Pyłek pszczeli i jego niezwykłe właściwości

Niewątpliwie miód jest najbardziej rozpoznawalnym produktem pszczelim. Wykorzystywany jest jako smakowy dodatek, a także wspomagająco w leczeniu różnych dolegliwości, takich jak przeziębienie. Jednak znacznie mniej osób zdaje sobie sprawę, że pyłek pszczeli, zwany również pyłkiem kwiatowym, oferuje wiele korzyści, które mogą wspierać nasze codzienne funkcjonowanie. Wyczerpanie i brak koncentracji znikną, jeśli zastosuje się suplement diety zawierający pyłek pszczeli.

Cudowne właściwości pyłku pszczelego

Pyłek pszczeli to tak naprawdę pyłek kwiatowy, który zbierany jest przez pszczoły. Przetwarzany jest przez nie częściowo, a następnie dostarczany do ula w formie kulek, które służą jako pokarm dla młodych owadów. Pszczelarze celowo umieszczają przeszkody u wejścia do uli, aby zebrać te kulki, składające się z około 100 tysięcy ziaren pyłków, w tym oczywiście roślin leczniczych. Stąd wynika niezwykła wartość odżywcza tego pokarmu, który suszony trafia do sprzedaży.

Barwa pyłku pszczelego różni się w zależności od rodzaju roślin - najczęściej spotykane są odcienie żółtego i jasnobrązowego. Jego niezwykłe właściwości wynikają z bogatego składu. Pyłek ten zawiera ponad 36 makro- i mikroelementów, w tym wapń, żelazo, chrom, miedź, srebro, magnez, krzem, molibden. Ponadto, pyłek pszczeli jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnych składników, witamin rozpuszczalnych w wodzie i tłuszczach. Zawiera bardzo dużo witaminy C, B1, B2 oraz witaminy PP. Dodatkowo, w składzie pyłku można znaleźć fitohormony i enzymy, które przyspieszają wiele procesów metabolicznych w organizmie.

Zastosowanie pyłku pszczelego

Pyłek pszczeli często zaleca się osobom na diecie wegetariańskiej, zwłaszcza gdy niedobór białka i węglowodanów jest problemem. Pyłek zawiera oba te składniki w dużych ilościach, dlatego może być pomocny również po diecie odchudzającej. Dodatkowo, łyżeczka rozpuszczonego pyłku dobrze zaspokaja głód, dzięki czemu może być częścią terapii odchudzającej. To oczywiście nie jedyny korzystny wpływ na organizm człowieka. Mangan, cynk i selen wpływają na układ immunologiczny, zapewniając jego prawidłowe funkcjonowanie, a żelazo, miedź, mangan i kobalt dodatkowo przyczyniają się do leczenia anemii. Również istotny jest wpływ cynku na wzrost włosów. Spożywanie pyłku wzmacnia organizm, dlatego szczególnie zalecane jest po chemioterapii. Ze względu na bogaty skład, pyłek pszczeli szybko pomaga uzupełnić braki pierwiastków, które są efektem np. źle zbilansowanej diety.

Pyłek pszczeli pomaga również w leczeniu przewlekłego zapalenia wątroby i dróg żółciowych, a także różnych zaburzeń metabolicznych czy choroby wrzodowej dwunastnicy i żołądka. Jest również suplementem szczególnie pomocnym osobom ciężko pracującym, których praca wymaga ciągłej koncentracji i sprawności intelektualnej. Ogromne znaczenie ma fakt, że pyłek pszczeli działa niemal natychmiast po spożyciu, zwłaszcza w zakresie pobudzania. Również oczyszczanie (np. z nikotyny, pozostałości leków, kofeiny) i działanie przeciwbakteryjne zaczyna się kilka minut po spożyciu.

W ciąży pyłek pszczeli stanowi doskonałe źródło składników odżywczych, których brakuje w diecie przyszłej matki. Nie tylko uzupełnia niedobory, ale także jest bezpieczny dla matki i dziecka, nie zawierając szkodliwych substancji.

Dawkowanie pyłku pszczelego

Po zakupie pyłek pszczeli należy zmielić, a następnie przechowywać w zamkniętym słoiku w suchym i najlepiej zacienionym miejscu. Dawkowanie różni się w zależności od celu stosowania. W przypadku osłabienia, nerwic, zmęczenia i innych celów leczniczych zalecane jest stosowanie 4-8 łyżeczek pyłku (20-40 g) dziennie, przyjmowanych około 30 minut przed posiłkami w podzielonych dawkach. Ciężkie schorzenia wymagają zwiększonej porcji pyłku, jednak nie można go przedawkować, więc dawkowanie należy dobrać indywidualnie. W celach profilaktycznych wystarczy zaś czubata łyżeczka dodawana do napoju raz dziennie.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Loading...