Manuka Health Miód Manuka MGO 250+ - 250 g
Manuka HealthMiód nektarowy Manuka MGO zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 250 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka). Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium.
Darmowa dostawa
Przy zamówieniach powyżej 199 zł oferujemy dostawę gratis!
Rodzaje dostawy | Zamówienie o wartości 0 - 69,99 zł |
Zamówienie o wartości 70 - 139,99 zł |
Zamówienie o wartości 140 - 199 zł |
Zamówienie o wartości powyżej 199 zł |
Pobranie | Czas dostawy |
Paczkomaty InPost![]() |
10,99 zł | 8,99 zł | 5 zł | BEZPŁATNIE | - | 1 - 2 dni robocze |
Kurier Pocztex48![]() |
10,99 zł | 8,99 zł | 5 zł | BEZPŁATNIE | - | 1 - 2 dni robocze |
Paczkomaty 24/7 - Dostawa w weekend![]() |
16,99 zł | - | 1 - 2 dni robocze | |||
Kurier UPS![]() |
12,99 zł | BEZPŁATNIE | 17,99 zł | 1 - 2 dni robocze | ||
Odbiór w punkcie - Poczta Polska, Żabka, Orlen![]() |
9,99 zł | BEZPŁATNIE | - | 2 - 3 dni robocze | ||
Odbiór osobisty (Kraków, ul. Limanowskiego 1) |
BEZPŁATNIE | 1 - 2 dni robocze | ||||
Kurier - wysyłka zagracznina (wysyłka zagraniczna do wszystkich krajów Unii Europejskiej) |
29,99 zł | - | 2 - 10 dni robocze |
Darmowa dostawa od 199 zł
30 dni na zwrot towaru
Odbiór osobisty w Krakowie
Miód Manuka MGO™ 250+
Czym jest Miód Manuka?
W 2013 r. przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów Manuka. Według opracowania z lipca 2014 r. miody Manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium. Miody te powinny charakteryzować się dodatkowo takimi cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charaktery-stycznego dla krzewów Manuka oraz składników, w tym: methylglyoxalu (MGO™) (Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014).
Czym jest MGO™?
MGO™ skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów Manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia i oznaczania jakości miodów Manuka - MGO™, która jest obiektywna i powtarzalna.
Wartość odżywcza
Wielkość opakowania: 250 g
Porcja jednorazowa: 15 g
Ilość porcji w opakowaniu: 16
Składniki | w 100 g | w 15 g* |
Wartość energetyczna | 1400 kJ / 334 kcal | 210 kJ / 50,2 kcal |
Tłuszcz | 0 g | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g | 0 g |
Węglowodany | 82,1 g | 12,3 g |
w tym cukry | 82,1 g | 12,3 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Białko | 0,3 g | 0,05 g |
Sól | 0,04 g | 0,01 g |
Methylglyoxal | >25 mg | >3,75 mg |
*15 g (3 łyżeczki) - porcja dzienna.
Składniki:
Miód z krzewu Manuka 100%
Sposób użycia
Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.
Przechowywanie:
Przechowywać w temperaturze pokojowej.
- Kraj pochodzenia
- Nowa Zelandia
- Masa netto
- 250 g