Hericium – co to jest?
Hericium czy inaczej soplówka jeżowata, to rodzaj jadalnych grzybów, należących do rodziny soplówkowatych (Hericiaceae). Rośnie naturalnie na martwym lub umierający drewnie - owocniki przymocowane są do drzewa gospodarza. Zdarza się jednak, że soplówka pojawia się na żywych drzewach, szczególnie buku amerykańskim.
Hericium charakteryzuje kremowy kolor (który z czasem zmienia się w brąz) i mięsista struktura z kolcami. Owocniki mają średnicę, która wynosi od 5 do 40 cm.
Właściwości Soplówki jeżowatej:
Soplówka jeżowata zawiera substancje bioaktywne m.in. o działaniu przeciwnowotworowym oraz łagodzącym objawy i skutki chorób Parkinsona i Alzheimera.
Hericium działa na:
- Układ nerwowy - wspomaga produkcję komórek nerwowych i funkcjonowanie mózgu. Stosowana jest jako terapia wspomagająca w leczeniu chorób układu nerwowego, w tym stwardnienia rozsianego oraz wspomnianych już chorób Parkinsona i Alzheimera, ponieważ ma działanie poprawiające pamięć i koncentrację oraz usprawniające procesy myślowe.
- Układ pokarmowy - soplówka jeżowata działa ochronnie na wątrobę, jelita i żołądek. Chroni błonę śluzową żołądka przed uszkodzeniami oraz wrzodami żołądka. W przeprowadzonym w 2013 roku w Chinach badaniu zaobserwowano również, że ekstrakt z soplówki zmniejszał rozmiary wrzodów u szczurów.
- Układ immunologiczny - podnosi odporność, wspierając produkcję interferonów, a co za tym idzie: białych krwinek.
- Problemy psychiczne - soplówka stosowana jest także jako wsparcie terapii w leczeniu depresji, zaburzeń lękowych, problemów ze snem, nerwicy, przewlekłego stresu.
- Układ krwionośny - Hericium zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
Soplówka jeżowata:
- suszone całe owocniki
- do użytku gastronomicznego
- wysoka zawartość 1,3/1,6 betaglukanów
- najwyższa jakość
- z kontrolowanej uprawy
- zbierane ręcznie
Podstawowe przygotowanie:
Wymaganą ilość zalać gorącą wodą i pozostawić do spęcznienia na ok. 30 minut. Zalecany czas przygotowania ok. 10-15 minut.
Soplówka jeżowata jest grzybem jadalnym. Posiada delikatny, lekko słodkawy smak, który przypomina smak mięsa z kraba lub homara. Można ją spożywać na surowo, w postaci ugotowanej czy suszonej albo usmażyć w panierce na patelni. Niektórzy zalewają ją wrzątkiem i spożywają jako herbatę.
Testowane w niemieckim Agrolab
Wszystkie grzyby badane są w niemieckim laboratorium na obecność metali ciężkich, pestycydów itp. Nie są napromieniowane. Zbierane ręcznie. Oferowane grzyby od MycoMedica są najwyższej jakości ze ściśle kontrolowanej hodowli.
Informacja o podmiotach odpowiedzialnych
Kraj: CZ
Ulica: Příčná 1892/4
Kod pocztowy: 110 00
Miasto: Praga
e-mail: objednavky@MycoMedica.cz Telefon: 420739454915
@CUSTOMER_NAME@
@COMMENT_TITLE@
@COMMENT_COMMENT@