Pojemniki i saszetki do przechowywania żywności 

Jest 13 produktów.

Prawidłowe przechowywanie żywności ma wbrew pozorom ogromny wpływ nie tylko na jej jakość, świeżość, smak i przydatność do spożycia, ale również na stan naszego środowiska oraz zasobność naszych portfelów. Niewłaściwie przechowywane produkty psują się szybciej, co sprawia, że musimy wyrzucić je i udać się na kolejne zakupy. Z kolei w sklepie bez namysłu sięgamy po kolejne plastikowe reklamówki, które zaśmiecają środowisko i stają się przyczyną śmierci wielu żywych istnień. Jak zatem pogodzić chęć zadbania o zmniejszenie ilości odpadów z oszczędnościami finansowymi? Sięgając po ekologiczne i praktyczne rozwiązania, takie jak owijki i worki na produkty spożywcze wielorazowego użytku.

Przechowywanie żywności w woreczkach bawełnianych

Zamieniliśmy już plastikowe reklamówki jednokrotnego użytku na wiklinowe kosze i płócienne torby. Teraz czas pomyśleć o tym, jak pakować i przechowywać produkty spożywcze bez użycia małych siateczek foliowych, które również przyczyniają się do niszczenia naturalnego środowiska. Z pomocą przychodzą specjalne woreczki bawełniane, stworzone z myślą o pakowaniu, transporcie i przechowywaniu takich produktów, jak owoce, warzywa czy pieczywo. Woreczki tego typu przypominają siateczkę, którą można wielokrotnie prać i używać praktycznie bez ograniczeń. Są mocne, nie rozrywają się i - co niezwykle ważne - przepuszczają powietrze, czym przyczyniają się do przedłużenia świeżości i przydatności do spożycia wielu produktów spożywczych.

Przechowywanie żywności w owijkach z woskiem

Przechowywanie żywności w woreczkach z bawełny rozwiązuje problem zakupu warzyw, owoców i pieczywa bez konieczności korzystania z reklamówek foliowych. Co jednak z pakowaniem gotowego jedzenia i wyjętych z oryginalnego opakowania produktów spożywczych? W tym przypadku producenci ekologicznych akcesoriów codziennego użytku proponują nam równie praktyczne rozwiązanie, jakim są specjalne owijki do kanapek, serów, warzyw czy owoców. Są to bawełniane ściereczki pokryte specjalną mieszanką wosku z dodatkami innych naturalnych substancji, które rozpuszczają się pod wpływem ciepła i pozwalają na dokładne zapakowanie dowolnego produktu. Użyjemy ich do przechowywania pieczywa, do nakrywania gotowych dań oraz do transportu kanapek. Wykorzystamy je wielokrotnie - wystarczy bowiem po użyciu myć ich powierzchnię chłodną wodą, aby przez wiele miesięcy wzorowo pełniły swoją funkcję. Dodatkowo, owijki zadbają, aby przechowywanie żywności było w pełni higieniczne i nie sprzyjało rozwojowi pleśni, dzięki czemu wszelkie produkty spożywcze będą dzięki nim świeższe i smaczniejsze znacznie dłużej, niż w przypadku stosowania opakowań plastikowych.