-
-
Zioła
- Andrographis
- Ashwagandha
- Bakopa
- Berberyna
- Boswellia
- Buzdyganek
- Cascara sagrada
- Czerwona koniczyna
- Czosnek
- Dong Quai
- Dziki pochrzyn
- Gotu kola
- Imbir
- Koci pazur
- Kozieradka
- Kudzu
- Kurkuma
- Maca
- Miłorząb japoński
- Mniszek lekarski
- Niepokalanek
- Oregano
- Ostropest plamisty
- Palma sabałowa
- Różeniec górski
- Shatavari
- Soplówka jeżowata
- Tarczyca bajkalska
- Wiesiołek
- Inne zioła
- Algi
- Grzyby
- Kolagen
- Kwasy omega, trany, oleje
- Melatonina
- Probiotyki
-
- Cholesterol
- Energia, witalność
- Napięcie przedmiesiączkowe
- Nerki i układ moczowy
- Niski poziom płytek krwi
- Obniżona odporność
- Ochrona przed kleszczami
- Oczy i wzrok
- Oczyszczenie organizmu
- Odchudzanie i dieta
- Odgrzybianie organizmu
- Odporność na alergeny
- Odporność organizmu
- Okres przekwitania
- Pamięć i koncentracja
- Potencja
- Prawidłowe ciśnienie
- Problemy skórne
- Prostata
- Równowaga (adaptogeny)
- Serce i układ krążenia
- Stres, uspokojenie
- Ugryzienia i ukąszenia
- Układ nerwowy
- Układ oddechowy
- Trawienie
- Wsparcie dla metabolizmu glukozy
- Wątroba
- Włosy, skóra, paznokcie
- Wsparcie dla kości i stawów
- Zdrowy sen
-
-
Zdrowie
-
-
Dla domu
-
Dekstroza – czym dokładniej jest?
Dekstroza, podobnie jak glukoza i fruktoza należy do cukrów prostych. Łatwo przyswajalna przez organizm ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, a także sportowym. Dekstroza ma indeks glikemiczny (GI) wynoszący 100. Należy więc do węglowodanów, które są dostępne dla organizmu natychmiast po spożyciu, powodując szybki wzrost poziomu cukru we krwi, a także zapewniając bezpośredni wyrzut insuliny.
Dekstroza – z jakich źródeł powstaje?
Cukier, jakim jest dekstroza, jest zwykle wytwarzany z kukurydzy, ryżu lub pszenicy. Można ją znaleźć także w żywności przetworzonej i produktach zawierających cukier, takich jak wypieki, słodycze czy napoje gazowane. Stosowana jest jako słodzik i konserwant, nadając potrawom słodki smak i jednocześnie zwiększając ich trwałość.
Odnajdziemy ją również w wielu owocach i warzywach, a także miodzie. Nie należy jej mylić z maltodekstryną, innym węglowodanem o podobnej charakterystyce glikemicznej.
Dekstroza – na co jest przydatna?
Dextroza jest jednym z najlepszych dostawców czystej energii. Przedostaje się w szybki sposób do krwi i jest transportowana bezpośrednio do mięśni. Efekty stosowania cukru są szczególnie widoczne podczas dłuższych sesji treningowych, a zwłaszcza w trakcie uprawiania sportów wytrzymałościowych.
Co więcej, dekstroza może być użyteczna także w kulturystyce. Zalecana jest w momencie, gdy trening odbywa się przynajmniej 2 razy dziennie, choć tylko i wyłącznie w połączeniu z dodatkowym wsparciem aminokwasów i innych składników odżywczych.
Dekstroza – kiedy i jak stosować?
W jaki sposób można wykorzystać zalety i korzyści, które przynosi dekstroza? Jej spożycie jest zalecane w trakcie treningu, a także po nim.
Rzeczywiście, podczas sesji treningowej organizm potrzebuje dużo energii, która dostarczana jest mu głównie z krwi. Pijąc napój, czy spożywając przekąskę zawierającą dekstrozę, zapewniany jest ciału stały dopływ glukozy, która zostanie wykorzystana w praktyczny sposób.
