Len brązowy czy len złoty? Podobieństwa i różnice

Powszechnie wiadomo, że siemię lniane ma właściwości prozdrowotne. W tych małych, brązowawych lub złotawych nasionach lnu, skrywa się bardzo duży potencjał dietetyczny. Siemię może służyć do wzbogacenia naszej diety, ale również do wspomagania leczenia niektórych schorzeń czy też ich profilaktyki.

Siemię lniane – czym jest i jakie są jego rodzaje?

Siemię lniane to nazwa drobnych ziarenek lnu pospolitego. W zależności od odmiany mają one złotawą lub brązową barwę. Siemię jest zaliczane jest do kategorii żywności prozdrowotnej, z uwagi na pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka.

Olej z siemienia lnianego znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce – świetnie regeneruje cerę, włosy oraz paznokcie.

Wyróżniamy dwa rodzaje siemienia – najpopularniejsze jest ziarno o brązowawej barwie. Nieco mniej popularne jest siemię lniane o złocistym kolorze (inaczej budwigowe, nazwane tak od dr. Budwig – chemika, fizyka oraz autorki licznych diet żywieniowych). Jasne siemię jest droższe, jednak zawiera w sobie więcej różnych składników odżywczych.

Oba rodzaje siemienia lnianego możemy kupić w postaci zmielonej lub pełnego ziarna, a także oleju lnianego.

Siemię lniane – jakie są jego właściwości?

Siemię lniane jest produktem o bogatej zawartością wielu składników aktywnych biologicznie. Regularne spożywanie siemienia (1 porcja czyli 1-2 łyżki stołowe dziennie), wpływa na poprawę funkcjonowania organizmu człowieka.

Jakie cenne składniki znajdują się w nasionach lnu? Oto kilka kluczowych składników:

  • lignany – działają one przeciw-nowotworowo oraz mają korzystny wpływ na wątrobę osłaniając ją;
  • błonnik – wpływa w dużym stopniu na florę bakteryjną jelit, obniża cholesterol, stanowi on prawie jedną trzecią masy ziaren oraz dobrze rozpuszcza się w wodzie;
  • kwasy tłuszczowe omega-3 – jest to 60 procent wszystkich tłuszczów zawartych w nasionach – dzięki temu są one jednym z najlepszych źródeł tego kwasu (oczywiście w przypadku roślin);
  • lignina SDG – jest odpowiedzialna za zwiększenie się masy kostnej oraz działa bardzo korzystnie na kobiecą gospodarkę hormonalną;
  • sterole roślinne – chronią nas one przed wolnymi rodnikami;
  • substancje śluzowe – są one obecne w obu postaciach lnu – zarówno tej zmielonej, jaki i w formie pełnych ziaren. Po dodaniu do lnu wody, uwidocznią się one i stworzą charakterystyczną dla nich lepką konsystencje. Wpływają one bardzo korzystnie na układ pokarmowy człowieka;
  • minerały – zalicza się do nich selen, cynk, miedź, mangan, wapń, potas oraz magnez;
  • witaminy i kwas foliowy – tutaj wyróżniamy witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6), niacynę (inaczej witamina B3), witaminę K, witaminę E oraz witaminę C.
  • aminokwasy – zaliczają się do nich między innymi fenyloalanina, tryptofan, leucyna czy też lizyna.

Kaloryczność siemienia lnianego jest wysoka, z uwagi na dużą zawartość oleju, i wynosi aż 534 Kcal na 100 gramów nasion. Ponieważ zalecana dzienna porcja jest niewielka (1-2 łyżki), spożywanie nie wpływa na wzrost masy ciała.

Len brązowy

Nasiona lnu brązowego zawierają prawie 50 % oleju (z czego 60 % stanowi kwas omega-3). Olej zawiera spore ilości białka oraz tłuszczu, a ponadto ma właściwości antyoksydacyjne. Pomaga w regulacji gospodarki hormonalnej oraz jest bardzo bogaty w lignany lniane (inaczej fitoestrogen). Warto wspomnieć, że wspomaga on przyśpieszenie metabolizmu, co prowadzi do zrzucenia zbędnych kilogramów. W smaku len brązowy podobny jest do orzecha – ma charakterystyczny, silny aromat.

Len złoty

Nasiona mają w sobie prawie 50% oleju (w nim 51% stanowi kwas tłuszczowy omega-3). Jego prozdrowotne właściwości znacznie wspomagają walkę z wszelkiego rodzaju chorobami naczyń krwionośnych czy też serca. Charakterystycznym dla siemienia lnianego złotego jest zbilansowana oraz zdrowa ilość kalorii tłuszczu czy też białka. Tak jak w przypadku lnu brązowego – on też posiada duże pokłady lignanów lnianych.

Len brązowy czy len złoty? Który jest lepszy? 

Złota odmiana lnu nie zawiera tyle tłuszczu, co brązowa, posiadając przy tym znacznie większą ilość białka. Len złoty ma ponadto więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – w tym dwa, który organizm nie jest w stanie wyprodukować samodzielnie: kwasu linolowego oraz kwasu alfa-linolowego.

Brązowa odmiana ma w sobie znacznie więcej przeciwutleniaczy. Jak widać odmiany różnią się między sobą, ale obie są bardzo zdrowe dla organizmu ludzkiego.

Siemię lniane – w czym może pomóc?

Szereg specjalistycznych badań naukowych potwierdziło prozdrowotne właściwości siemienia lnianego. Regularne spożywanie pozwala na utrzymanie, a nawet przywrócenie równowagi fizjologicznej organizmu. Stosowanie siemienia lnianego zalecane jest w przypadku:

  • odchudzania,
  • redukcji cholesterolu,
  • nadciśnienia tętniczego,
  • profilaktyki osteoporozy,
  • profilaktyki nowotworowej,
  • problemów hormonalnych,
  • cukrzycy,
  • bólu gardła oraz kaszlu,
  • biegunek i wzdęć,
  • zaparć,
  • wrzodów żołądka,
  • refluksu.

Siemię lniane może w łatwy sposób przynieść poprawę w wielu problemach zdrowotnych – wystarczy regularnie spożywać 1-2 łyżki dziennie, a po kilku tygodniach można zaobserwować widoczną poprawę.

Komentarze (1)

    • Urszula
    • 2023-04-13 10:43:22
    Spożywam len od wielu miesięcy. Zauważyłam poprawę w wyglądzie moich paznokci i włosów. Wrzucam również ziarnka lnu do chleba, który piekę dama.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Loading...