L-Tryptofan  Jest 6 produktów.

L-Tryptofan jest bardzo ciekawym i wręcz uniwersalnym aminokwasem. Przede wszystkim jednak jest aminokwasem niezbędnym, którego organizm nie może sam wytwarzać, dlatego tak istotne jest dostarczanie go wraz z dietą. Co powinno znaleźć się w jej ramach? Mięso, ryby, nabiał i nasiona roślin strączkowych. Dzięki temu można pozytywnie wpłynąć nie tylko na zdrowie fizyczne, ale przede wszystkim na zdrowie psychiczne. Aminokwas ten świetnie radzi sobie ze złym nastroje,, nawet jeśli ma on już znamiona chorobowe.

L-Tryptofan - dla zdrowia psychicznego

L-Tryptofan może być z powodzeniem stosowany jako wspomaganie w terapii depresji. Przede wszystkim L-Tryptofan bierze udział w wytwarzaniu serotoniny, która nazywana jest hormonem szczęścia. Dzięki temu można zaobserwować zauważalną poprawę nastroju. Serotonina odpowiada także za wrażenie braku energii, dlatego jej zwiększona produkcja skutkuje większą aktywnością. Co więcej, aminokwas ten wpływa na pracę układu nerwowego również w innym zakresie. Reguluje poziom neuroprzekaźników, w tym dopaminy, noradrenaliny i  β-endorfiny. Dzięki L-Tryptofanowi zmniejsza się nadpobudliwość i napięcie, a sam nastrój ulega regulacji i znacznej poprawie.

Aminokwas ten ma także wpływ na produkcję melatoniny. Jest to hormon odpowiedzialny za rytm okołodobowy organizmu. Dzięki regulacji tego rytmu regeneracja organizmu zachodzi szybciej, odpoczynek jest bardziej efektywny, a ogólna sprawność organizmu polepsza się.

L-Tryptofan - dla poprawy wzroku i nie tylko

Na poprawie samopoczucia psychicznego nie kończą się właściwości L-Tryptofanu. Z powodzeniem oddziałuje on na wzrok. Bierze udział w wytwarzaniu kinureiny, która jest swoistym chemicznym filtrem UV produkowanym w gałce ocznej. Aminokwas  ten zwiększa również produkcję rodopsyny - światłoczułego barwnika, który umożliwia widzenie po zmroku.

Mniej znaną właściwością L-Tryptofanu jest wpływ na laktację, a także udział w procesie rozmnażania się. W połączeniu z regulacją przemiany materii oraz metabolizmem węglowodanów sprawia to, że aminokwas ten okazuje się wyjątkowo uniwersalny. Z powodzeniem może brać udział w procesie odchudzania, ponieważ pomaga w kontrolowaniu apetytu na węglowodany. Dodatkowo L-Tryptofan bierze udział w biosyntezie niacyny, czyli witaminy PP, a także wpływa na poprawę odporności.

Bardzo ważne jest utrzymywanie odpowiedniego poziomu L-Tryptofanu, ponieważ to on bierze udział w produkcji innych białek, enzymów oraz tkanki mięśniowej. Poprawia funkcjonowanie całego organizmu i dba o dobre samopoczucie psychiczne.