Białko serwatkowe

Pokazano 1-16 z 16 pozycji

Białko serwatkowe to jeden z najlepiej zbadanych suplementów diety na świecie. Ma wysoką wartość odżywczą i liczne korzyści zdrowotne. Choć największą popularnością cieszy się wśród sportowców, z zalet produktu może skorzystać każdy. To wygodny sposób, by dodać odpowiednią ilość białka do diety i skutecznie zwiększyć spożycie - choć dostarczane jest wraz z pożywieniem, minimalny poziom, to nie to samo co optymalna ilość. 

Białko serwatkowe - co to?

Białko serwatkowe to idealnie skomponowana mieszanka protein wyizolowanych z serwatki - płynu, który oddziela się od mleka podczas produkcji sera. Substancja przechodzi przez wiele etapów przetwarzania, zanim zmieni się w dobrze znaną formę - proszek białkowy.

Serwatka stanowi kompletne białko wysokiej jakości - zawiera witaminy, minerały i wszystkie niezbędne aminokwasy, których nie wytwarza (a potrzebuje) ludzki organizm, zalicza się do nich:

  • fenyloalaninę
  • izoleucynę
  • lizynę
  • metioninę
  • leucynę
  • walinę
  • treoninę
  • tryptofan

Niedostateczna ilość aminokwasów egzogennych w codziennej diecie prowadzi do wielu zaburzeń chorobowych, którym można przecież łatwo zapobiec. Białko serwatkowe przynosi niezliczone korzyści, a naukowcy nieustannie znajdują nowe właściwości terapeutyczne.

Choć na ogół jest dobrze tolerowane, nie sprawdzi się u osób, które cierpią na nietolerancję laktozy, peptydów lub innych produktów pochodzących z mleka.

Białko serwatkowe - jak działa?

Białko serwatkowe wykorzystywane jest często w celu poprawy wyników sportowych i zwiększenia siły - połączone z treningiem wspomaga wzrost mięśni. Właściwość powiązana jest z obecnością leucyny - aminokwasu o wysoce anabolicznej aktywności. Badania pokazują, że to prawdopodobnie najskuteczniejsze ze wszystkich białek - służy jako materiał budulcowy i stymuluje syntezę protein mięśniowych na poziomie molekularnym. Wspomaga też regenerację po treningu - posiada zdolność do naprawy uszkodzonych tkanek.

Jak pokazują badania, białko serwatkowe ma bardzo duży wpływ na zdrowie. Jakie problemy może rozwiązać regularne stosowanie odżywki?

  • wysokie ciśnienie krwi - bioaktywne peptydy, tzw. ACE wykazują korzystny wpływ na ciśnienie
  • stany zapalne - serwatka zmniejsza białko C-reaktywne (CRP), które jest istotnym markerem stanu zapalnego
  • wzmacnia obronę antyoksydacyjną - ze względu na zawartość cysteiny, białko zwiększa poziom glutationu - naturalnego przeciwutleniacza syntetyzowanego przez ludzki organizm

Naukowcy uważają, że białko serwatkowe może pomóc w leczeniu cukrzycy typu 2, ponieważ obniża poziom cukru we krwi i zwiększa wrażliwość na działanie insuliny. Porównywane jest nawet z działaniem niektórych środków farmakologicznych (jak np.sulfonylomocznik).

Białko serwatkowe a odchudzanie

Ze wszystkich trzech makroelementów, najbardziej sycące jest białko. Zwiększone spożycie białka serwatkowego to dobry sposób na redukcję masy do ciała, ponieważ działa poprzez kilka mechanizmów:

  • hamuje apetyt (co wiąże się z niższym spożyciem kalorii - badania pokazują, że redukcja sięga nawet 400 kalorii)
  • przyspiesza metabolizm (pomaga spalić więcej kalorii)
  • wspomaga utrzymanie masy mięśniowej (redukcji poddawana jest głównie masa tłuszczowa)

Połączone z treningiem i zmianą nawyków żywieniowych może przynieść niesamowite i długotrwałe efekty. 

Białko serwatkowe - jakie wybrać?

Ze względu na sposób przetwarzania, białko serwatkowe dzieli się na trzy podstawowe rodzaje:

  • koncentrat - zawiera ok. 60% - 80% białka, niewielkie ilości laktozy i cukru oraz wiele cennych składników odżywczych, które wspierają funkcjonowanie organizmu. Stanowi dobry wybór dla osób, które chcą uzupełnić poziom białka w organizmie
  • izolat - zawiera przynajmniej 90% białka, poddawany jest dodatkowej obróbce, która minimalizuje ilość węglowodanów i tłuszczy. W składzie znajduje się nieco mniej składników odżywczych niż w przypadku koncentratu. To świetny produkt dla ludzi aktywnych fizycznie
  • hydrolizat - zawiera ok. 85% - 95% białka, to najbardziej zaawansowany typ, który został poddany obróbce enzymatycznej, co zapewnia bardzo szybką wchłanialność, ale i ograniczoną ilość składników odżywczych. Produkt może być mniej alergizujący niż inne formy. Wykorzystywany jest najczęściej przez sportowców

Białko serwatkowe w każdej postaci cechuje się dobrą przyswajalnością i doskonałym profilem aminokwasowym, a wybór odpowiedniego produktu zależy przede wszystkim od potrzeb i celu. 

Przy wyborze odżywki warto również zwrócić uwagę na zawartość białka (powinna przekraczać 80%) oraz skład - najlepiej, jeśli jest krótki i pozbawiony niezdrowych dodatków (np. cukier rafinowany). Dostarczenie odpowiedniej ilości dobrego białka, to najlepszy sposób, by uzupełnić niedobory żywieniowe, osiągnąć cele treningowe lub po prostu poprawić stan zdrowia. 

Produkt dodany do ulubionych