Niezbędnik każdej kobiety - olej kokosowy

Chociaż olej kokosowy jest produktem spożywczym, to równie szerokie zastosowanie znajduje także w kosmetologii. Co zawiera w sobie ten produkt i czemu zawdzięcza swoje wyjątkowe właściwości?

Olej kokosowy co to jest?

Olej kokosowy to produkt otrzymywany poprzez tłoczenie miąższu orzechów palmy kokosowej. Ma białą barwę, przyjemny kokosowy aromat i konsystencję podobną do smalcu. Topnieje jednak już w temperaturze powyżej 20 stopni Celsjusza, zmieniając swoją gęstą konsystencję na płynną, a białe zabarwienie na niemal przezroczyste. Zimnotłoczony olej kokosowy zawiera w swoim składzie średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, takie jak kwas laurynowy, kaprylowy, mirystynowy czy kapronowy, a także wyższe kwasy tłuszczowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę E oraz minerały, czyli magnez, wapń, żelazo, fosfor, cynk i potas.

Olej kokosowy właściwości

Bogaty skład oleju kokosowego sprawia, że jego właściwości wykorzystuje się zarówno w zdrowej diecie, jak i w pielęgnacji. Zawarty w nim kwas laurynowy jest bowiem substancją antybakteryjną, przeciwwirusową i przeciwgrzybiczą, którą można zastosować w przypadku próchnicy, infekcji jamy ustnej, grzybicy stóp oraz wirusa opryszczki czy odry. Trójglicerydy średniołańcuchowe pomagają także w leczeniu chorób, związanych z prawidłową pracą mózgu, dzięki czemu są bardzo korzystne w profilaktyce Alzheimera czy choroby Parkinsona. Olej kokosowy jest również doskonałym naturalnym kosmetykiem, zawierającym nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały, które bardzo skutecznie nawilżają skórę i włosy. Antybakteryjne właściwości kwasu laurynowego mogą okazać się nieocenione także podczas walki z trądzikiem. Co więcej, zawarte w oleju związki wybielające stanowią doskonałą naturalną alternatywę dla past i płukanek rozjaśniających zęby. 

Olej kokosowy czy jest zdrowy?

Nie bez powodu olej kokosowy zaliczany jest do grupy produktów określanych mianem superfood. Regularnie spożywany pozwala bowiem nie tylko szybciej zrzucić zbędne kilogramy, ale także zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu i cukru we krwi. Zastąpienie nim innych olejów roślinnych i tłuszczy zwierzęcych pozwoli zatem ochronić układ sercowo-naczyniowy przed wieloma chorobami, a także znacznie szybciej pozbyć się niechcianej tkanki tłuszczowej. Olej kokosowy zwiększa poziom dobrego cholesterolu, a ten zły przekształca w mniej szkodliwą formę. Co więcej, przyspiesza również metabolizm, daje dużo energii i zmniejsza apetyt, a dodatkowo nie podnosi poziomu insuliny we krwi i pomaga neutralizować wiele różnych bakterii i wirusów, które mogłyby stać się przyczyną chorób i zakażeń. 

Olej kokosowy jaki wybrać?

Na sklepowych półkach znajdziemy przede wszystkim olej kokosowy nierafinowany oraz olej kokosowy rafinowany. Ten pierwszy jest produktem nieoczyszczonym, zawierającym pełnię składników odżywczych zawartych w miąższu kokosowym, czyli wszystkie kwasy tłuszczowe, minerały i witaminy, którym zawdzięcza swoje cenne właściwości. Z kolei ten drugi pozbawiony jest nie tylko koloru i zapachu, ale także większości cennych substancji, co przekłada się jednocześnie na jego niższą cenę. Jeśli zatem zależy nam na zastosowaniu w swojej diecie i pielęgnacji skutecznego oleju kokosowego, wybierajmy wyłącznie ten zimnotłoczony i nierafinowany

Olej kokosowy który lepszy rafinowany czy nierafinowany?

Chociaż znacznie cenniejszy dla zdrowia naszego organizmu oraz dobrej kondycji włosów i skóry jest olej kokosowy nierafinowany, to ten drugi również może znaleźć zastosowanie w naszych domach, przy czym wyłącznie w kuchni podczas przygotowywania dań w wysokich temperaturach. Oczyszczony produkt ma bowiem znacznie wyższą temperaturę dymienia, dzięki czemu można bez obaw używać go do smażenia czy pieczenia zamiast innych olejów roślinnych czy tłuszczy zwierzęcych. Jeśli jednak zastanawiamy się, jaki olej kokosowy do kawy lub dań na zimno jest najbardziej korzystnym dla zdrowia, energetycznym i wspierającym spalenie tłuszczu dodatkiem, to olej nierafinowany będzie jedynym słusznym wyborem. 

Jak olej kokosowy działa na włosy?

Olej kokosowy to produkt o wszechstronnym zastosowaniu, który największą popularnością cieszy się właśnie w pielęgnacji włosów. Można z powodzeniem dodawać go zarówno do domowych, jak i drogeryjnych masek, jednak najlepiej sprawdza się w formie wcierki oraz do olejowania. Regularnie stosowany pozwoli nawilżyć, nabłyszczyć i wzmocnić kosmyki, które przestaną łamać się i puszyć. Nabiorą natomiast pięknego blasku, gładkości i miękkości, które odczujemy już po pierwszej aplikacji.

Olej kokosowy jak przechowywać?

Olej kokosowy w przeciwieństwie do wielu tłuszczy roślinnych ma bardzo długi termin do spożycia, należy jednak przechowywać go w szczelnie zakręconym słoiku, z dala od wilgoci i światła słonecznego. Nie ma przeciwwskazań do trzymania go także w lodówce, lecz przed zastosowaniem będzie wymagał wtedy odpowiedniego rozgrzania, aby odzyskał swoją płynną konsystencję. Najlepiej przechowywać go zatem w temperaturze pokojowej do maksymalnie 25 stopni Celsjusza. 

Produkt, jakim jest olej kokosowy zimnotłoczony nierafinowany, to niezbędnik każdej kobiety, pragnącej w naturalny sposób zadbać o piękny wygląd swojej skóry i włosów, a także o smukłą sylwetkę i ogólną kondycję całego organizmu. Bardzo modne jest spożywanie go przede wszystkim w formie tak zwanej kuloodpornej kawy, która może z powodzeniem zastąpić w naszej codziennej diecie wartościowe, energizujące śniadanie. 

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Loading...