Złote mleko i pasta z kurkumy - tajemnice ajurwedy a współczesna medycyna

Medycyna naturalna pozwala skutecznie zniwelować wiele dolegliwości, ale skupia się przede wszystkim na zapobieganiu rozwojowi chorób. Stanowi uzupełnienie i alternatywę uniwersyteckiego sposobu leczenia. Ostatnie lata wnikliwych badań pokazały, jak cennym surowcem medycznym jest kurkuma - podstawowy surowiec ajurwedy i najważniejszy składnik słynnych naturalnych "lekarstw". Jak i (kiedy) stosować złote mleko i pastę z kurkumy?

Złote mleko - co to jest?

Złote mleko, golden milk czy tumeric milk to napój, który jest połączeniem mleka i kilku znanych przypraw o działaniu plejotropowym - czyli wielokierunkowym (a w tym przypadku także bardzo korzystnym) wpływie na organizm. Głównym i najważniejszym składnikiem jest kurkuma, która zawiera w sobie unikalne substancje o prozdrowotnym działaniu.

Złote mleko zawdzięcza swoją nazwę barwie, którą przybiera po wymieszaniu wszystkich składników. Śmiało można jednak założyć, że metaforycznie odnosi się też do niezwykle cennych właściwości napoju.  

Złote mleko - ajurweda, czyli wiedza i życie

Ajurweda to system filozoficzny, który pochodzi ze starożytnych Indii, powstał w 5. tysiącleciu p.n.e. Nazwę tworzy połączenie dwóch słów - ayus (życie) i véda (wiedza). Ajurweda to jedna z najstarszych koncepcji leczniczych praktykowana do dziś, głównie na subkontynencie indyjskim i w południowo - wschodniej części Azji, gdzie wykorzystywana jest powszechnie przez lekarzy wielu specjalizacji. 

Ajurweda opiera się na stosowaniu naturalnych składników, a jednym z najistotniejszych jest właśnie kurkuma. Słynne Haldi ka doodh i Haldi pest to produkty wykorzystywane od wieków, a teraz coraz szerzej znane także w zachodnim świecie. Czy warto je stosować? 

Złote mleko - zastosowanie

Złote mleko traktowane jest przede wszystkim jako środek wzmacniający układ odpornościowy, stosowane często sezonowo, w okresach przeziębień i grypy. Ma jednak więcej (mniej znanych) właściwości. Złote mleko może na przykład redukować stany zapalne - co według lekarzy odgrywa istotną rolę w łagodzeniu przebiegu wielu chorób przewlekłych (jak np. zespół metaboliczny, zaburzenia pracy serca, choroba Alzheimera).

Złote mleko chroni komórki organizmu i wspiera ich pracę, wykazuje też aktywność przeciwutleniającą. Kurkuma zmiata wolne rodniki szybko i skutecznie - nawet pięć razy silniej niż znane antyoksydanty - witaminy C i E. Napój spowalnia procesy starzenia, wspomaga funkcje mózgu i poprawia pamięć. Wspiera w czasie spadków nastroju - wywiera wpływ na produkcję serotoniny, zwanej hormonem szczęścia.  

Złote mleko - kiedy (i jak) stosować?

Złote mleko wspiera proces oczyszczania organizmu z toksyn, dzięki czemu dodaje energii i witalności, może złagodzić dolegliwości związane ze stawami (jak ból czy sztywność). Kurkumina posiada też właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, co istotnie wspomaga:

  • leczenie infekcji
  • łagodzenie stanów zapalnych
  • poprawę kondycji skóry (np. niedoskonałości i dermatozy)
  • rozstrój żołądka (wynikający z zakażenia bakteryjnego)

Mleko - a właściwie witamina D i wapń, które znajdują się w składzie odżywiają i pomagają zachować dobrą kondycję układu kostnego.  

Złote mleko - najważniejsze zasady

Kurkumina cechuje się słabą wchłanialnością. Naukowcy szacują, że tylko 1% substancji czynnych przechodzi do krwiobiegu. Badania pokazują jednak, że podgrzanie roztworu zawierającego kurkuminę zwiększa jej biodostępność nawet 12 - krotnie. Aby napój był skuteczny należy bezwzględnie spożywać go na ciepło. 

Dodatkowo, choć istnieje wiele przepisów na złote mleko, nie wszystkie zawierają tłuszcz. A to błąd, ponieważ naturalny tłuszcz ułatwia przyswajanie składników napoju przez organizm. 

