Kminek bez glutenu
Bez dodatków
Bez wypełniaczy
Bez glutenu
Bez gmo
Kminek w kuchni
Jak zostało wcześniej wspomniane, kminek cechuje się unikalnym ostrym zapachem i nieco piekącym, korzennym gorzkawym smakiem, mogącym przypominać koper włoski czy anyż. Jako przyprawa ma istotne znaczenie w kuchni niemieckiej, austriackiej i skandynawskiej. Kminek cały dobrze komponuje się z twarogiem, żółtym serem czy tradycyjnymi polskimi zupami takimi jak: grochowa, grzybowa czy kapuśniak. Warto też doprawić nim dania z tłustych mięs – kaczki, gęsiny czy wieprzowiny, z uwagi na jego właściwości wspomagające trawienie. Nie można zapomnieć o tym, że kminek jest też nieodłącznym elementem wielu wypieków takich jak paszteciki czy paluszki. Mniej znanym i typowym zastosowaniem kminku jest aromatyzacja alkoholi, a w szczególności likierów.
Kminek:
- Dawniej wykorzystywano go jako remedium na trądzik i ropnie skórne.
- Polecany jest szczególnie do doprawiania warzyw strączkowych i kapustnych, ponieważ świetnie redukuje występujące po nich wzdęcia.
- Świetny naturalny sposób na kolkę u dzieci.
Kminek – właściwości prozdrowotne
- Z uwagi na działanie rozkurczające, a także regulujące dopływ żółci i soku trawiennego do dwunastnicy, kminek jest pomocny przy wszelkich dolegliwościach układu pokarmowego takich jak wzdęcia, bóle brzucha czy odbijanie.
- Kminek jest sprawdzonym sposobem na kolkę u dzieci. Gdy inne metody zawodzą warto wykorzystać rozkurczające właściwości kminku i przygotować herbatkę kminkową.
- W tradycyjnej medycynie ludowej kminek był powszechnie wykorzystywany jako środek zwiększający laktację u karmiących matek.
- Wykazuje działanie moczopędne, przez co warto włączyć go do diety w przypadku zakażeń dróg moczowych.
- Olejek kminkowy wykorzystuje się do masaży obolałych miejsc, w szczególności pleców.
Składniki:
Kminek 100%
Przechowywanie:
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci, chronić przed światłem, wilgocią i obcymi zapachami.
@CUSTOMER_NAME@
@COMMENT_TITLE@
@COMMENT_COMMENT@