-
-
Zioła
- Andrographis
- Ashwagandha
- Bakopa
- Berberyna
- Boswellia
- Buzdyganek
- Cascara sagrada
- Czerwona koniczyna
- Czosnek
- Dong Quai
- Dziki pochrzyn
- Gotu kola
- Imbir
- Koci pazur
- Kozieradka
- Kudzu
- Kurkuma
- Maca
- Miłorząb japoński
- Mniszek lekarski
- Niepokalanek
- Oregano
- Ostropest plamisty
- Palma sabałowa
- Różeniec górski
- Shatavari
- Soplówka jeżowata
- Tarczyca bajkalska
- Wiesiołek
- Inne zioła
- Algi
- Grzyby
- Kolagen
- Kwasy omega, trany, oleje
- Melatonina
- Probiotyki
-
- Cholesterol
- Energia, witalność
- Napięcie przedmiesiączkowe
- Nerki i układ moczowy
- Niski poziom płytek krwi
- Obniżona odporność
- Ochrona przed kleszczami
- Oczy i wzrok
- Oczyszczenie organizmu
- Odchudzanie i dieta
- Odgrzybianie organizmu
- Odporność na alergeny
- Odporność organizmu
- Okres przekwitania
- Pamięć i koncentracja
- Potencja
- Prawidłowe ciśnienie
- Problemy skórne
- Prostata
- Równowaga (adaptogeny)
- Serce i układ krążenia
- Stres, uspokojenie
- Ugryzienia i ukąszenia
- Układ nerwowy
- Układ oddechowy
- Trawienie
- Wsparcie dla metabolizmu glukozy
- Wątroba
- Włosy, skóra, paznokcie
- Wsparcie dla kości i stawów
- Zdrowy sen
-
-
Zdrowie
-
-
Dla domu
-
Odżywki białkowe
Kazeina jest białkiem o wysokiej wartości biologicznej, które zapobiega katabolizmowi mięśni oraz wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu. Jest również jednym z najliczniej występujących białek w produktach mlecznych, zapewniając szereg unikalnych korzyści dla zdrowia i poprawy wyników sportowych.
Kazeina – co to takiego?
Kazeina jest jedną z licznych protein (białek) występujących w mleku. Stanowi ponad 80% białek mleka krowiego i jest niezbędna do poprawnego wchłaniania wapnia i fosforanów w jelitach. Będąc białkiem o wysokiej wartości biologicznej i wolniejszym w porównaniu do serwatki wchłanianiu, dostarcza składników odżywczych stopniowo i nieprzerwanie przez wiele godzin. Kazeina zapobiega katabolizmowi mięśni, gdyż wzmacnia udział protein w trakcie uprawiania sportów siłowych i kulturystyki.
Warto również wspomnieć o różnicy pomiędzy kazeiną a serwatką. Serwatka ze względu na swoją budowę chemiczną jest wchłaniana i trawiona przez organizm bezpośrednio po spożyciu, przydając się jako natychmiastowy suplement pobudzający mięśnie do działania. Kazeina należy z kolei do tzw. wolnych białek, które mogą być przetwarzane przez znacznie dłuższy czas. Dzięki temu wielu sportowców i kulturystów regularnie zaopatruje swoje mięśnie w kazeinę tuż przed snem, sprzyjając nocnej regeneracji i wzrostowi mięśni.
Białko z kazeiną – odżywka dla sportowców
Białko z kazeiną jest ciekawym sprzymierzeńcem sportowców wykonujących ćwiczenia siłowe, ponieważ dostarcza organizmowi niezbędnych wartości odżywczych w postaci wysokiej jakości protein.
Zarówno kazeina, jak i jej pochodne są białkami o charakterystycznym, spowolnionym czasie wchłaniania. Ze względu na swoje właściwości strukturalne tworzy w jelitach związki, które opóźniają wchłanianie i uwalnianie aminokwasów do krwi.
Dzięki temu białko z kazeiną stosowane w ramach treningów siłowych zapewnia szereg potencjalnych korzyści dla ciała:
- Pomaga zbudować zdrową masę mięśniową
- Proteina bogata jest w wapń, dzięki czemu wspomaga zdrowie kości i zębów
- Wzmacnia układ odpornościowy
- Pomaga kontrolować głód
- Ma działanie antyoksydacyjne i wpływa na utratę tkanki tłuszczowej
Można założyć, iż po spożyciu białka z kazeiną organizm rozłoży ją dopiero po ośmiu godzinach. Kazeina z tego względu zalecana jest również jako środek sprzyjający zwiększonej przemianie materii w trakcie nocy. Buduje mięśnie, jednocześnie spalając niepotrzebny dla ciała nadmiar tłuszczu.
Kazeina micelarna – naturalne antykataboliczne białko mleka
Kazeina micelarna, jako jedno z wielu białek mleka charakteryzuje się unikatową właściwością. Składa się z tzw. miceli, które po spożyciu i przedostaniu się do żołądka ulegają naturalnym procesom spowalniającym trawienie białka, dzięki czemu kazeina może być trawiona bardzo powoli przez enzymy trawienne.
Oznacza to, iż działa ona znacznie dłużej od konwencjonalnego białka serwatkowego, umożliwiając osiągnięcie optymalnych korzyści podczas budowy mięśni. Ze względu na charakter działania proteina zalecana jest do stosowania bezpośrednio przed snem.
Kazeina – w czym można ją znaleźć?
Kazeinę można przyjmować w postaci suplementów w proszku, batonów proteinowych zawierających białka mleka lub poprzez naturalne pokarmy zawierające proteinę. Mowa m.in. o produktach takich jak:
- Mleko odtłuszczone, półtłuste, świeże
- Twaróg
- Sery
- Jogurty
Nietolerancja laktozy a kazeina – czy może doprowadzić do rozwoju alergii?
Kazeina jest stosunkowo dobrze tolerowana przez organizm człowieka, ponieważ jest szybko wchłaniana i łatwo trawiona. Jeśli jednak osoba stosująca kazeinę ma wrażenie, iż może mieć na nią uczulenie, prawdopodobną przyczyną jest laktoza. Wiele suplementów zawierających kazeinę ma w sobie różnorodne stężenia laktozy, które mogą powodować m.in.:
- Uczucie sytości
- Wzdęcia
- Biegunkę
- Ból głowy
Jeśli ww. objawy ujawniają się w trakcie stosowania kazeiny, przyczyną może być nietolerancja białka mleka. W takim przypadku zalecane jest przeprowadzenie odpowiednich testów alergicznych, potwierdzających przypuszczenia dotyczące źródła alergii.
Kazeina – jak jeść i z czym łączyć?
Pierwszą rzeczą, o której warto pamiętać, stosując suplementy z kazeiną, jest to, że powinny one stanowić uzupełnienie już istniejącego planu dietetycznego. Kazeina może być spożywana w różnych formach, jako jeden z elementów przygotowywanego koktajlu proteinowego, deserów, czy dań opartych na białkach mleka.
W ramach odpowiedniego ukierunkowania budowy mięśni zaleca się również, aby kazeina była łączona z innymi suplementami diety, takimi jak BCAA, L-leucyna, czy L-walina, które wraz z potencjałem zawartych w kazeinie L-tyrozyny i wapnia przyśpieszą wzrost mięśni i ich poprawną regenerację w czasie snu.