Zdrowa, delikatna i aromatyczna - mąka kokosowa

Orzech kokosowy dostarcza nam mleka, oleju oraz mąki, czyli trzech bardzo cennych składników, istotnych zarówno dla kubków smakowych, jak i dla zdrowia naszego organizmu. Mąka kokosowa to idealny substytut mąk zbożowych w diecie osób odchudzających się, walczących z cukrzycą oraz nietolerancją glutenu. Co zawiera ten wyjątkowy produkt i do czego warto go stosować?

Jak powstaje mąka kokosowa?

Mąka kokosowa to produkt uboczny, powstający podczas wytwarzania mleka i oleju z orzechów kokosowych. Wytwarza się ją z miąższu kokosa, który jest uprzednio suszony, wyciskany i pozbawiany większości tłuszczu. Produkcja mąki kokosowej może odbywać się na dwa sposoby, czyli metodą suchą lub mokrą. Metoda sucha pozwala na stworzenie mąki o brązowawej barwie, niezwykle bogatej w białko oraz tłuszcz. Podczas tego sposobu produkcji z kokosów pozyskuje się głównie olej. Metoda mokra umożliwia natomiast wytworzenie mąki bardzo jasnej, zawierającej więcej błonnika, a mniej tłuszczu. Podczas takiego przetwarzania orzechów kokosowych otrzymuje się przede wszystkim mleko kokosowe. Nowoczesne metody produkcyjne pozwalają na uzyskanie mąki kokosowej to różnym składzie, a tym samym również różnych właściwościach. Na rynku znajdziemy zatem mąki pełnotłuste, częściowo odtłuszczone, wysokobłonnikowe czy też niskotłuszczowe. 

Mąka kokosowa właściwości

Mąka kokosowa ma bardzo delikatny smak i kokosowy aromat, jednak nie jest słodka. Należy do produktów bezglutenowych i niskowęglowodanowych, dlatego poleca się ją przede wszystkim osobom z nietolerancją glutenu oraz cukrzykom. Cechą, która wyróżnia ją pośród mąk zbożowych jest bardzo wysoka zawartość błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę jelit, a tym samym zapobiega wzdęciom i zaparciom, co w perspektywie regularnego spożywania, chroni układ pokarmowy przed rozwojem nowotworów. Chociaż jest ona stosunkowo kaloryczna, doskonale nadaje się dla osób, pragnących stracić zbędne kilogramy, gdyż zwiększa uczucie sytości i zapobiega podjadaniu. Dostarcza również dużej ilości białka roślinnego, co sprawia, że powinni włączyć ją do swojej diety przede wszystkim weganie i wegetarianie. Mąka kokosowa jest również bogata w średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które przyspieszają spalanie tłuszczu, zwiększają szybkość przemiany materii, a dodatkowo wykazują właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne. Produkt ten charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu skutecznie stabilizuje poziom cukru we krwi, a co za tym idzie jest idealny dla cukrzyków i osób walczących z problemem zaburzeń gospodarki węglowodanowej. Co więcej, regularnie spożywana mąka kokosowa pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, zapobiegając rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego. 

Mąka kokosowa jak stosować?

Mąkę kokosową warto wprowadzać do swojej diety stopniowo, zastępując nią inne, bardziej popularne typy mąk. Ponieważ jest ona bardzo bogata w błonnik, zazwyczaj używamy jej w znacznie mniejszej ilości niż w przypadku mąk zbożowych. Co więcej, produkt ten można bez obaw jeść także na surowo, nie poddając dań żadnej obróbce cieplnej. Z tego względu mąka kokosowa idealnie nadaje się jako baza do bezglutenowych deserów bez pieczenia, które wystarczy jedynie schłodzić w lodówce. W przypadku innych dań, zwłaszcza tych, których głównym składnikiem jest na przykład mąka pszenna, nie poleca się całkowitego zastępowania jej mąką kokosową, gdyż przyrządzone w ten sposób ciasto na naleśniki lub pieczywo nie będzie zachowywało się ani smakowało tak, jak powinno. Należy zatem zamieniać kilka łyżek mąki tradycyjnej, na kilka łyżek mąki z orzechów kokosowych, pamiętając, że finalny produkt będzie później nieco bardziej kruchy niż oryginalny.

Mąka kokosowa co z niej zrobić?

W odpowiedniej ilości mąkę kokosową można stosować do każdego typu wypieków, takich jak ciasta, chleb czy naleśniki. Sprawdzi się także jako panierka do mięsa i ryb oraz środek zagęszczający do sosów i zup. Wyjdą z niej również doskonałe kruche ciasteczka, omlety, placki, chrupkie pieczywo, spody do pizzy oraz kruszonki. Warto wybierać ją do wszystkich surowych deserów z mąką, gdyż pozwoli połączyć słodycz z odpowiednią ilością wartościowych składników odżywczych, w tym przede wszystkim błonnika. W niewielkiej ilości można bez obaw dodawać ją również do koktajli, owsianek, muesli czy domowej roboty batonów. Należy także pamiętać, że mąka kokosowa bardzo intensywnie pochłania wilgoć, dlatego przygotowane z niej ciasta będą znacznie bardziej kruche, a przy źle dobranych proporcjach, wręcz rozpadające się. Rozpoczynając swoją przygodę z włączaniem jej do codziennej diety, należy zatem zaczynać od niewielkich ilości i mieć na uwadze, że nie będzie ona odpowiednia do dań i deserów, które z założenia powinny być miękkie i wilgotne.

Wprowadzenie mąki kokosowej do swojej kuchni to idealny sposób, aby łatwo i skutecznie zatroszczyć się o kondycję swojego organizmu i dobre samopoczucie. Z jej wyjątkowych właściwości powinni skorzystać nie tylko chorzy na cukrzycę lub celiakię, ale także każdy, kto walczy z problemem nadprogramowych kilogramów lub dolegliwości związanych z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu pokarmowego. 

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Loading...