Grzyb Maitake - czy ma właściwości lecznicze?

Azjatycki grzyb Maitake jest nie tylko popularnym grzybem jadalnym, lecz także uważany jest za wartościowy grzyb leczniczy. Spożycie grzyba wzmacnia układ odpornościowy i wspiera go w walce z chorobami. W Chinach i Japonii grzyb jest szeroko znany, jednak na zachodzie stosowanie Maitake w celach kulinarnych i zdrowotnych pojawiło się całkiem niedawno. Za rosnącym zainteresowaniem stoi bogactwo składników leczniczych grzyba, który jest obiecującym środkiem na wiele dolegliwości.

Co warto wiedzieć o Maitake? – opis gatunku

Maitake jest gatunkiem grzyba pochodzącym wyłącznie z regionu Azji Wschodniej. Jego nazwa naukowa, Grifola frondosa pochodzi wprost z języka greckiego. Grifola w dosłownym znaczeniu to gryf, mitologiczne stworzenie. Frondosa z kolei oznacza liść.

Nazwa zwyczajowa Maitake została nadana przez Japończyków. W bezpośrednim przełożeniu oznacza ona mniej więcej tyle, co „tańczący grzyb”. Uważa się, że tak niecodziennie brzmiąca nazwa została mu nadana, ponieważ jego nietypowe owocniki nadają mu wygląd odlatujących motyli. Inna teoria powiązana jest z legendą, która mówiła, iż szczęśliwi znalazcy grzyba tańczyli na jego widok. Rzeczywiście, grzyb na japońskich wyspach należał do stosunkowo rzadkich, a co za tym idzie niezwykle drogich. W Polsce grzyb znany jest również jako Żagwica listkowata.

Obecnie grzyb uprawiany jest na skalę przemysłową od lat 80. XX wieku, dzięki czemu można go spotkać przez cały rok. Ze względu na to, dziś Maitake rośnie dziko również w Ameryce Północnej i Europie. Porasta pniaki martwych lub starzejących się drzew.

Właściwości tańczącego grzyba – czy pomagają?

Głównymi związkami aktywnymi w grzybach Maitake, odpowiedzialnymi za ich właściwości lecznicze, są beta-glukany, grupa polisacharydów o wielu udowodnionych naukowo właściwościach zdrowotnych. To właśnie na bazie polisacharydów wyizolowanych z Maitake opartych jest wiele pomocniczych leków terapeutycznych w leczeniu nowotworów. Grzyb ten zawiera również inne, warte uwagi związki. Są to m.in.:

  • Polisacharydy – niezwykle ważne związki mające udział we wsparciu zdrowia i poprawnego funkcjonowania układu odpornościowego.
  • Minerały (wapń, magnez, potas i miedź) – niezbędne dla zdrowej gęstości kości, mocnych zębów i układu odpornościowego.
  • Witaminy (B, D i C) – grupy witamin zawartych w Maitake znane są ze swojego działania immunostymulującego, zadbania o poprawną przemianę materii, stymulację OUN oraz zdrowie skóry i włosów.
  • Białka – grzyb zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, których ludzki organizm potrzebuje do produkcji własnych białek.
  • Błonnik pokarmowy – Grifola Frondosa cechuje się byciem dobrym źródłem błonnika pokarmowego, niezbędnego w poprawnej przemianie materii i redukcji masy ciała.
  • Przeciwutleniacze – ważne w ochronie organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które mogą prowadzić do przedwczesnego starzenia się, chorób o różnorodnym podłożu, a także rozwoju nowotworów.

Grzyb Maitake – jak działa na ludzki organizm?

Składniki aktywne „tańczącego grzyba” mają wszechstronne działanie na organizm człowieka. Głównymi zaletami stosowania Maitake są:

  • Promowanie zdrowego układu odpornościowego – grzyb ma właściwości immunomodulujące i wspomaga układ odpornościowy. Poprawia produkcję i aktywność neutrofili i monocytów. Obecne w Maitake polisacharydy stymulują również szpik kostny i zwiększają aktywności białych krwinek;
  • Ma działanie przeciwcukrzycowe – poprzez regulację poziomu cukru we krwi, regularne spożywanie Maitake obniża poziom cukru, a także łagodzi objawy cukrzycy. Niektóre doniesienia medyczne sugerują, iż grzyb poprawia wrażliwość na insulinę, tym samym kontrolując zbyt wysoki lub zbyt niski poziom cukru we krwi;
  • Dba o zdrowie układu krążeniowego – beta-glukany znajdujące się w Maitake zmniejszają nadciśnienie, naśladując mechanizm działania niektórych leków na ciśnienie krwi. Dodatkowo grzyb poprawia metabolizm tłuszczów poprzez redukcję cholesterolu całkowitego i trójglicerydów we krwi;
  • Ma działanie przeciwnowotworowe – pomocne jako leczenie uzupełniające w terapiach przeciwnowotworowych. Spożywanie sproszkowanego Maitake przyczynia się do znacznej poprawy, a także regresji niektórych nowotworów (np. piersi, wątroby, prostaty i płuc);
  • Działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie – działanie Maitake zmniejsza aktywność białek zapalnych, odpowiedzialnych za powstawanie stanów zapalnych w organizmie;
  • Wspomaga wątrobę – Maitake przeciwdziała magazynowaniu trójglicerydów w komórkach wątroby. Ponadto zawarte w grzybie przeciwutleniacze odpowiednio wiążą wolne rodniki w wątrobie i unieszkodliwiają je.

