Olejek ylangowy - właściwości, zastosowanie, z czym łączyć

Olejek ylangowy - właściwości, zastosowanie, z czym łączyć

Pochodzący z tropikalnych wysp Pacyfiku kwiat jagodlinu wonnego to źródło pięknie pachnącego olejku ylangowego. Ten olejek eteryczny kusi swoim egzotycznym aromatem i wprowadza w wyjątkowy nastrój. Ze względu na swój unikatowy zapach, olejek ylangowy znajduje swoje zastosowanie w aromaterapii i kosmetyce. Stosowany jest jako składnik oliwek do masażu, świec i kosmetyków do włosów i ciała. czytaj więcej
Olejek limetkowy - właściwości, zastosowanie, z czym łączyć

Olejek limetkowy - właściwości, zastosowanie, z czym łączyć

Olejek limetkowy pozyskuje się ze skórki limetki, zielonego cytrusa powstałego w wyniku hybrydyzacji dwóch różnych gatunków cytrusów - gatunku pochodzącego z Azji Południowej i z Bliskiego Wschodu. Limetka jest popularnym dodatkiem do napojów, ciast i słodyczy, co zawdzięcza swojemu kwaskowatemu i orzeźwiającemu smakowi. Olejek limetkowy to zdrowy i naturalny produkt pełen dobroczynnych substancji, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. czytaj więcej
Olejek pomarańczowy - właściwości, zastosowanie, z czym łączyć

Olejek pomarańczowy - właściwości, zastosowanie, z czym łączyć

Olejek pomarańczowy pozyskiwany jest ze skórki owoców drzewa pomarańczowego na drodze destylacji parą wodną lub poprzez jej tłoczenie. Ten naturalny i zdrowy olejek eteryczny znany jest ze swoich właściwości leczniczych, chętnie wykorzystywanych w aromaterapii, medycynie i kosmetyce. Pomarańcza to niezwykle popularny owoc, pełen witaminy C, beta-karotenów i składników mineralnych. Jest lubianym dodatkiem do wielu produktów spożywczych i kosmetyków, na przykład kremów do ciała, maseczek do twarzy, perfum, szamponów i mydeł. czytaj więcej
Olejek mandarynkowy - właściwości, zastosowanie, z czym łączyć

Olejek mandarynkowy - właściwości, zastosowanie, z czym łączyć

Olejek mandarynkowy to olejek eteryczny wytwarzany ze skórki mandarynek w procesie destylacji parą wodną lub poprzez wyciskanie. Mandarynki to niewielkie, słodkie cytrusy, pochodzące z południowych rejonów Azji. Są zdrową przekąską i jak wszystkie owoce cytrusowe zawierają wysoką dawkę witaminy C, znanej ze swojego pozytywnego wpływu na odporność i samopoczucie. Aromat mandarynki to jeden z najsłodszych cytrusowych zapachów, dlatego olejek mandarynkowy jest chętnie wykorzystywany do aromatyzacji produktów kosmetycznych dla dzieci. czytaj więcej
Olejek tymiankowy - właściwości i zastosowanie

Olejek tymiankowy - właściwości i zastosowanie

Olejek tymiankowy to olejek eteryczny pozyskiwany z tymianku właściwego poprzez destylację z użyciem pary wodnej. Ta roślina pochodząca z południowych rejonów Europy znana jest ze swojego pięknego aromatu, chętnie wykorzystywanego w kuchni śródziemnomorskiej. Dzięki swoim właściwościom leczniczym olejek tymiankowy od wieków jest wykorzystywany również w medycynie i ziołolecznictwie. Ze względu na działanie przeciwbólowe i antyseptyczne to częsty składnik syropów na kaszel i pastylek na gardło. czytaj więcej
Olejek sosnowy - właściwości i zastosowanie