Aby to zrobić, można np. przygotować napój zawierający od 6 do 10% dekstrozy i wypić go w trakcie treningu. W taki sposób powstanie napój izotoniczny - idealny do uniknięcia odwodnienia i spadku wydajności. Zaoszczędza również pozbywaniu się rezerw znajdującego się w ciele glikogenu.
Dekstroza a glukoza – jakie są różnice?
Węglowodany nalezą do preferowanych w sporcie źródeł energii. Należy jednak znać różnice pomiędzy węglowodanami prostymi i złożonymi. A więc pomiędzy cukrami prostymi, które bardzo szybko dostają się do krwioobiegu i zapewniają natychmiastową energię, a cukrami złożonymi, które w stały i długotrwały sposób zapewniają regularny podaż energii.
Dekstroza jest cukrem prostym, w budowie przypominającym glukozę. Pomiędzy glukozą a dekstrozą nie istnieje więc żadna różnica oprócz formy jej ekstrakcji i wytwarzania. Przedostaje się do krwioobiegu przez ścianki jelita bez dalszych, bardziej złożonych etapów trawienia. Oznacza to, że podobnie jak glukoza bezpośrednio podnosi poziom cukru we krwi, jednocześnie szybko ulegając ponownemu rozkładowi.
Dekstroza z kreatyną – praktyczne połączenie
Dekstroza może być stosowana jako suplement diety wraz z kreatyną. Spożywana w małych porcjach mieszanka podczas treningu lub pod jego koniec bez wątpienia stanowi znaczącą pomoc we wzroście wydajności i poprawie wyników sportowych. Dekstroza powoduje skok insuliny, ułatwiając kreatynie transport bezpośrednio do mięśni, przyczyniając się do poprawy stanu anabolicznego.
Dekstroza do biegania – jak wpływa na wyniki?
Ze względu na swoje właściwości pobudzające i zwiększające wydajność, dextroza może być stosowana jako lekkostrawny i szybko przyswajalny dodatek do biegania. W trakcie biegu można stosować ją w postaci rozcieńczonego wodą napoju, aby uzupełnić energię i pomóc organizmowi w jego odbudowie.
Dekstroza po treningu – czy warto ją stosować?
Dekstroza jest doskonałym źródłem szybko uwalnianej energii. Spożywana z umiarem może okazać się świetnym sprzymierzeńcem dla osób intensywnie uprawiających sporty siłowe i wytrzymałościowe. Po treningu cukier dostarcza mięśniom niezbędnego paliwa i umożliwia im szybszą, zdrową regenerację.
Dekstroza – czy jest szkodliwym cukrem?
Dekstroza jest szybko przyswajalnym cukrem prostym. Ma wysoką liczbę kalorii (370 kcal na 100 g), a także cechuje się tymi samymi efektami, co cukier stołowy. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny nie zaleca się jej stosowania poza ćwiczeniami sportowymi.
W dłuższej perspektywie stosowanie dekstrozy poza treningami może doprowadzić do niekorzystnych zmian w ciele, chociażby rozwojowi tkanki tłuszczowej, a nawet prowadzić do cukrzycy typu II. Choć węglowodan sam w sobie nie cechuje się żadnym ryzykiem, negatywne efekty jego działania powiązane są z nadmiernym spożyciem cukru. Dlatego też, przy stosowaniu dekstrozy należy unikać spożywania dużych ilości innych cukrów prostych. Warto zadbać o prowadzenie zdrowej i zbilansowanej diety.
Dekstroza w tabletkach – czy jest pomocna?
Jako suplement diety dekstroza występuje w postaci białego proszku, który może być stosowany w dawce od 40 do 60 g na dzień. Jeśli jednak preferowana jest inna forma, dekstroza dostępna jest również w tabletkach, zawierających odpowiednie stężenie cukru. Dekstroza w tabletkach nadaje się jako przedtreningowy suplement, pomocny w pobudzeniu mięśni niedługi czas po rozpoczęciu ćwiczeń.