Odgrzybianie organizmu


Zagrzybienie organizmu spowodowane jest nadmierną obecnością i rozwojem drożdżaków w ciele człowieka. Od ich nazwy rodzajowej - Candida - schorzenie to często nazywane jest także kandydozą. Rozwojowi tej choroby sprzyja przede wszystkim dieta bogata w cukier, a także zaburzenia mikroflory jelitowej, w tym zwłaszcza zbyt mała ilość bakterii kwasu mlekowego, które w zdrowym organizmie równoważą się z ilością drożdżaków. 

Po co przeprowadza się odgrzybianie organizmu?

Zagrzybienie organizmu jest najczęściej skutkiem nieodpowiedniej diety, przewlekłego stresu i zmęczenia, przyjmowaniem antybiotyków, używek i niektórych leków oraz leczeniem hormonalnym, radio- i chemioterapią. Zagrzybiony organizm wymaga odgrzybienia, dzięki któremu można pozbyć się takich objawów, jak wzdęcia, biegunki, zaparcia czy przykry zapach z ust. Odgrzybienie pozwoli także zapomnieć o zmęczeniu, senności, bólach głowy, obniżeniu nastroju czy nawracających grzybicach skóry. Prawidłowo przeprowadzone usuwanie drożdżaków przywróci organizmowi odporność, zmniejszy podatność na infekcje i ograniczy częstotliwość występowania stanów zapalnych. 

Na czym polega odgrzybianie organizmu?

Odgrzybianie organizmu to proces długotrwały i wymagający. Poza przyjmowaniem leków przeciwgrzybicznych należy bowiem całkowicie zmienić swoje przyzwyczajenia oraz dołączyć do codziennej diety naturalne preparaty o działaniu przeciwgrzybiczym. Osoby dotknięte zagrzybieniem muszą zrezygnować z używek, a zwłaszcza alkoholu, a także cukrów prostych, żywności przetworzonej, drożdży spożywczych i produktów, które zawierają je w swoim składzie. Do diety warto dołączyć natomiast naturalne substancje i zioła działające przeciwgrzybiczo, czyli czosnek, wyciąg z pestek grejpfruta, karwakrol obecny w olejku z oregano, macierzanki, kminku, tymianku i czarnuszki, kwas kaprylowy obecny w oleju kokosowym, a także olejek z drzewa herbacianego i zieloną herbatę. Korzystne przy odgrzybianiu organizmu będzie także spożywanie kiszonek i jogurtów, bogatych w bakterie prebiotyczne oraz warzyw i kasz, bogatych w błonnik pokarmowy. 

Ponieważ namnażające się drożdżaki niszczą błonę śluzową jelit i żołądka, odgrzybianie organizmu warto połączyć z uszczelnianiem nabłonka dróg pokarmowych. Regeneracja śluzówki wpłynie bowiem korzystnie na układ odpornościowy i ograniczy ilość toksyn wchłanianych do krwi. Proces ten wspomogą rośliny zawierające śluzy, na przykład len i żywokost, a także wyciągi z nagietka, aloes i olej z rokitnika. Odpowiednia dieta oraz suplementacja ziół to najlepszy sposób na efektowne i trwałe odgrzybienie całego organizmu. 

Produkt dodany do ulubionych