Poradniki

Pyłek pszczeli i jego niezwykłe właściwości

Niewątpliwie miód jest najbardziej rozpoznawalnym produktem pszczelim. Wykorzystywany jest jako smakowy dodatek, a także wspomagająco w leczeniu różnych dolegliwości, takich jak przeziębienie. Jednak znacznie mniej osób zdaje sobie sprawę, że pyłek pszczeli, zwany również pyłkiem kwiatowym, oferuje wiele korzyści, które mogą wspierać nasze codzienne funkcjonowanie. Wyczerpanie i brak koncentracji znikną, jeśli zastosuje się suplement...

Karczoch - właściwości zdrowotne i odżywcze

Karczoch, niskokaloryczne warzywo, coraz częściej gości na naszych stołach ze względu na swoje zdrowotne i odżywcze właściwości. Bogaty w substancje wspomagające prawidłowe funkcjonowanie organizmu, karczoch zwyczajny może być skutecznym lekarstwem na problemy związane z niezdrową dietą. Jego wszechstronne działanie sprawia, że warto się nim zainteresować zarówno ze względu na zdrowie, jak i utrzymanie prawidłowej wagi.

Olej konopny - działanie, skutki uboczne i jego właściwości

Olej z konopi to bogate źródło witamin i minerałów. Pozyskiwany jest z nasion konopi wyselekcjonowanych. Najwyższej jakości olej konopny tłoczony na zimno charakteryzuje się jasnozielonym kolorem i orzechowym posmakiem. Aby zachować jego wartości odżywcze, powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętej butelce, najlepiej z ciemnego szkła. Po otwarciu warto przechowywać go w lodówce lub chłodnym miejscu, co przedłuży jego trwałość...

Jak pozbyć się moli spożywczych? Skuteczne sposoby

Mole spożywcze to jeden z tych intruzów, które niespodziewanie pojawiają się z nieznanego źródła. W rzeczywistości wprowadzenie tego latającego koszmaru do domu jest niezwykle proste - wystarczy zakupić jedną sztukę skażonej żywności. Kasza, ryż, makaron, a nawet herbata - te produkty mogą być siedliskiem moli spożywczych przez wiele miesięcy. Niepostrzeżenie przegryzają otwór w opakowaniu i dostają się do wnętrza, a potem, już w...

Błonnik pokarmowy — czy jest ważny dla naszego zdrowia, w czym jest błonnik i jakie są jego właściwości?

Błonnik pokarmowy (inaczej nazywany jako włókno pokarmowe) stanowi istotną rolę dla naszego organizmu w procesie trawienia.

Astaksantyna - działanie, przeciwwskazania, zastosowanie

Wartościowe składniki odżywcze diety pełnią coraz ważniejszą rolę w świadomości ludzi. Udowodniono, że korzystna aktywność biologiczna poszczególnych substancji ma niebagatelne znaczenie w zapobieganiu chorobom, poprawie zdrowia i jakości życia. Niejednokrotnie stanowi też element terapii uzupełniającej dla zdiagnozowanych schorzeń. Jednym z ważnych (a nieznanych) suplementów diety o wielokierunkowym działaniu jest astaksantyna. Czy...

Sulforafan - właściwości, działanie, dawkowanie

Brokuły i kiełki są polecane jako jedne z najbardziej wartościowych warzyw, które mogą wzbogacić każdy posiłek, a przy tym nie powodują wzrostu wagi. Można spożywać je niemal w dowolnych ilościach z korzyścią dla zdrowia i wagi. Jednakże brokuły i kiełki mają również inną cenna właściwość, mianowicie mogą uchronić organizm przed powstawaniem mutacji. Tym samym mogą wspierać ochronę przed nowotworami. Za tą właściwość warzyw odpowiada...

Jak zwalczyć jesienną chandrę?

Jesienią każdy z nas ma gorsze samopoczucie, ponieważ powoduje to u nas jesienna pogoda. Raz pada deszcz, raz wieje silny wiatr, aż nie chce się wychodzić z domu. Rozwiązaniem okazuje się podjadanie na kanapie i oglądanie telewizji, ale czy to na pewno dobre rozwiązanie?

Czym są probiotyki? Jaki wpływ mają na organizm? Wszystko, co należy wiedzieć o probiotykach

Coraz więcej ludzi dba o zdrowie swoich jelit i układu trawiennego, zwracając uwagę na jakość spożywanego pożywienia. Wraz z rosnącą świadomością na temat zdrowego żywienia, zwiększa się także wiedza na temat probiotyków, czyli preparatów zawierających żywe kultury bakterii i drożdży. Często stosuje się je przed wyjazdem do egzotycznych krajów, gdzie na każdym kroku grożą zagrożenia dla naszego układu trawiennego. Warto jednak...

7 naturalnych probiotyków

Probiotyki to grupy pożytecznych bakterii, które żyją w naszym układzie pokarmowym i jelitach. Pomagają one w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wspierają procesy trawienne, zapobiegają wzdęciom i zaparciom oraz zwiększają naturalną odporność naszego organizmu.

Loading...