Chociaż ciepłe mleko kojarzy się z produktem, które ułatwia sen, kurkuma ma działanie pobudzające, napój nie powinien być stosowany przed snem. 

Ile kurkumy dziennie spożywać? 

Do tej pory nie ustalono jednej, precyzyjnej dawki kurkumy. EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) zaleca jednak 3 mg/kg masy ciała - co stanowi normę dla osób zdrowych, chcących wzmocnić organizm. Ilość kurkumy stosowanej w celach leczniczych i terapeutycznych jest zazwyczaj wyższa i może wynosić nawet 1,5 g dziennie. Czy to nie za dużo?

Kurkuma jest produktem bezpiecznym, szybko wydalanym przez organizm. Nadmiar może spowodować jedynie nudności lub biegunkę, nie wykazuje żadnych poważnych skutków ubocznych. 

Złote mleko z kurkumą - przepis

Istnieje wiele różnych przepisów na złote mleko z kurkumą. Choć można trzymać się tradycji, warto dokonać pewnych modyfikacji, które wynikają ze stanu wiedzy o produktach wchodzących w skład napoju. To nic trudnego - złote mleko można przygotować w domu, używając kilku łatwo dostępnych produktów: 

  • 250 ml mleka (zwierzęcego - krowiego, koziego lub roślinnego - ryżowe, migdałowe, kokosowe)
  • 1/4 łyżeczki kurkumy w proszku (lub startego korzenia kurkumy)
  • szczypta czarnego pieprzu (lub pieprzu cayenne)
  • 1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju roślinnego (np. konopny lub migdałowy)
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie, do smaku)

Składniki (poza tłuszczem) należy umieścić w rondlu i podgrzewać na niewielkim ogniu, delikatnie mieszając (wszystko powinno się dobrze połączyć). Kiedy mleko osiągnie prawidłową temperaturę - powinno być gorące, ale nie wrzące - płyn można przelać do kubka, dodać olej, wymieszać i wypić zanim wystygnie.

Gotowe mleko można przechowywać w lodówce nawet do 5 dni, pamiętając, by podgrzać napój przed spożyciem.

Złote mleko... trochę inaczej

Aby uzyskać dodatkowe korzyści zdrowotne (i smakowe) formułę można też nieco zmodyfikować zgodnie z upodobania lub potrzebami. Jakie składniki wzbogacą złote mleko? 

  • cynamon - poprawia proces trawienia, przyspiesza przemianę materii 
  • imbir - wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwbólowe, rozgrzewa
  • kardamon - oczyszcza organizm z toksyn, poprawia pracę układu krążenia
  • goździki - wykazują działanie antyseptyczne, regulują funkcje układu nerwowego
  • gałka muszkatołowa - stymuluje przepływ krwi, posiada właściwości przeciwzapalne 

Nie ma tu nic skomplikowanego, na każdą szklankę mleka (ok. 250 ml) wystarczy dodać 1/4 łyżeczki wybranych przypraw. 

Pasta z kurkumy - co to jest?

Pasta z kurkumy to kolejny fenomen medycyny ajurwedyjskiej. Najważniejszym składnikiem jest kurkumina - związek chemiczny stanowiący najcenniejszy komponent kurkumy. Posiada silne właściwości przeciwzapalne, które według niektórych naukowców mogą być porównywalne z działaniem leków - pozbawione są jednak skutków ubocznych.

Kurkuma wykazuje doskonałe połączenie z piperyną (zawartą w czarnym pieprzu), która zwiększa wchłanianie kurkuminy przez organizm nawet 20- krotnie. 

Kurkuma a choroby nowotworowe

Jak pokazały badania komórek nowotworowych z ludzkiego raka nosogardzieli, gardła, jelita grubego oraz glejaka wielopostaciowego, kurkumina skutecznie hamuje proliferację komórek nowotworowych oraz wywołuje apoptozę (destrukcję komórek własnych - w tym wypadku nowotworowych).

Testy wykazały, że składniki kurkumy wpływają ujemnie na migrację komórek rakowych i inwazję sąsiednich (zdrowych) tkanek. Aktywność przeciwnowotworowa została - póki co - sprawdzona na kilku modelach eksperymentalnych, potrzebne są jednak kolejne badania kliniczne, które mogłyby ostatecznie potwierdzić tezy. 

Pasta z kurkumy - jak zrobić?

