Masła  Jest 22 produktów.

Tłuszcze to jeden z trzech podstawowych makroelementów. Podobnie jak węglowodany i białka jest niezbędnym elementem dobrze zbilansowanej diety. Nie powinny wykluczać go nawet osoby przebywające na diecie odchudzającej. Wszyscy natomiast muszą ściśle kontrolować ilość, jaką przyjmują go w diecie oraz starannie dobierać jego źródła. Kluczowa dla zdrowej diety jest bowiem jakość tłuszczu. Wbrew pozorom, masło również nie musi należeć do grupy produktów zakazanych. Masło Ghee przyrządzone według tradycyjnych receptur posiada wiele drogocennych właściwości oraz dostarcza do naszego organizmu witaminy i sole mineralne.

Z samego serca Azji

Masło Ghee to jedna z odmian masła klarowanego. Jej tradycyjne receptury zostały opracowane w Indiach już setki lat temu. W tamtym kraju uznawany jest do dzisiaj nie tylko jako niezwykle cenny składnik spożywczy, ale również element niezbędny przy wielu obrzędach sakralnych. Masło Ghee wytwarza się poprzez długotrwałe gotowanie zwykłego masła w celu pozbycia się jak największej ilości wody. Gotowy produkt zawiera jej mniej niż 1%. Podczas ogrzewania w postaci szumowin wytrącają się także białka i inne substancje nietłuszczowe, które są zbierane i usuwane. W ten sposób osiąga się produkt o bardzo długim terminie przydatności do spożycia.

Wyjątkowe właściwości

Masło klarowane posiada zdecydowanie wyższy punkt dymienia niż tradycyjne masło. Wynosi on aż 200-205 stopni Celsjusza. Oznacza to, że z powodzeniem może być używany do smażenia i pieczenia bez obaw o przypalenie i wydzielanie się szkodliwych dla zdrowia związków chemicznych. Produkt ten bogaty jest również w witaminy, szczególnie te rozpuszczalne w tłuszczach - A, D, E oraz K. Dzięki temu usprawnia funkcjonowanie układu krwionośnego, wpływa na poprawę wzroku, zapobiega starzeniu się komórek i poprawia wygląd skóry. Ponadto masło Ghee znane jest ze swoich właściwości zwalczania toksyn oraz poprawy odporności organizmu. Wpływa także na poprawę pracy układu pokarmowego.

Masło Ghee doskonale nadaje się do smażenia i pieczenia. Sprawdza się również jako dodatek do ciepłych mięs i ryb. Może także zastąpić zwykłe masło i stanowić smarowidło do kanapek.

Eliksir dla cery

Masło Ghee to nie tylko produkt spożywczy. Substancja ta wykorzystywana jest również do wytwarzania naturalnych kosmetyków. Masło świetnie nawilża cerę i pozostawia na niej ochronną warstwę. Może stanowić bazę do kremów i maseczek na twarz lub kosmetyków do pielęgnacji włosów. Stosowane codziennie szybko przyniesie efekty w postaci promiennej i odżywionej skóry.