Rozmaryn w kuchni
Rozmaryn charakteryzuje się aromatycznym, sosnowym zapachem oraz korzennym, palącym, nieco gorzkim smakiem. Czasami rozmaryn jest dodatkowym składnikiem popularnej mieszanki ziół prowansalskich, ale najczęściej jest stosowany jako samodzielna przyprawa. Najpopularniejszym wykorzystaniem rozmarynu jest urozmaicanie smaku mięs, w szczególności: baraniny, dziczyzny, jagnięciny i wieprzowiny. O rozmarynie nie można również zapomnieć przygotowując zupy jarzynowe, ponieważ dzięki niemu zupy nabierają wyjątkowego smaku. Suszony rozmaryn nadaje również niepowtarzalnego smaku różnorakim sosom, pizzy czy pieczonym ziemniakom. W kuchni śródziemnomorskiej rozmaryn jest nieodłącznym składnikiem każdej rybnej potrawy.
Rozmaryn:
- Charakteryzuje się aromatycznym, sosnowym zapachem oraz korzennym, palącym, nieco gorzkim smakiem.
- W kuchni śródziemnomorskiej rozmaryn jest nieodłącznym składnikiem każdej rybnej potrawy.
- Łagodzi dokuczliwe bóle żołądka, a dzięki obecności goryczki pobudza czynność wydzielniczą żołądka i poprawia trawienie.
Rozmaryn – właściwości prozdrowotne
- Substancje zawarte w rozmarynie przyczyniają się do wzrostu poziomu insuliny i obniżenia poziomu glukozy we krwi.
- Rozmaryn łagodzi dokuczliwe bóle żołądka, wspomaga leczenie chorób jelit i pęcherzyka żółciowego, a także pobudza czynność wydzielniczą żołądka, tym samym poprawiając trawienie.
- Przy odpowiednim stosowaniu zewnętrznym, rozmaryn jest pomocny przy uciążliwych bólach mięśniowych czy reumatycznych, oraz poprawia krążenie krwi w skórze.
- Jego aromat pomaga w problemach z koncentracją i zapobiega powstawaniu zaburzeń pamięci, które pojawiają się wraz z wiekiem.
Składniki:
Rozmaryn suszony 100%
Przechowywanie:
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci, chronić przed światłem, wilgocią i obcymi zapachami.
@CUSTOMER_NAME@
@COMMENT_TITLE@
@COMMENT_COMMENT@