Omułek zielonowargowy to nowość na rynku suplementów w naszym kraju. W naturze występuje jako małża o zielonkawym zabarwieniu skorupki, bytując głównie na wybrzeżach Nowej Zelandii. Suplementy diety z omułkiem mają pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie, gdyż są one bogactwem cennych substancji odżywczych. Produkty z małżą stosuje się przede wszystkim na dolegliwości stawów. Czym jest, jakie ma właściwości i kiedy warto sięgnąć po suplement z omułkiem?
Czym jest omułek zielonowargowy?
Omułek zielonowargowy (łacińska nazwa: Perna canaliculus) to endemit z rodziny Mytilidae występujący wzdłuż wybrzeży Nowej Zelandii. Wygląda on trochę inaczej od innych gatunków małż. Wyróżnia się przede wszystkim brązowo-zieloną skorupą, jak i długością osiągającą nawet do 24 centymetrów. Omułek nowozelandzki żywi się różnymi rodzajami fitoplanktonu. Rdzenni mieszkańcy Nowej Zelandii korzystali z jego drogocennych właściwości, dzięki czemu nie zmagają się właściwie z bólami stawów czy artretyzmem. Jego poławianie w tym kraju jest istotną gałęzią gospodarki. Skorupiak ten wykorzystywany jest do produkcji środków wzmacniających oraz leczniczych. W tym procesie nie stosuje się obróbki cieplnej, co pozwala na zachowanie wszystkich wartości odżywczych małży.
Jakie wartości odżywcze kryje w sobie omułek zielonowargowy?
Suplementy z omułkiem zielonowargowych cechuje niezwykle bogaty skład. Ekstrakt z małży zawiera takie substancje, jak:
- witamina A,
- witamin C,
- witamina E,
- witamina D,
- witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B12),
- żelazo,
- jod,
- cynk,
- wapń,
- fosfor,
- potas,
- selen,
- aminokwasy,
- nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3,
- sterole,
- fosfolipidy,
- kwas krzemowy.
Bardzo ważnymi składnikami małży nowozelandzkiej są glikozaminoglikany, a więc polisacharydy zbudowane z powtarzających się jednostek cukrowych.
Komentarze (0)