Przygotowanie pasty z kurkumy nie jest skomplikowane ani czasochłonne. Wystarczy kilka podstawowych składników:

  • ok. 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki kurkumy w proszku (lub startego korzenia kurkumy)
  • 2 szczypty czarnego pieprzu (mielonego)
  • 2- 3 szczypty suszonego imbiru

Jak przygotować? W małym rondelku należy zagotować wodę (doprowadzając do wrzenia). Następnie dodać kurkumę, pieprz oraz imbir i dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Zmniejszyć ogień i gotować dodatkowe 7 - 8 minut ciągle mieszając - masa nie może się przypalić. 

Jeśli pasta jest zbyt gęsta, należy dodać wody, jeśli zbyt rzadka - kurkumy.

Gotową mieszankę odstawić do wystygnięcia, a następnie przełożyć do szklanego pojemnika. Pastę można przechowywać w lodówce nawet 2 - 3 tygodnie. Po upływie tego czasu staje się niezdatna do spożycia, o czym może świadczyć lekki, ale wyczuwalny metaliczny posmak. 

Pasta z kurkumy - na co pomaga?

Pasta z kurkumy jest nieoceniona w leczeniu wielu dolegliwości. Ten uniwersalny środek może być stosowany doraźnie w przypadku: 

  • infekcji gardła - 1 łyżeczkę pasty z kurkumy umieścić w tylnej części gardła i popić ciepłą wodą
  • problemów trawiennych (np. zapalne choroby jelit, niestrawność) - 1 łyżeczkę pasty dodać do jogurtu naturalnego lub domowego koktajlu warzywno - owocowego
  • leczenia dolegliwości dermatologicznych (np. trądzik, łuszczyca) - 1 łyżeczkę pasty popić ciepłą wodą, stosować dwa razy dziennie

Pasta z kurkumy stosowana regularnie może pomóc w łagodzeniu objawów zaburzeń ze strony układu nerwowego (jak choroby neurodegeneracyjne) czy schorzeń stawów (np.choroba zwyrodnieniowa, reumatoidalne zapalenie stawów). Kurkuma wspomaga też walkę z cukrzycą - obniża poziom glukozy i hemoglobiny we krwi, zapobiega nadmiernemu przyrostowi tkanki tłuszczowej, reguluje funkcje adipocytów i zapobiega zaburzeniom pracy nerek (co obserwowane jest często u pacjentów dotkniętych chorobą).

Ajurweda to nauka o zdrowiu, która wykorzystuje naturalne surowce i metody. Znana od wieków, przynosi korzyści także dziś. Zauważają to już nie tylko lekarze, naukowcy i entuzjaści zdrowego stylu życia. Złote mleko i pasta z kurkumy to uniwersalne, naturalne i bezpieczne środki, które znajdą zastosowanie w każdym domu...co zdaje się dostrzegać coraz więcej z nas.

Bibliografia

"Kurkuma - roślinne panaceum" - J. M. Wierońska, Instytut Farmakologii im. Jerzego Maja Polskiej Akademii Nauk w Warszawie

"Korzenie i współczesna medycyna ajurwedyjska - wybrane zagadnienia" - A. Walczak, Zakład Higieny, Epidemiologii i Zdrowia Publicznego, Uniwersytet Medyczny w Szczecinie

"Dietary tumeric potentially reduces the risk of cancer" - A. Hutchins - Wolfbrandt, A. M. Mistry, Dietetics and Human Nutrition Program School of Health Sciences, Eastern Michigan University, USA

"Antioxidant availability of tumeric in relations to it's medicinal and culinary uses" - J. C. Tilak, M. Banerjee, H. Mohan, T. P. A. Devasagayam, Radation Biology and Health Sciences Division, Radiation Chemistry and Chemical Dynamics Division, Bhabha Atomic Research Centre, School of Life Science Devi Ahilya Vishva Vidhyalaya, India

"Development of herbal milk using tulsi juice, ginger juice and turmeric powder" - G. K. Gaur, R. Rani, Ch. N. Dharaiya, K. Solanki, Dairy Technology Division, Warner College of Dairy Technology, Department of Dairy Technology SMC College of Dairy Science, Anand Agriculture University, India

"Kurkumina od medycyny naturalnej do kliniki" - K. Wolanin, K. Piwocka, Instytut Biologii Doświadczalnej Polskiej Akademii Nauk w Warszawie

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych