Suplementy diety zawierające czosnek 

Jest 1 produkt.

Czosnek to roślina znana przede wszystkim jako przyprawa o ostrym smaku i wyrazistym aromacie. Nie każdy zadaje sobie jednak sprawę, że czosnek to również niezwykle skuteczny naturalny antybiotyk, zwalczający infekcje, bakterie, a nawet pasożyty. Jakim substancjom roślina zawdzięcza swoje właściwości i kiedy warto po nią sięgać?

Co zawiera czosnek?

Czosnek zawiera ogromną ilość substancji leczniczych, takich jak aminokwasy, związki śluzowe, związki flawonoidowe czy saponiny. Znajdziemy w nim także witaminę C, witaminę B1 i B2, witaminę PP, prowitaminę A, sole potasu, magnezu i wapnia oraz mikroelementy - chrom, nikiel i kobalt. Najważniejsze są jednak zawarte w surowym czosnku olejki eteryczne o charakterystycznym, mocnym zapachu. Czosnek surowy jest bogaty w siarczki i allicynę, którym zawdzięcza swoje właściwości, jednak nie każdy będzie chętnie sięgał po tę roślinę na co dzień ze względu na jej ostry smak i aromat. Powstały zatem takie formy czosnku bezwonnego, jak czosnek liofilizowany lub w formie maceratu olejowego. Są to suplementy, po które możemy sięgać bez obaw o nieprzyjemny zapach z ust czy uczucie pieczenia. 

Jakie właściwości ma czosnek?

Najpopularniejsze właściwości czosnku wykorzystujemy podczas infekcji wirusowych układu oddechowego. Roślina zawiera bowiem olejki eteryczne i lotne związki siarkowe, które wspierają organizm w walce z chorobą i przeziębieniem. Czosnek rozgrzewa, wzmaga potliwość, czym przyczynia się do obniżania gorączki, a także udrażnia drogi oddechowe i ułatwia odkrztuszanie wydzieliny. Substancje zawarte w ząbkach czosnku wykazują również właściwości przeciwzakrzepowe. Czosnek zmniejsza zmiany miażdżycowe, polepsza elastyczność naczyń i usprawnia przepływ krwi, czym zapobiega zawałowi serca oraz udarowi. W kuchni czosnek stosujemy nie tylko ze względu na jego smak czy aromat, ale również przez wzgląd na jego działanie względem układu trawiennego. Przyprawa ta przyspiesza bowiem pracę jelit, zapobiega wzdęciom i nasila wydzielanie żółci, czym usprawnia trawienie tłustych potraw. Czosnek można wykorzystać również w walce z pasożytami jelit oraz bakteriami. Co ciekawe, roślina jako naturalny antybiotyk niszczy paciorkowce i gronkowce, jednocześnie nie działając na szkodę naturalnej flory bakteryjnej. Najmniej znaną właściwością czosnku jest jego działanie antyoksydacyjne. Ponieważ zawiera on dużą ilość przeciwutleniaczy, zwalcza wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia się komórek. Jednocześnie dostarcza organizmowi wielu cennych witamin i minerałów, wobec czego można powiedzieć, że jest nie tylko naturalnym antybiotykiem, ale i środkiem odmładzającym.