-
-
Zioła
- Andrographis
- Ashwagandha
- Bakopa
- Berberyna
- Boswellia
- Buzdyganek
- Cascara sagrada
- Czerwona koniczyna
- Czosnek
- Dong Quai
- Dziki pochrzyn
- Gotu kola
- Imbir
- Koci pazur
- Kozieradka
- Kudzu
- Kurkuma
- Maca
- Miłorząb japoński
- Mniszek lekarski
- Niepokalanek
- Oregano
- Ostropest plamisty
- Palma sabałowa
- Różeniec górski
- Shatavari
- Soplówka jeżowata
- Tarczyca bajkalska
- Wiesiołek
- Inne zioła
- Algi
- Grzyby
- Kolagen
- Kwasy omega, trany, oleje
- Melatonina
- Probiotyki
-
- Cholesterol
- Energia, witalność
- Napięcie przedmiesiączkowe
- Nerki i układ moczowy
- Niski poziom płytek krwi
- Obniżona odporność
- Ochrona przed kleszczami
- Oczy i wzrok
- Oczyszczenie organizmu
- Odchudzanie i dieta
- Odgrzybianie organizmu
- Odporność na alergeny
- Odporność organizmu
- Okres przekwitania
- Pamięć i koncentracja
- Potencja
- Prawidłowe ciśnienie
- Problemy skórne
- Prostata
- Równowaga (adaptogeny)
- Serce i układ krążenia
- Stres, uspokojenie
- Ugryzienia i ukąszenia
- Układ nerwowy
- Układ oddechowy
- Trawienie
- Wsparcie dla metabolizmu glukozy
- Wątroba
- Włosy, skóra, paznokcie
- Wsparcie dla kości i stawów
- Zdrowy sen
-
-
Zdrowie
-
-
Dla domu
-
-
Makijaż
Zioła
Czosnek to roślina znana przede wszystkim jako przyprawa o ostrym smaku i wyrazistym aromacie. Nie każdy zadaje sobie jednak sprawę, że czosnek to również niezwykle skuteczny naturalny antybiotyk, zwalczający infekcje, bakterie, a nawet pasożyty. Jakim substancjom roślina zawdzięcza swoje właściwości i kiedy warto po nią sięgać?
Co zawiera czosnek?
Czosnek zawiera ogromną ilość substancji leczniczych, takich jak aminokwasy, związki śluzowe, związki flawonoidowe czy saponiny. Znajdziemy w nim także witaminę C, witaminę B1 i B2, witaminę PP, prowitaminę A, sole potasu, magnezu i wapnia oraz mikroelementy - chrom, nikiel i kobalt. Najważniejsze są jednak zawarte w surowym czosnku olejki eteryczne o charakterystycznym, mocnym zapachu. Czosnek surowy jest bogaty w siarczki i allicynę, którym zawdzięcza swoje właściwości, jednak nie każdy będzie chętnie sięgał po tę roślinę na co dzień ze względu na jej ostry smak i aromat. Powstały zatem takie formy czosnku bezwonnego, jak czosnek liofilizowany lub w formie maceratu olejowego. Są to suplementy, po które możemy sięgać bez obaw o nieprzyjemny zapach z ust czy uczucie pieczenia.
Jakie właściwości ma czosnek?
Najpopularniejsze właściwości czosnku wykorzystujemy podczas infekcji wirusowych układu oddechowego. Roślina zawiera bowiem olejki eteryczne i lotne związki siarkowe, które wspierają organizm w walce z chorobą i przeziębieniem. Czosnek rozgrzewa, wzmaga potliwość, czym przyczynia się do obniżania gorączki, a także udrażnia drogi oddechowe i ułatwia odkrztuszanie wydzieliny. Substancje zawarte w ząbkach czosnku wykazują również właściwości przeciwzakrzepowe. Czosnek zmniejsza zmiany miażdżycowe, polepsza elastyczność naczyń i usprawnia przepływ krwi, czym zapobiega zawałowi serca oraz udarowi. W kuchni czosnek stosujemy nie tylko ze względu na jego smak czy aromat, ale również przez wzgląd na jego działanie względem układu trawiennego. Przyprawa ta przyspiesza bowiem pracę jelit, zapobiega wzdęciom i nasila wydzielanie żółci, czym usprawnia trawienie tłustych potraw. Czosnek można wykorzystać również w walce z pasożytami jelit oraz bakteriami. Co ciekawe, roślina jako naturalny antybiotyk niszczy paciorkowce i gronkowce, jednocześnie nie działając na szkodę naturalnej flory bakteryjnej. Najmniej znaną właściwością czosnku jest jego działanie antyoksydacyjne. Ponieważ zawiera on dużą ilość przeciwutleniaczy, zwalcza wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia się komórek. Jednocześnie dostarcza organizmowi wielu cennych witamin i minerałów, wobec czego można powiedzieć, że jest nie tylko naturalnym antybiotykiem, ale i środkiem odmładzającym.