Vivo Zakwaska do jogurtu żywe kultury bakterii - 1 fiolka 0,5 g
Vivo Zakwaska do jogurtu żywe kultury bakterii - 1 fiolka 0,5 g
Vivo Zakwaska do jogurtu żywe kultury bakterii - 1 fiolka 0,5 g
Vivo Zakwaska do jogurtu żywe kultury bakterii - 1 fiolka 0,5 g
Inne warianty:

Vivo Zakwaska do jogurtu żywe kultury bakterii - 1 fiolka 0,5 g

Vivo

Jogurt domowy – dlaczego warto? Jogurt to najbardziej rozpowszechniony produkt mleczny, ten prawdziwy – naturalny, cechuje się wspaniałym smakiem świeżo ukwaszonego mleka. Domowo przygotowany nie zawiera żadnych zbędnych dodatków, takich jak mleko w proszku, cukier czy zagęszczacze.

ZAK-0001-1SZT
Obecnie brak na stanie
6,99 zł

Darmowa dostawa

Przy zamówieniach powyżej 199 zł oferujemy dostawę gratis!

Rodzaje dostawy Zamówienie o wartości
0 - 69,99 zł
Zamówienie o wartości
70 - 139,99 zł
Zamówienie o wartości
140 - 199 zł
Zamówienie o wartości powyżej
199 zł
Pobranie Czas dostawy
Paczkomaty InPostMetody dostawy - Paczkomaty InPost 10,99 zł 8,99 zł 5 zł BEZPŁATNIE - 1 - 2 dni robocze
Kurier Pocztex48Metody dostawy - Kurier Pocztex48 10,99 zł 8,99 zł 5 zł BEZPŁATNIE - 1 - 2 dni robocze
Paczkomaty 24/7 - Dostawa w weekendPaczkomaty 24/7 - Dostawa w weekend 16,99 zł - 1 - 2 dni robocze
Kurier UPSMetody dostawy - Kurier UPS 12,99 zł BEZPŁATNIE 17,99 zł 1 - 2 dni robocze
Odbiór w punkcie - Poczta Polska, Żabka, OrlenMetody dostawy - Odbiór w punkcie - Poczta Polska, Żabka, Orlen 9,99 zł BEZPŁATNIE - 2 - 3 dni robocze
Odbiór osobisty
(Kraków, ul. Limanowskiego 1)
BEZPŁATNIE 1 - 2 dni robocze
Kurier - wysyłka zagracznina
(wysyłka zagraniczna do wszystkich krajów Unii Europejskiej)
Dowiedz się więcej > - 2 - 10 dni robocze
 

Darmowa dostawa od 199 zł

 

30 dni na zwrot towaru

 

Odbiór osobisty w Krakowie

Zakwaska do jogurtu - zrób probiotyczny jogurt domowy


Jogurt dobrze gasi pragnienie i głód, przywraca siłę i energię. Ze względu na zawartość żywych kultur bakterii warto wprowadzić go do diety w każdym wieku (może być elementem diety dzieci od 1 roku życia). Dzięki aktywności kultur bakterii domowy jogurt zawiera również ich metabolity, które powstają w trakcie ukwaszania mleka (polisacharydy, witaminy, kwasy tłuszczowe, enzymy itd.). Nie do przecenienia jest wysokie stężenie kwasu mlekowego i kultur ze szczepów lactobacillus acidophilus. Ze względu na swoje właściwości szczep ten jest częstym składnikiem produktów osłonowych stosowanych w trakcie i po antybiotykoterapii, przyjmowanych od pierwszego dnia przyjmowania leków.

Jogurt polecany jest dla:

- osób w każdym wieku, w codziennej diecie,

- osób uprawiających sport oraz mających zwiększony wysiłek fizyczny,

- osób chcących wzbogacić dietę o bakterie kwasu mlekowego

- dla dzieci i młodzieży w wieku 1-18 lat,

- seniorów,

- osób po leczeniu, w trakcie rekonwalescencji.

UWAGA - Wszystkie naczynia, które będą w kontakcie z mlekiem muszą być czyste. Zaleca się, aby najpierw wyparzyć je wrzątkiem.

Przygotowanie:

- Zakwaska (1 butelka na od 1 do 3 litrów mleka)

- Mleko (krowie, kozie); w przypadku mlek roślinnych np. migdałowego, sojowego zapoznaj się z przepisem

- Zwykły rondel i duży ręcznik lub koc

Jogurt można przygotować również w jogurtownicy lub thermomixie – zgodnie z instrukcją dla tych urządzeń.

1. Jeśli używasz domowego (surowego, „prosto od krowy”) mleka lub mleka pasteryzowanego – zagotuj je przed użyciem. Mleko UHT nie wymaga pasteryzowana, natomiast odradzamy je jako najbardziej jałowy mikrobilogicznie typ mleka. Mleko musisz doprowadzić do temperatury +37 .. + 43 ° С, idealnej do namnażania się kultur bakterii. Zagotuj wiec mleko i ostudź do tej temperatury (lub w przypadku mleka UHT wystarczy, że podgrzejesz je do tej temperatury). Bardzo pomocny do monitorowania temperatury jest termometr kuchenny.

2. Buteleczkę zawierającą sproszkowaną Zakwaskę, wypełnij do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręć szczelnie nakrętkę i wstrząśnij buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. odwrotną końcówką łyżeczki dokładnie rozetrzeć aby rozpuścił się w mleku i uzyskał możliwie drobną konsystencję. Następnie wlej całą zawartość do mleka o temperaturze +37 .. + 43 ° С

3. Całość możesz pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do namnażania się). Garnek należy dokładnie przykryć i zaizolować (np. ręcznikiem lub kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce.Mleko z bakteriami możesz też przelać do naczynia typu termos, słoik z pokrywką lub miski z pokrywką. Aby zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć dużym ręcznikiem lub kocem. Naczynie należy pozostawić przez 8-10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli użyto termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. słoika, miski, itp.

4. Po 8-10 godzinach produkt powinien być gotowy (najwygodniej ukwaszać przez noc). Gdyby jogurt dalej nie był ścięty lub nieco zbyt płynny, zostaw go na jeszcze 1-2 godziny. Kiedy jogurt jest gotowy wstawmy go jeszcze do lodówki, by się schłodził. Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem. Gotowy jogurt przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez 7 dni

Wybór mleka:

Smak i gęstość gotowego jogurtu zależy w dużej mierze od jakości mleka. Zalecamy stosowanie mleka pasteryzowanego, które stało w lodówce.

Składniki:

maltodekstryna, liofilizowane szczepy bakterii: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis.

Warunki przechowywania:

W temperaturze +2 do +8 °C - przez 12 miesięcy. Możliwy okres transportu w temp. do +30°C do 10 dni.

Wartość odżywcza w 100 g gotowego produktu po przygotowaniu wg instrukcji na bazie mleka o zawartości 2% tłuszczu

Masa netto:1 fiolka = 0,5 g.

Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna 242 kJ / 58kcal
Tłuszcz 2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,4 g
Węglowodany 5,9
w tym cukry 5,6g
Białko 4,0 g
Sól 0,13 g
Zawartość opakowania
1 sztuka
Masa netto
0,5 g

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Produkt dodany do ulubionych