Zdrowe płatki, musli i otręby 

Jest 8 produktów.
  • Milzu płatki zbożowe Umysł - kółeczka są wykonane z pełnoziarnistej mąki żytniej z dodatkiem pełnoziarnistej mąki owsianej – bogatej w błonnik i beta-glukany.
    Towar dostępny
  • Milzu płatki zbożowe Bio Żytnie są wykonane z pełnoziarnistej mąki żytniej z dodatkiem pełnoziarnistej mąki owsianej – bogatej w błonnik i beta-glukany.
    Towar dostępny
  • Milzu płatki zbożowe Be A Star z syropem z żurawiny są wykonane z pełnoziarnistej mąki żytniej z dodatkiem pełnoziarnistej mąki owsianej – bogatej w błonnik i beta-glukany, działające w korzystny sposób na mikroflorę jelitową. Błonnik pokarmowy wiąże nadmiary cholesterolu co przyczynia się do zmniejszania jego stężenia we krwi!
    Towar dostępny
  • Milzu płatki zbożowe BIO Umysł są wykonane z pełnoziarnistej mąki żytniej z dodatkiem pełnoziarnistej mąki owsianej – bogatej w błonnik i beta-glukany, działające w korzystny sposób na mikroflorę jelitową. Błonnik pokarmowy wiąże nadmiary cholesterolu co przyczynia się do zmniejszania jego stężenia we krwi!
    Towar dostępny
  • Nowy
    Siemię lniane ziarno od Biolavit to produkt o wszechstronnym zastosowaniu, zarówno w dietetyce, jak i w pielęgnacji. Siemię bywa określane mianem superfooda pól, gdyż zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia składników. Nasz produkt pochodzi z plantacji wolnych od zanieczyszczeń i środków chemicznych. Ziarna są dziełem upraw kontrolowanych na każdym etapie wzrostu i zbioru, a do opakowań trafiają tylko te, które spełniają najbardziej rygorystyczne kryteria jakościowe.
    Towar dostępny
  • Milzu płatki zbożowe Zwinność - kakaowe kulki są wykonane z pełnoziarnistej mąki żytniej z dodatkiem pełnoziarnistej mąki owsianej – bogatej w błonnik i beta-glukany.
    Brak
  • Milzu płatki zbożowe Siła - kakaowe łódeczki są wykonane z pełnoziarnistej mąki żytniej z dodatkiem pełnoziarnistej mąki owsianej – bogatej w błonnik i beta-glukany.
    Brak
  • Milzu płatki zbożowe Zwinność - kółeczka miodowe są wykonane z pełnoziarnistej mąki żytniej z dodatkiem pełnoziarnistej mąki owsianej – bogatej w błonnik i beta-glukany, działające w korzystny sposób na mikroflorę jelitową. Błonnik pokarmowy wiąże nadmiary cholesterolu co przyczynia się do zmniejszania jego stężenia we krwi.
    Brak

Stworzenie szybkiego, zdrowego i smacznego śniadania dla siebie i całej rodziny to duże wyzwanie. Bardzo często stawiamy zatem przede wszystkim na wygodę, przygotowując kanapki lub kupując gotowe wypieki drożdżowe. Tymczasem najlepszym sposobem, aby w szybki i łatwy sposób dostarczyć swojemu organizmowi wartościowych kalorii jest wybór takich produktów spożywczych, jak pełnoziarniste płatki, musli i otręby. Dlaczego warto wprowadzić je do codziennej diety i w jaki sposób można wykorzystać je nie tylko podczas śniadania?

Płatki, musli i otręby - czego dostarczają naszemu organizmowi?

Pełnoziarniste płatki, musli i otręby to produkty zbożowe produkowane z pszenicy, owsa czy żyta. Te zdrowe zawierają minimalną ilość cukru, soli i innych dodatków lub całkowicie z nich rezygnują. Wykorzystują natomiast pełne ziarna, bogate w błonnik pokarmowy, witaminy i minerały. Jak działają zatem na nasz organizm? Przede wszystkim gwarantują mu uczucie sytości oraz odpowiednią dawkę energii, która uwalnia się długo i równomiernie. Dodatkowo usprawniają również trawienie, regulują perystaltykę jelit oraz dbają o regularne wypróżnianie, czym przyczyniają się do szybszego usuwania toksyn z organizmu. Często znajdziemy w nich także korzystne dla zdrowia dodatki smakowe w postaci suszonych owoców, orzechów, ziaren czy nasion, które podobnie jak zboża, dostarczają nam wielu cennych składników odżywczych.

Do czego wykorzystać płatki, musli i otręby?

Płatki, musli i otręby wprowadzimy do codziennej diety przede wszystkim w formie smacznego i wartościowego śniadania. Wystarczy, że połączymy je z mlekiem krowim lub roślinnym, a także z jogurtem, maślanką czy kefirem. Możemy bez problemu zabrać je także do szkoły czy pracy, pakując do torby lub plecaka jogurt oraz pudełeczko z ulubionymi płatkami. Produkty tego typu doskonale sprawdzają się również w trakcie przygotowywania domowych koktajlów, deserów czy wypieków. Możemy tworzyć z nich kruszonki, własne batony zbożowe czy spody do ciast. Płatki, musli i otręby nadają się również do spożywania na sucho. Stanowią doskonała przekąskę podczas nauki, czytania czy oglądania telewizji.

Jak zatem wybierać płatki, musli i otręby? Kupując produkty tego typu, warto zwracać uwagę na skład, który powinien być możliwie najkrótszy i najbardziej naturalny. Istotne jest również pochodzenie poszczególnych składników. Jeśli sięgamy po płatki, musli i otręby produkowane z surowców, które pozyskano z ekologicznych lub organicznych plantacji, możemy mieć pewność co do ich jakości oraz wysokiej zawartości składników odżywczych.