Przeciwskazania do suplementacji Maitake – o jakich mowa?

Grzyb Maitake sam w sobie jest doskonale tolerowany przez ludzki organizm. Ponieważ nie cechuje się działaniem toksycznym, można go włączyć do codziennej diety bez obaw o swoje zdrowie. Nie zaleca się jednak spożywania go w trakcie ciąży ani podczas leczenia chorób o podłożu autoimmunologicznym.

Co więcej, wysokie dawki grzyba mogą powodować problemy trawienne, dlatego zaleca się włączenie go do diety w niskich dawkach, z czasem stopniowo je zwiększając, w celu uniknięcia tego typu reakcji.

Jak dawkować Maitake? – odpowiednia suplementacja

Obecnie nie istnieje dokładne dawkowanie uznane przez światowe, czy krajowe organizacje zdrowia w odniesieniu do suplementacji Maitake. Dlatego wskazane jest zapoznanie się z wytycznymi i instrukcjami dostarczonymi przez producenta, jeśli stosujemy suplementy na bazie grzyba. Można jednak uznać, iż dawkowanie stosowanie w ramach badań klinicznych stanowi podstawę odniesienia.

Badania wykazały, iż dawka rzędu 3 mg/kg masy ciała do dwóch razy dziennie jest skuteczna w zwiększeniu odporności i poprawy funkcjonowania organizmu. W przybliżeniu odpowiada to od 350 do 480 mg dziennie dla osób o masie ciała od 60 do 80 kg. Cały grzyb może być stosowany w dowolnych dawkach, choćby ze względu na nieproporcjonalne rozmieszczenie składników aktywnych w strukturze Maitake.

Grifola Frondosa w świetle nauki – badania na temat efektywności grzyba

Badania nad Maitake są wciąż stosunkowo młode. Ponieważ uprawa grzyba na skalę globalną miała miejsce dopiero w latach 80. XX wieku, szersze badania dotyczące jego efektywności pojawiły się w ciągu ostatnich kilku dekad.

Udowodnione zostało, iż Maitake pomaga w walce z cukrzycą. Na początku XXI wieku japońscy naukowcy przeprowadzili udane badanie na szczurach, w którym wykazali, iż szczury, które spożywały grzyb Maitake wraz z pokarmem, miały o wiele niższy poziom glukozy we krwi od grupy kontrolnej pozbawionej dostępu do Grifola Frondosa.

Inne badania ukazały także efektywność Maitake w obniżeniu wysokiego ciśnienia krwi związanego z wiekiem. Przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych, wykazały, iż Maitake rzeczywiście, zawiera składniki aktywne, które w pozytywny sposób wpływają na zdrowie pacjentów zmagających się z nadciśnieniem.

Chińskie badania na temat Maitake sugerują również, iż działanie przeciwnowotworowe grzyba jest pomocne w procesie rekonwalescencji u pacjentów z nowotworami. Największa skuteczność grzyba w walce z rakiem ma miejsce w momencie jednoczesnej suplementacji Maitake i witaminy C. Aktualne badania z ostatnich paru lat wykazały empirycznie, iż Grifola Frondosa ma działanie prozdrowotne, wzmacniające układ odpornościowy i redukujące aktywność wolnych rodników w organizmie.

Maitake w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej – co warto wiedzieć?

Tańczący Grzyb” jest zbierany i spożywany w Chinach mniej więcej od 3000 lat. Należy do kategorii „grzybów długowieczności”, podobnie jak równie popularne gatunki Reishi, czy Shiitake. Jest jednym z ciekawszych adaptogenów stosowanych w tradycyjnej medycynie chińskiej, dla której stanowi jeden z podstawowych fundamentów dobrego zdrowia.

Oprócz zadbania o aspekt duchowy i poprawny przepływ energii Qi grzyb stosowany był w Chinach m.in. do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto Maitake z powodzeniem używano jako środka zapobiegawczo w problemach z sercem, a także ze względu na swoje właściwości tonizujące.

Źródła

Polecane produkty

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Loading...