Olejek sosnowy - właściwości i zastosowanie

Olejek eteryczny sosnowy pozyskiwany jest z gałązek, igieł i szyszek sosny zwyczajnej, drzewa iglastego powszechnie występującego w Polsce i rejonach klimatu umiarkowanego. Sosna od wieków znana jest ze swoich właściwości leczniczych. W medycynie tradycyjnej pędy sosny stosowane są do produkcji domowej roboty syropów i nalewek, które pozytywnie wpływają na odporność oraz pomagają leczyć kaszel i infekcje dróg oddechowych. To drzewo jest źródłem olejku eterycznego bogatego w substancje antyseptyczne, grzybobójcze i bakteriobójcze. czytaj więcej
Olejek rozmarynowy - właściwości, zastosowanie, z czym łączyć

Olejek rozmarynowy - właściwości, zastosowanie, z czym łączyć

Olejek rozmarynowy pozyskiwany jest z wonnego zioła rozmarynu, europejskiej rośliny znanej ze swojego aromatu, który pojawia się w smakach w kuchni włoskiej, hiszpańskiej i francuskiej. Rozmaryn posiada właściwości zdrowotne znane od stuleci, a wykorzystywane są one w ziołolecznictwie, aromaterapii i medycynie w formie naparów, syropów i tabletek. Ze względu na działanie bakteriobójcze i grzybobójcze, olejek rozmarynowy jest pożądaną substancją leczniczą i kosmetyczną, używaną w walce z zakażeniami układu oddechowego, skóry i w problemach gastrycznych. czytaj więcej
Olejek z mięty zielonej - właściwości, zastosowanie, z czym łączyć

Olejek z mięty zielonej - właściwości, zastosowanie, z czym łączyć

Mięta zielona to znana na całym świecie, aromatyczna roślina zielna pochodząca z basenu Morza Śródziemnego. Od wieków jest stosowana w kulinariach i ziołolecznictwie, a jej popularność wcale nie maleje z upływem czasu. Z mięty zielonej pozyskuje się wonny olejek eteryczny, który jest powszechnie używany do aromatyzacji gum do żucia, pasty do zębów, papierosów, słodyczy, herbat i środków czystości. Olejek z mięty zielonej jest bogaty w mentol, substancję nadającą tej roślinie jej charakterystyczny zapach. To właśnie ten związek, należący pod względem chemicznym do grupy alkoholi, decyduje o wielu właściwościach leczniczych olejku miętowego. czytaj więcej
Olejek cedrowy - właściwości, zastosowanie, z czym łączyć

Olejek cedrowy - właściwości, zastosowanie, z czym łączyć

Olejek cedrowy jest olejkiem eterycznym pozyskiwanym z gałązek i igieł różnych gatunków drzewa cedrowego, które można spotkać głównie w Ameryce Północnej. To naturalny i bezpieczny produkt, który otrzymuje się bezpośrednio z rośliny na drodze destylacji z użyciem gorącej pary wodnej. Dzięki niesamowitym właściwościom zdrowotnym ten olejek eteryczny wykorzystywany jest w medycynie od wielu stuleci. Jest też lubianym składnikiem kosmetyków do pielęgnacji włosów i skóry. czytaj więcej
Olejek grejpfrutowy - właściwości, zastosowanie, z czym łączyć

Olejek grejpfrutowy - właściwości, zastosowanie, z czym łączyć

Olejek grejpfrutowy jest pozyskiwany ze skórki grejpfruta - cytrusa, którego pochodzenie jest zagadką. Owoc ten jest mieszanką genetyczną dwóch różnych gatunków pomarańczy lub mandarynek, powstałą prawdopodobnie na terenie pacyficznego Archipelagu Malajskiego. Obecnie grejpfruty uprawiane są głównie na Wyspach Karaibskich. Grejpfrut stał się popularnym przysmakiem dla osób lubiących jego orzeźwiający i lekko cierpki smak, który kryje bogactwo dobroczynnych substancji. Choć tylko miąższ jest zjadany, to nie należy ignorować grubej i wonnej skórki tego cytrusa, z której wyciskany jest olejek eteryczny o wspaniałych właściwościach zdrowotnych i pięknym zapachu. czytaj więcej
Produkt dodany do ulubionych