- Poradniki
- 0 polubień
- 0 komentarzy
- 7392 odwiedzin

Mało kto nie lubi smaku tradycyjnych ziemniaczanych chipsów. Odpowiada nam ich chrupkość oraz wyrazisty, "wciągający" smak. Stanowią popularną przekąskę, po którą sięgamy, gdy najdzie nas ochota na coś słonego lub ostrego. Chociaż zdajemy sobie sprawę, że nie jest to produkt wartościowy dla naszego organizmu, czasem trudno im się oprzeć. Jeśli jednak zależy nam na zdrowiu, warto wypróbować również chipsy alternatywne, produkowane z innych niż ziemniaki warzyw, na przykład strączkowych. Czy mogą smakować równie dobrze? Sprawdźmy, co oferują nam producenci!
Chipsy z soczewicy
Soczewica jest rośliną strączkową, zawierającą duże ilości dobrze przyswajalnego białka, błonnika oraz kwasu foliowego i potasu. Znajdziemy w niej także witaminy - witaminę C, A i K oraz niacynę, tiaminę czy ryboflawinę. Obok potasu soczewica dostarcza również wapnia, żelaza, fosforu, magnezu, sodu i cynku. Nietrudno stwierdzić zatem, że jest dla naszego organizmu znacznie bardziej wartościowa niż smażone w głębokim tłuszczu plastry ziemniaków. Naturalnie, chipsy z soczewicy nie są całkowicie pozbawione dodatku oleju, jednak jego ilość jest znacząco zredukowana. Przekąska tego typu jest lekka i chrupiąca. W wariancie naturalnym neutralna pod kątem aromatu. Na rynku dostępne są jednak liczne wariacje smakowe, które nadają chipsom z soczewicy wyrazistości. Do wyboru mamy między innymi delikatnie kwaśny smak pomidorów i bazylii, subtelny smak śmietanowo-koperkowy czy też nietuzinkowy, ostry smak chili i cytryny.
Chipsy z ciecierzycy
Ciecierzyca, podobnie jak soczewica, zawiera spore ilości wartościowego białka oraz błonnika pokarmowego. Dostarcza także witamin - głównie kwasu foliowego, ale również witaminy C, witaminy B6, witaminy A, witaminy K, niacyny, tiaminy i ryboflawiny. Tak jak soczewica uzupełnia niedobory minerałów, między innymi potasu, żelaza, cynku, magnezu czy fosforu. Chipsy z ciecierzycy stanowią zatem zdrowszą alternatywę dla chipsów ziemniaczanych, zwłaszcza wtedy, kiedy nie zawierają konserwantów, sztucznych dodatków smakowych i barwników, a do ich przygotowania zużywa się minimalną ilość tłuszczu. Produkty tego typu spełnią oczekiwania wszystkich, którzy szukają "czegoś do pochrupania". Są również dostępne w wielu wariantach smakowych. Mamy na przykład chipsy solone, pomidorowo-bazyliowe czy śmietankowo-koperkowe. Chipsy z ciecierzycy odwzorowują zatem smak znanych nam klasycznych chipsów, jednak podają go w formie czegoś znacznie bardziej wartościowego dla zdrowia organizmu.
Chipsy z mąki Quinoa
Mąka Quinoa to mąka z komosy ryżowej, zaliczanej do grona superżywności. Jest to produkt bezglutenowy, bogaty w białko, błonnik oraz nienasycone kwas tłuszczowe. Quinoa dostarcza organizmowi przede wszystkim fosforu, cynku i magnezu. Ze względu na delikatnie orzechowy smak oraz gruboziarnistą strukturę doskonale nadaje się do produkcji chrupkich przekąsek o nietuzinkowym aromacie. Mąkę tego typu zazwyczaj łączy się z innymi rodzajami mąk bezglutenowych. W przypadku chipsów najczęściej jest to mąka kukurydziana oraz mąka ryżowa. W efekcie gotowe produkty mają odpowiednio wyważony smak - nie zbyt słodki, ani nie zbyt słony. Istotną rolę odgrywają tutaj również dodatki. Chipsy z mąki Quinoa są dostępne w wariantach śmietanka-szczypiorek, chili-limonka oraz suszone pomidory-pieczony czosnek. Takie połączenia to gwarancja, że przekąska nie będzie mdła, lecz równie wciągająca, co klasyczne chipsy ziemniaczane.
Co jeszcze wybrać zamiast chipsów?
Chipsy to przekąska, która zaspokaja nie tylko naszą potrzebę skosztowania "czegoś słonego" lub "czegoś pikantnego". Ich zadaniem jest przede wszystkim zapewnienie nam czegoś "do pochrupania". Czynność ta działa bowiem relaksująco i umila spędzanie czasu przy zadaniach, które wydają się bardzo monotonne. Po przekąski sięgamy zatem siedząc przed telewizorem, czytając lub ucząc się. Czy można zastąpić je czymś zdrowszym i bardziej wartościowym? Pierwszą alternatywą dla chipsów ziemniaczanych będą inne produkty warzywne i owocowe, smażone lub suszone. Mamy zatem chipsy bananowe, chipsy marchewkowe, chipsy buraczane czy chipsy jabłkowe. Dobrym zamiennikiem słonej przekąski będą także wszelkiego typu bakalie, jednak te bardzo słodkie lepiej spożywać w ograniczonej ilości. Zamiast chipsów możemy chrupać również orzechy, najlepiej te niesolone i pozbawione panierki. Dobrą propozycją będą też nasiona i pestki. Wszystkie przekąski tego typu wniosą do codziennej diety wartościowe składniki odżywcze i pomogą w naturalny sposób wzmocnić organizm, usprawnić trawienie i zadbać o zdrowszy wygląd skóry czy włosów.
Na sklepowych półkach znajdziemy wiele ciekawych alternatyw dla niezdrowych, słonych i tłustych przekąsek, jakimi są tradycyjne chipsy ziemniaczane. Nie każdego usatysfakcjonuje jednak zamiana ulubionych chrupek na miękkie bakalie czy naturalne orzechy lub pestki. Dla najbardziej wymagających stworzono więc zbliżone do oryginału chipsy ze zdrowej mąki lub roślin strączkowych, które zachowują chrupkość i wyrazisty smak zwykłych chipsów, a jednocześnie górują nad nimi w aspekcie zawartości cennych składników odżywczych.
Komentarze (0)