L-Glutamina  Jest 8 produktów.

L-Glutamina to aminokwas endogenny, który w organizmie powstaje w wyniku przekształcenia z kwasu glutaminowego. Sama synteza zachodzi w licznych tkankach, jednak tylko w płucach, mięśniach szkieletowych i tkance tłuszczowej następuje uwolnienie L-Glutaminy do krwi. Sam związek jest składnikiem większości białek zwierzęcych i roślinnych, a w organizmie człowieka stanowi aż 70% całej puli aminokwasów.

Jeden aminokwas - różne postacie i sposoby działania

Glutamina występuje w trzech różnych formach, które różnią się od siebie sposobem i czasem działania. Są to odpowiednio:

  • - L-Glutamina - jest to forma wolna wyprodukowana syntetycznie. Sam metabolizm tej postaci glutaminy odbywa się bardzo szybko, co wynika z szybkiego wykorzystania związku przez bakterie jelitowe. To natomiast pozytywnie wpływa na proces trawienia, polepszając go;
  • - N-acetyl-L-glutamina (NAG) - stanowi połączenie glutaminy z kwasem octowym, co zwiększa wchłanianie tej formy do komórek mięśniowych;
  • - peptyd glutaminy - powstaje z przekształcenia glutenu pozyskanego z pszenicy. Wolniej uwalnia się w organizmie.

L-Glutamina - energia i poprawa funkcjonowania układu trawiennego

L-Glutamina ceniona jest przede wszystkim za swoją właściwość do wzmacniania organizmu. W rzeczywistości stanowi rodzaj paliwa energetycznego dla czerwonych krwinek błony śluzowej jelit, komórek wątrobowych, a także limfocytów, czyli komórek odpowiadających za odporność organizmu. L-Glutamina zapobiega zanikowi kosmków jelitowych i zabezpiecza przed przemieszczaniem się bakterii, co ma bezpośredni wpływ na stany zapalne i inne stany chorobowe w organizmie. Do tego związek ten wzmacnia układ immunologiczny dzięki biosyntezie ciał odpornościowych i makrofagów.

Związek wpływa na równowagę kwasowo-zasadową. Ma to wpływ na polepszenie ogólnej sprawności fizycznej. Co więcej, L-Glutamina w dużym stężeniu występuje w mózgu. tam natomiast usprawnia jego pracę. Ma także wpływ na poprawę pamięci i koncentracji. Mniej znaną właściwością L-Glutaminy jest wpływ na zwiększanie stężenia hormonu wzrostu we krwi, który z kolei ma wpływ na procesy syntezy, jakie zachodzą w organizmie.

Osoby odchudzające również mogą sięgnąć po L-Glutaminę, ponieważ wykazuje ona właściwości spalające tłuszcz. Wynika to z regulacji poziomu insuliny i glukozy we krwi. Dla diabetyków zatem L-Glutamina może być szczególnie cenna. Przyjmowana zgodnie z zaleceniami i w pewnych sytuacjach pod kontrolą lekarza, może przynieść wiele korzyści dla zdrowia i ogólnego samopoczucia.