Vivo Zakwaska do jogurtu żywe kultury bakterii - 1 fiolka 0,5 g
VivoJogurt domowy – dlaczego warto? Jogurt to najbardziej rozpowszechniony produkt mleczny, ten prawdziwy – naturalny, cechuje się wspaniałym smakiem świeżo ukwaszonego mleka. Domowo przygotowany nie zawiera żadnych zbędnych dodatków, takich jak mleko w proszku, cukier czy zagęszczacze.
Darmowa dostawa
Przy zamówieniach powyżej 199 zł oferujemy dostawę gratis!
Rodzaje dostawy | Zamówienie o wartości 0 - 69,99 zł |
Zamówienie o wartości 70 - 139,99 zł |
Zamówienie o wartości 140 - 199 zł |
Zamówienie o wartości powyżej 199 zł |
Pobranie | Czas dostawy |
Paczkomaty InPost![]() |
10,99 zł | 8,99 zł | 5 zł | BEZPŁATNIE | - | 1 - 2 dni robocze |
Kurier Pocztex48![]() |
10,99 zł | 8,99 zł | 5 zł | BEZPŁATNIE | - | 1 - 2 dni robocze |
Paczkomaty 24/7 - Dostawa w weekend![]() |
16,99 zł | - | 1 - 2 dni robocze | |||
Kurier UPS![]() |
12,99 zł | BEZPŁATNIE | 17,99 zł | 1 - 2 dni robocze | ||
Odbiór w punkcie - Poczta Polska, Żabka, Orlen![]() |
9,99 zł | BEZPŁATNIE | - | 2 - 3 dni robocze | ||
Odbiór osobisty (Kraków, ul. Limanowskiego 1) |
BEZPŁATNIE | 1 - 2 dni robocze | ||||
Kurier - wysyłka zagracznina (wysyłka zagraniczna do wszystkich krajów Unii Europejskiej) |
Dowiedz się więcej > | - | 2 - 10 dni robocze |
Darmowa dostawa od 199 zł
30 dni na zwrot towaru
Odbiór osobisty w Krakowie
Zakwaska do jogurtu - zrób probiotyczny jogurt domowy
Jogurt dobrze gasi pragnienie i głód, przywraca siłę i energię. Ze względu na zawartość żywych kultur bakterii warto wprowadzić go do diety w każdym wieku (może być elementem diety dzieci od 1 roku życia). Dzięki aktywności kultur bakterii domowy jogurt zawiera również ich metabolity, które powstają w trakcie ukwaszania mleka (polisacharydy, witaminy, kwasy tłuszczowe, enzymy itd.). Nie do przecenienia jest wysokie stężenie kwasu mlekowego i kultur ze szczepów lactobacillus acidophilus. Ze względu na swoje właściwości szczep ten jest częstym składnikiem produktów osłonowych stosowanych w trakcie i po antybiotykoterapii, przyjmowanych od pierwszego dnia przyjmowania leków.
Jogurt polecany jest dla:
- osób w każdym wieku, w codziennej diecie,
- osób uprawiających sport oraz mających zwiększony wysiłek fizyczny,
- osób chcących wzbogacić dietę o bakterie kwasu mlekowego
- dla dzieci i młodzieży w wieku 1-18 lat,
- seniorów,
- osób po leczeniu, w trakcie rekonwalescencji.
UWAGA - Wszystkie naczynia, które będą w kontakcie z mlekiem muszą być czyste. Zaleca się, aby najpierw wyparzyć je wrzątkiem.
Przygotowanie:
- Zakwaska (1 butelka na od 1 do 3 litrów mleka)
- Mleko (krowie, kozie); w przypadku mlek roślinnych np. migdałowego, sojowego zapoznaj się z przepisem
- Zwykły rondel i duży ręcznik lub koc
Jogurt można przygotować również w jogurtownicy lub thermomixie – zgodnie z instrukcją dla tych urządzeń.
1. Jeśli używasz domowego (surowego, „prosto od krowy”) mleka lub mleka pasteryzowanego – zagotuj je przed użyciem. Mleko UHT nie wymaga pasteryzowana, natomiast odradzamy je jako najbardziej jałowy mikrobilogicznie typ mleka. Mleko musisz doprowadzić do temperatury +37 .. + 43 ° С, idealnej do namnażania się kultur bakterii. Zagotuj wiec mleko i ostudź do tej temperatury (lub w przypadku mleka UHT wystarczy, że podgrzejesz je do tej temperatury). Bardzo pomocny do monitorowania temperatury jest termometr kuchenny.
2. Buteleczkę zawierającą sproszkowaną Zakwaskę, wypełnij do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręć szczelnie nakrętkę i wstrząśnij buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. odwrotną końcówką łyżeczki dokładnie rozetrzeć aby rozpuścił się w mleku i uzyskał możliwie drobną konsystencję. Następnie wlej całą zawartość do mleka o temperaturze +37 .. + 43 ° С
3. Całość możesz pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do namnażania się). Garnek należy dokładnie przykryć i zaizolować (np. ręcznikiem lub kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce.Mleko z bakteriami możesz też przelać do naczynia typu termos, słoik z pokrywką lub miski z pokrywką. Aby zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć dużym ręcznikiem lub kocem. Naczynie należy pozostawić przez 8-10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli użyto termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. słoika, miski, itp.
4. Po 8-10 godzinach produkt powinien być gotowy (najwygodniej ukwaszać przez noc). Gdyby jogurt dalej nie był ścięty lub nieco zbyt płynny, zostaw go na jeszcze 1-2 godziny. Kiedy jogurt jest gotowy wstawmy go jeszcze do lodówki, by się schłodził. Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem. Gotowy jogurt przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez 7 dni
Wybór mleka:
Smak i gęstość gotowego jogurtu zależy w dużej mierze od jakości mleka. Zalecamy stosowanie mleka pasteryzowanego, które stało w lodówce.
Składniki:
maltodekstryna, liofilizowane szczepy bakterii: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis.
Warunki przechowywania:
W temperaturze +2 do +8 °C - przez 12 miesięcy. Możliwy okres transportu w temp. do +30°C do 10 dni.
Wartość odżywcza w 100 g gotowego produktu po przygotowaniu wg instrukcji na bazie mleka o zawartości 2% tłuszczu
Masa netto:1 fiolka = 0,5 g.
Wartość odżywcza | w 100 g |
Wartość energetyczna | 242 kJ / 58kcal |
Tłuszcz | 2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,4 g |
Węglowodany | 5,9 |
w tym cukry | 5,6g |
Białko | 4,0 g |
Sól | 0,13 g |
- Zawartość opakowania
- 1 sztuka
- Masa netto
- 0,5 g