniami wątroby i zaburzeniami trawienia. Olej z ostropestu znajduje jednak wiele innych zastosowań. Kiedy warto po niego sięgać?

Olej rzepakowy – właściwości i zastosowanie

Olej rzepakowy to jeden z najpopularniejszych, a jednocześnie najmniej docenianych olejów roślinnych. Tymczasem stanowi on najbardziej przystępne i najtańsze źródło niezwykle cennych dla zdrowia i urody nienasyconych kwasów tłuszczowych. Niewiele osób zdaje sobie również sprawę z faktu, że na rynku dostępne są dwa warianty olejów rzepakowych. Który z nich jest lepszy?

Migdały – dlaczego warto jeść?

Migdały to popularny składnik mieszanek bakaliowych, baza dla wegetariańskiego mleka roślinnego oraz świetny dodatek do deserów i dań wytrawnych. Chociaż na sklepowych półkach znajdziemy je wśród orzechów, to w rzeczywistości migdały orzechami nie są. Na równi z nimi mogą wzbogacać jednak naszą codzienną dietę o wiele wartościowych dla zdrowia składników odżywczych. Dlaczego warto je jeść?

Orzechy brazylijskie – właściwości i zastosowanie

Orzechy brazylijskie ze względu na swój wygląd nazywane bywają brazylijskim złotem. Określenie to może odnosić się jednak również do wartości odżywczych orzechów, bogatych przede wszystkim w selen, przeciwutleniacze i nienasycone kwasy tłuszczowe. W jakich przypadkach spożywanie orzechów brazylijskich jest szczególnie wskazane?

Olej z krokosza – właściwości i zastosowanie

Olej krokoszowy to olej tłoczony z nasion jednorocznej rośliny z rodziny astrowatych – krokosza barwierskiego. Produkt znany jest także pod nazwą olej szafranowy, choć nie ma nic wspólnego z tą wyjątkową, złocistą przyprawą. Skojarzenie nazw ma swoje źródło w zastosowaniu kwiatów krokosza barwierskiego jako barwnika, na przykład kosmetycznego. Kwiaty krokosza mają bardzo intensywny kolor – od żółtego po wyraziście czerwony. Z rośliny...

Mąka konopna – dlaczego warto wprowadzić ją do jadłospisu?

Mąka konopna to produkt pozyskiwany z odtłuszczonych, drobno zmielonych ziaren konopi siewnej. Zawiera duże ilości białka oraz wartościowych składników mineralnych. Pozbawiona jest natomiast glutenu. Wyróżnia ją ciemny, delikatnie zielony kolor i orzechowo-słonecznikowy smak. Potrawy przygotowane na bazie mąki konopnej są pożywne i lekkostrawne, a wprowadzenie jej do codziennego jadłospisu to dobry sposób na wsparcie swojego...

Pistacje – w czym górują nad innymi orzechami?

Pistacje ze względu na swój wygląd nazywane bywają zielonymi migdałami. W Chinach orzechy pistacjowe określane bywają nawet mianem orzechów szczęścia. Pistacje są nasionami drzewa pistacjowego. Mają szarawą, twardą łupinę i charakterystyczny zielony miąższ. Dobrze rozpoznawalny jest zarówno ich smak, jak i aromat. Poza walorami smakowymi, orzechy pistacjowe zachwycają jednak również swoim składem. Regularnie spożywane dostarczają...

Olej musztardowy – właściwości i zastosowanie

Olej musztardowy powstaje z ziaren gorczycy. W Indiach stanowi jeden z podstawowych składników kuchni, z kolei w Polsce doceniany jest zwłaszcza za swoje właściwości kosmetyczne. Ma on bowiem pozytywny wpływ na kondycję włosów, ale nie tylko. Co zawiera i jakie zastosowanie ma olej musztardowy?

Loading...