Japońska organiczna herbata Moya Wakoucha
Bez dodatku cukru
Bez dodatków
Bez wypełniaczy
Bez glutenu
Bez gmo
Bez laktozy
Bez soi
Wegański
Wegetariański
Wakoucha - czarna herbata z Japonii
Smak tej czarnej herbaty liściastej jest wyrafinowany, delikatnie kwiatowy z wyczuwalnymi nutami miodu i przypraw. Słowo „kou-cha” 紅茶 tłumaczy się jako „herbatę o kolorze karmazynu”. To określenie wakoucha zawdzięcza miękkiej japońskiej wodzie, którą susz barwił na odcień ciemnej czerwieni z domieszką błękitu. Również dlatego w przeszłości była ona nazywana herbatą czerwoną. Po zaparzeniu wodą o średniej twardości, bardziej typową dla krajów Europy, napar z wakouchy nabiera intensywnego koloru ciemnego bursztynu. Moya Wakoucha pochodzi z regionu Mie na wyspie Honsiu.
Jak przygotować Wakouchę?
Ilość herbaty: 2-3 g na 150 ml
Temperatura wody: 90-95°C
Czas parzenia: 3-4 min
Ilość zaparzeń: 1
Właściwości Wakouchy
Czarna herbata wakoucha sprawdzi się jako towarzyszka posiłków oraz deserów, których słodycz przełamie swoim smakiem. Jak każda czarna herbata, także wakoucha po zbiorach jest suszona, a następnie poddawana procesowi fermentacji, co odróżnia ją od herbaty zielonej. Wynikiem tego procesu jest jej ciemny kolor, lekko ziemisty smak i niższa zawartość kofeiny niż na przykład w zielonej senchy. Czarna herbata ma działanie wspomagające układ trawienny. Napar z wakouchy może być źródłem aminokwasów, beta karotenu, kwasu foliowego, potasu, wapnia i fosforu. Jako że wciąż niewielu rolników w Japonii decyduje się na produkcję czarnej herbaty, wakoucha pozostaje suszem nietuzinkowym i rzadko spotykanym.
Składniki:
100% organiczna herbata wakoucha
@CUSTOMER_NAME@
@COMMENT_TITLE@
@COMMENT_COMMENT@