Ziele angielskie – zastosowania kulinarne
Ziele angielskie charakteryzuje się zniewalającym aromatem, w którym smakosze rozpoznają nuty kardamonu, gałki muszkatołowej, cynamonu, pieprzu oraz wielu innych szeroko stosowanych przypraw. Stąd też wzięła się angielska nazwa tej przyprawy – Allspice, sugerująca, że zawiera w sobie smak i aromat niemal wszystkich przypraw. Podstawowym zastosowaniem tej przyprawy jest wzbogacanie smaku marynat, sosów i wszelkiego rodzaju zup. Oprócz tego zielem angielskim przyprawiamy różne mięsa, w tym baraninę, wieprzowinę, cielęcinę, a także domowe kiełbasy. Warto pamiętać, że przyprawa jest również nieodłącznym elementem każdych domowych ogórków kiszonych. Ciekawym zastosowaniem ziela angielskiego, jest urozmaicanie smaku słodkich likierów, ciast czy pierników.
Ziele angielskie:
- Angielska nazwa Allspice, wzięła się stąd, że ziele angielskie zawiera w sobie aromat niemal wszystkich przypraw.
- Jest to jedyna przyprawa, która jest uprawiana wyłącznie na półkuli zachodniej.
- Poprawia krążenie krwi, chroni serce oraz poprawia jego pracę.
Ziele angielskie – właściwości prozdrowotne
- Ziele angielskie pobudza czynności wydzielnicze przewodu pokarmowego, leczy niestrawność oraz hamuje nadmierną fermentację.
- Charakteryzuje się wysoką zawartością aktywnych związków, które łagodzą procesy zapalne i ból. Dzięki temu warto o nim pamiętać, przy bólach mięśni, stawów czy zębów.
- Poprawia krążenie krwi, chroni serce oraz poprawia jego pracę.
- Badania wykazują, że ziele angielskie ma działanie hamujące wzrost bakterii Escherichia coli i Listeria monocytogenes.
Składniki:
Ziele angielskie 100%
Przechowywanie:
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci, chronić przed światłem, wilgocią i obcymi zapachami.
@CUSTOMER_NAME@
@COMMENT_TITLE@
@COMMENT_COMMENT@