Oregano

Pokazano 1-10 z 10 pozycji

Oregano zamiennie nazywane jest lebiodką pospolitą lub dzikim majerankiem. Roślina znajduje zastosowanie w kuchni oraz ziołolecznictwie, wykazując prozdrowotne właściwości znane już w starożytnej Grecji. Jest rośliną pospolitą, rosnącą w Europie, Azji i Afryce Północnej. Dobrze zdawać sobie sprawę z jej wpływu na ludzki organizm.

Działanie oregano - w czym pomaga jego zażywanie?

Lebiodka pospolita występuje w postaci świeżych liści i łodyg, suszu, czy olejku. Wykazuje działanie rozkurczające, wpływając na pracę układu trawiennego, moczowodów, a także macicy w czasie miesiączki. Roślina ta ma właściwości bakteriobójcze, a jej zażywanie pomaga wyhamować biegunkę i wspiera procesy trawienne. Stosowanie oregano poprawia wydzielanie śliny i soków żołądkowych oraz reguluje pracę nerek. Dzięki temu łagodnie zwiększa się ilość wydzielanego moczu.

Oregano często stosuje się do walki z:

  • wzdęciami,
  • problemami układu trawiennego, w tym jelit, żołądka i wątroby,
  • kłopotami w okolicy górnych dróg oddechowych i kaszlem, 
  • zapaleniami jamy ustnej i gardła,
  • trudno gojącymi się ranami.

Ziele lebiodki zawiera garbniki, flawonoidy, czy olejek eteryczny bogaty w fenole. Elementy te wspierają pracę układu odpornościowego, działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Oregano można stosować doustnie lub zewnętrznie, w zależności od formy ziela.

Sposób dawkowania i skutki uboczne

Susz lebiodki stosuje się do przyprawiania potraw. Nie ma w tym wypadku zaleceń co do maksymalnej ilości jego spożycia. Inaczej jest w przypadku naparu z oregano, stosowanego w celach rozkurczowych i wiatropędnych. Leczniczy napój przygotowuje się poprzez zalanie 1 łyżki ziela ok. 250 ml wody, parzenie przez kwadrans i odczekanie kolejnych 10 minut po parzeniu. Zaleca się, by napar pić przed jedzeniem maksymalnie 2-3 razy dziennie, a jedna dawka powinna zawierać około pół szklanki napoju. Lebiodka dostępna jest także w postaci olejku. Jej stosowanie warto skonsultować z lekarzem, gdyż zbyt duża dawka olejku i jego nieprawidłowe rozwodnienie może prowadzić do podrażnienia żołądka, czy kłopotów z przyswajaniem żelaza.

Zażywając oregano lub zawierające je produkty zgodnie z zaleconymi dawkami nie trzeba obawiać się skutków ubocznych.

Stosowanie lebiodki pospolitej

Osoby stosujące oregano doceniają walory smakowe rośliny. Ziele wzbogaca smak potraw, dlatego jest powszechnie stosowane w kuchni. Suszona lebiodka pospolita pozwala na szybkie przygotowanie leczniczego naparu. Osoby decydujące się na picie napoju doceniają jego wsparcie w trawieniu oraz ogólne właściwości rozkurczowe. Są także tacy, którzy sięgają po płukanki z oregano lub wykorzystują olejek z rośliny do przygotowywania inhalacji. Zauważają oni łagodne działanie ziela, które przyspiesza walkę z infekcjami, łagodzi podrażnienia oraz wspomaga gojenie ran. Osoby stosujące lebiodkę pozytywnie wypowiadają się na temat wpływu ziela na drogi oddechowe, czy układ trawienny.

Lebiodka jest powszechnie dostępna, dlatego zamówić ją można od ręki. To nie tylko przyprawa kuchenna, ale ziele wykazujące pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.

Produkt dodany do ulubionych