Manuka Health Miód Manuka MGO 550+ - 250 g

Miód nektarowy Manuka MGO zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 550 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka). Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium.

Więcej szczegółów

177,99 zł

Sprzedano: 14 szt.?Ten produkt w ciągu ostatnich 90 dni
kupiło 13 osób

Manuka Health

MANUKA-550+250G

Inne warianty

Miód Manuka MGO™ 550+


Czym jest Miód Manuka?

W 2013 r. przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów Manuka. Według opracowania z lipca 2014 r. miody Manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium. Miody te powinny charakteryzować się dodatkowo takimi cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charaktery-stycznego dla krzewów Manuka oraz składników, w tym: methylglyoxalu (MGO™) (Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014).

Czym jest MGO™?

MGO™ skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów Manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia i oznaczania jakości miodów Manuka - MGO™, która jest obiektywna i powtarzalna.

Wartość odżywcza

Wielkość opakowania: 250 g

Porcja jednorazowa: 15 g

Ilość porcji w opakowaniu: 17

Składnikiw 100 gw 15 g*
Wartość energetyczna1400 kJ / 334 kcal210 kJ / 50,2 kcal
Tłuszcz0 g0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone0 g0 g
Węglowodany82,1 g12,3 g
w tym cukry82,1 g12,3 g
Błonnik0 g0 g
Białko0,3 g0,05 g
Sól0,04 g0,01 g
Methylglyoxal>55 mg>8,25 mg

*15 g (3 łyżeczki) - porcja dzienna.

Składniki:

Miód z krzewu Manuka 100%

Sposób użycia

Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.

Przechowywanie:

Przechowywać w temperaturze pokojowej.

Kraj pochodzeniaNowa Zelandia
Masa netto250 g

Odbiór osobisty (Kraków, ul. Lenartowicza 7/1) - GRATIS
Kurier przedpłata - 11,99 zł
Kurier pobranie - 16,99 zł
Paczkomat InPost przedpłata - 9,99 zł
Paczkomat InPost pobranie - 12,99 zł
Poczta Polska list polecony ekonomiczny - 5,98 zł
Odbiór w punkcie - Poczta Polska, Żabka, Orlen - 6,99 zł
Paczka w Ruchu przedpłata - 6,99 zł