Grzyby

Pokazano 1-26 z 26 pozycji

Lecznicze właściwości grzybów wykorzystywane są od stuleci w krajach Dalekiego Wschodu. Nic dziwnego, bowiem mogą one być istotnym elementem w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób czy dolegliwości. Ich dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka został udowodniony naukowo, mimo to grzyby lecznicze są w naszym kraju jeszcze mało znane. Ogólnie są one używane nie tylko do przyrządzania preparatów leczniczych ale także do suplementów diety.

Czym są grzyby lecznicze i jakie posiadają właściwości?

Najbardziej znanymi i najcenniejszymi grzybami są grzyby shiitake, maitake, reishi czy yamabushi. Wszystkie te grzyby oprócz shiitake można spotkać w naturalnym środowisku w naszym kraju. Niektóre z nich są jednak pod ścisłą lub częściową ochroną gatunkową. Przez dłuższy czas uważano, że grzyby oprócz wody nie zawierają w sobie cennych substancji. Jest to oczywiście nieprawda, bowiem posiadają one w swoim składzie mnóstwo wartościowych składników. W owocnikach białek występują między innymi sacharydy, witaminy, kwasy tłuszczowe czy błonnik pokarmowy. Białko pochodzące z grzybów przyswajalne jest przez nasz organizm nawet w 90%. Choć zawartość kwasów tłuszczowych w owocnikach grzybów jest niewielka to korzystny jest stosunek wielonasyconych do tych nasyconych. Oprócz tego grzyby są źródłem potasu, wapnia czy fosforu. Jednak najcenniejszą grupą związków są polisacharydy, które są znane z szerokiego działania prozdrowotnego. Mają działanie antyoksydacyjne czy przeciwnowotworowe. Kolejnym ważnym składnikiem występującym w grzybach są triterpenoidy, wykorzystywane są przeciwko wirusowi HIV1 czy opryszczki. Związki, które są izolowane z grzybów wykazują działanie przeciwbakteryjne. Ważne jest również to, że hamują wzrost mikroorganizmów, które przyczyniają się do powstawania problemów ze skórą.

Grzyby a zdrowe serce.

Grzyby lecznicze posiadają dużą zawartość błonnika oraz małą ilość tłuszczu. Dzięki temu są doskonałym elementem diety przeciwmiażdżycowej. Oprócz tego znane są ze zdolności hamowania syntezy cholesterolu oraz wpływają na zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Substancja znajdująca się w grzybach shiitake - eritadenina - zmniejsza produkcję homocysteiny, która przyczynia się do powstawania chorób serca. Dodatkowo ekstrakty z niego zapobiegają agregacji płytek krwi. Oprócz shiitake również maitake czy reishi mają zdolność obniżania ciśnienia krwi w przypadku hipertensji.

Dlaczego stosowanie grzybów leczniczych jest takie ważne?

Grzyby lecznicze są uznawane za naturalne antybiotyki. Wyróżniają się tym, że działają bez skutków ubocznych. W grzybach obecny jest przeciwutleniacz spowalniający procesy starzenia się organizmu, dzięki czemu możemy cieszyć się zdrowszym i przede wszystkim dłuższym życiem. Sięganie po grzyby lecznicze przyczynia się do poprawy parametrów metabolicznych naszego organizmu. Dodatkowo zwiększa się nasza odporność i poziom energii. 

Spożywając grzyby trzeba mieć na uwadze aby pochodziły one ze sprawdzonego źródła. Najlepiej aby rosły one w naturalnym środowisku i były pozbawione chemii czy zanieczyszczeń. W przeciwnym razie mogą zawierać szkodliwe dla nas metale ciężkie. Mądre stosowanie grzybów może nam zapewnić szereg korzyści zdrowotnych.

Produkt dodany do ulubionych