Naturalny sprzymierzeniec w walce z pasożytami, czyli olej z pestek dyni

Naturalny sprzymierzeniec w walce z pasożytami, czyli olej z pestek dyni

Dynia to niewątpliwa królowa jesieni, jednak pozyskiwany z jej pestek olej zasługuje na to, aby zagościć w naszych domach znacznie dłużej niż przez jeden sezon. Jego cenne właściwości docenią wszyscy - zarówno mężczyźni, jak i kobiety oraz rodzice małych dzieci. Co zawiera ten wyjątkowy produkt i do czego można go stosować?

Olej z pestek z dyni właściwości lecznicze

Olej dyniowy tłoczy się na zimno z pestek dyni, bogatych w wielonienasycone, jednonienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe, a także w fitosterole, skwalen, witaminy z grupy B, witaminę A, E oraz D i minerały, takie jak cynk, potas i selen. Wysoka zawartość tak cennych składników odżywczych sprawia, że olej z pestek dyni znajduje szerokie zastosowanie zarówno w kuracjach wspierających zdrowie organizmu, jak i w pielęgnacji. Największą popularnością cieszy się spożywanie tego produktu podczas walki z pasożytami układu pokarmowego oraz w przeciwdziałaniu przerostowi prostaty. Zawarte w oleju alkaloidy uszkadzają układ nerwowy pasożytów, zaś fitosterole bardzo skutecznie regulują poziom hormonów płciowych. Jako doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych olej dyniowy znajduje także zastosowanie w profilaktyce chorób układu krwionośnego. Ponadto, wspiera także prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, polepszając pamięć i koncentrację. 

Olej z pestek z dyni dla dzieci

Olej z pestek dyni podajemy dzieciom zwłaszcza w przypadku zaburzeń trawienia, braku apetytu oraz przy zakażeniu układu pokarmowego pasożytami. Zawarte w nim substancje bardzo skutecznie radzą sobie bowiem z tasiemcami i owsikami, z którymi mają do czynienia przede wszystkim bardzo młodzi ludzie. Olej pomaga także przy ogólnym osłabieniu, usprawnia naukę i zapamiętywanie oraz wzmacnia odporność, dlatego warto podawać go dziecku zwłaszcza w okresie częstych zachorowań i natłoku szkolnych obowiązków. Produkt ten doskonale nawilża i natłuszcza naskórek, więc można z powodzeniem stosować go także jako naturalny kosmetyk w przypadku suchej, łuszczącej się skóry.

Olej z pestek dyni dawkowanie

Osoby dorosłe mogą spożywać olej z pestek dyni w ilości 1 łyżeczki trzy razy dziennie, zaś dzieci do lat 9 wyłącznie jedną łyżeczkę na dzień. Warto pamiętać, że jedynie zimnotłoczony olej dyniowy będzie zawierał wszystkie swoje cenne właściwości, a wybierając tego typu produkt nie powinniśmy również poddawać go samodzielnie żadnej obróbce termicznej. Olej najlepiej spożywać bezpośrednio z łyżeczki lub jako dodatek do dań na zimno, na przykład sałatek, surówek, koktajli czy jogurtu. W przypadku infekcji górnych dróg oddechowych można również wkraplać go do nosa lub smarować nim obolałe gardło. 

Olej z pestek dyni do czego dodawać?

Ponieważ nie każdy jest w stanie przełknąć olej w jego najczystszej postaci, dobrym pomysłem będzie dodawanie go do przygotowanych wcześniej potraw lub zastąpienie nim innych olejów roślinnych w takich dodatkach, jak dressing sałatkowy, pasta kanapkowa czy hummus. Olejem można polewać ziemniaki, kasze oraz ryż, a nawet desery, gdyż ma on wyjątkowy, nieco orzechowy posmak. Z drugiej strony, można swobodnie dodawać go także do produktów o niespożywczym charakterze, czyli między innymi peelingów, kremów czy masek do włosów, gdyż znajduje bardzo szerokie zastosowanie również w kosmetyce. 

Olej z pestek dyni w kuchni

Olej z pestek dyni to jeden z najzdrowszych rodzajów tłuszczy, jaki można dostarczyć swojemu organizmowi. Warto zatem zaprosić go na stałe do swojej kuchni i dodawać wszędzie tam, gdzie jego wartości odżywcze nie zostaną utracone pod wpływem obróbki z wykorzystaniem wysokiej temperatury. Najpopularniejszym zastosowaniem dla oleju dyniowego jest polewanie nim warzyw w formie dressingu, który poza doskonałym smakiem, ułatwi również wchłanianie zawartych w nich witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Podobnie sprawdzi się on również w warzywno-owocowych koktajlach oraz ugotowanych już zupach krem. Ciekawym połączeniem smakowym może okazać się także dodawanie oleju do lodów w formie bardzo wartościowej, bogatej w witaminy i minerały polewy. 

Olej z pestek dyni w kosmetyce

Olej dyniowy znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce, gdyż ze względu na swój wyjątkowo cenny skład doskonale pielęgnuje skórę dojrzałą, dotkniętą problemem trądziku oraz naznaczoną rozstępami. Produkt ten wcierany w skórę bardzo skutecznie wygładza zmarszczki, nadaje elastyczności i nawilża naskórek, a także łagodzi stany zapalne i redukuje widoczność blizn. Można dodawać go do oliwki do masażu i aplikować na obszary dotknięte cellulitem oraz rozstępami, aby znacząco zmniejszyć ich widoczność. Dużą popularnością cieszy się także nakładanie oleju z pestek dyni na łamliwe paznokcie oraz wypadające i rozdwajające się włosy. Zawarte w nim składniki skutecznie wzmocnią bowiem zarówno włosy, jak i paznokcie, dzięki czemu zapobiegną ich nadmiernej łamliwości i dodadzą im blasku. 

Olej z pestek dyni wyróżnia się sposób innych olejów roślinnych nie tylko ciekawym, orzechowym smakiem, ale także bardzo cennymi właściwościami, za które pokochają go przede wszystkim rodzice małych dzieci oraz kobiety walczące z problematyczną skórą oraz osłabionymi włosami. Olej dyniowy powinien stać się naszym ulubionym dodatkiem do sałatek i surówek oraz wartościowym uzupełnieniem składu kosmetyków nawilżających i regenerujących. 

Powiązane produkty

Udostępnij ten wpis

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz