Ból gardła  Jest 3 produktów.

  • Suplement diety drażetki LiLY Candy o smaku malinowym na gardło z ekstraktem tymianku i szałwii lekarskiej zawierający witaminę C i D3. Produkt bezglutenowy, nie zawiera cukru i laktozy. Ekstrakt z ziela tymianku działają wspomagająco przy podrażnieniu gardła i strun głosowych, kaszlu i w stanach obniżonej odporności. Liść szałwii jest polecany dla osób z obniżoną odpornością organizmu, które mają problemy z jamą ustną i gardłem, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
    Towar dostępny
  • Suplement diety musujący lizak LiLY o smaku malinowym na gardło z ekstraktem tymianku i szałwii lekarskiej zawierający witaminę C i D3. Produkt bezglutenowy, nie zawiera cukru i laktozy. Spożywanie żywności zawierającej erytrytol i izomalt prowadzi do mniejszego wzrostu poziomu glukozy we krwi niż spożywanie żywności zawierającej cukier oraz wspomaga proces mineralizacji zębów.
    Towar dostępny
  • Herbata z cytryny, imbiru i miodu Manuka, która rozgrzewa ciało i duszę. Słodki, orzeźwiający smak budzi Cię i przygotowuje na nowy dzień, a słodki miód zachwyca kubki smakowe.
    Towar dostępny

Ból gardła to dolegliwość, która jest najczęściej spowodowana infekcją wirusową i stanem zapalnym. Może jednak towarzyszyć także wielu innym chorobom, takim jak chociażby angina, błonica, odra, ospa wietrzna czy też mononukleoza. Zdarza się również, że ból gardła odczuwają palacze i osoby, które walczą z chorobami dziąseł lub zębów. Chore gardło jest czerwone i rozpulchnione, może swędzieć i boleć, zwłaszcza podczas przełykania, jedzenia i mówienia. Często zwiastuje przeziębienie lub grypę i wiąże się z podwyższoną temperaturą, bólem głowy i mięśni oraz pogorszeniem ogólnego samopoczucia. 

Ból gardła - jakie rodzaje zapalenia rozróżniamy?

Zapalenie powodujące ból gardła może mieć podłoże bakteryjne, wirusowe lub grzybicze. Pierwszy rodzaj infekcji wywołany jest zazwyczaj przez ropotwórcze bakterie z grupy gronkowców lub paciorkowców. Towarzyszy mu wysoka gorączka, powiększenie węzłów chłonnych szyjnych i migdałków, osłabienie oraz bóle brzucha, wymioty i biegunka. Wirusowe zapalenie gardła wiąże się natomiast przede wszystkim z odczuwaniem pieczenia, drapania i bólu, nasilonego podczas przełykania. Błona śluzowa gardła jest wtedy zaczerwieniona, rozpulchniona i przekrwiona, a migdałki i węzły chłonne znacząco powiększone. Chory skarży się na złe samopoczucie i dosyć wysoką temperaturę. Infekcja grzybicza gardła to przypadłość pojawiająca się najrzadziej. Wiąże się przede wszystkim z porannym kaszlem oraz ciągłym odkrztuszaniem wydzieliny, która utrudnia prawidłowe przełykanie śliny. 

Jak złagodzić ból gardła?

Ból gardła to choroba samoograniczająca się, co oznacza, że z czasem słabnie i ustępuje. W walce z infekcją najważniejsza jest odpowiednia diagnoza i zastosowanie właściwie dobranych leków, a także stosowanie rozwiązań łagodzących nieprzyjemne objawy. Do najczęstszych sposobów walki z bólem gardła zaliczamy przede wszystkim częste spożywanie gorącej herbaty z miodem lub sokiem malinowym, a także ziołowych naparów o właściwościach antyseptycznych i rozgrzewających, czyli między innymi herbaty z rumianku czy kwiatu lipy. Warto także płukać gardło samodzielnie przygotowanym roztworem przegotowanej wody z solą lub świeżym naparem z kory dębu, szałwii czy rumianku. Można postawić również na gotowe rozwiązania, czyli preparaty do ssania na bazie naturalnych wyciągów ziołowych o właściwościach antybakteryjnych

Ból gardła to nieprzyjemna dolegliwość, która może występować samodzielnie lub w towarzystwie bardziej dokuczliwych objawów. Kluczowe w jej zwalczeniu jest przede wszystkim prawidłowe rozpoznanie, a następnie złagodzenie odczuwanego dyskomfortu poprzez częste odkażanie błony śluzowej gardła.