Laktoferyna jako naturalny antybiotyk - jak działa i kiedy stosować?

Laktoferyna jest białkiem, które przede wszystkim poprawia metabolizm żelaza i wzmacnia układ odpornościowy. Z tego względu obecnie laktoferyna jest jednym z częściej stosowanych suplementów diety w momencie, kiedy potrzebujemy skutecznie wzmocnić nasz układ odpornościowy. Laktoferyna aktywnie uczestniczy we wzroście i rozwoju wszystkich niemowląt, a także osób dorosłych. Laktoferyna ma również wiele zalet i udowodnionych korzyści zdrowotnych. Zatem, co warto wiedzieć o laktoferynie?

Laktoferyna – co to takiego?

Laktoferyna jest glikoproteiną z rodziny transferyn, czyli substancją wiążącą się z żelazem i pełniącą wiele ważnych funkcji biologicznych. Wiadomo, iż cechuje się właściwościami przeciwbakteryjnymi, przeciwwirusowymi, przeciwgrzybicznymi, przeciwutleniającymi, czy immunomodulującymi. Po raz pierwszy laktoferyna została wyizolowana w 1960 roku z krowiego mleka.

Cząsteczka ta obecna jest w siarce i mleku kobiet w czasie laktacji. Co więcej, laktoferyna występuje także w ślinie, wydzielinie z nosa, łzach, żółci, czy płynie trzustkowym. Stanowi więc integralną część naszych ciał.

Glikoproteina, jaką jest laktoferyna, spełnia niezliczone role na podłożu biologicznym. U osób zdrowych stoi na czele mechanizmu obronnego organizmu, aby zapewnić mu ochronę przed inwazjami zarazków. Wyjaśnia to jej zdolność wiązania się z żelazem, pierwiastkiem wysoko cenionym przez atakujące patogeny w celu proliferacji. Cząsteczka jest zdolna do np. atakowania mikroorganizmów, powodując w ten sposób ich rozpad.

Właściwości laktoferyny – o jakich mowa?

Laktoferyna, jak już wiemy, jest glikoproteiną wielofunkcyjną, której główną właściwością i zarazem funkcją jest wiązanie żelaza z wydzielin i płynów ustrojowych. W ten sposób zmniejsza się ilość żelaza dostępnego dla namnażania się mikroorganizmów w ludzkim ciele, zmniejszając w ten sposób efekt oksydacyjny wynikający z podwyższenia poziomu żelaza w surowicy.

Wśród właściwości lactoferyny wartymi wymienienia są m.in.:

  • Działanie przeciwdrobnoustrojowe – zdolność wiązania żelaza przez laktoferynę zmniejsza możliwości manipulacyjne i reprodukcyjne bakterii, które potrzebują go do proliferacji;
  • Stymuluje układ odpornościowy – wpływa na pobudzenie funkcji odpornościowych, zarówno wrodzonych, jak i adaptacyjnych;
  • Zwalcza nowotwory – w licznych badaniach zauważono istotny potencjał laktoferyny do zwalczania nowotworów, obniżania poziomu żelaza, tak ważnego dla proliferacji i dojrzewania komórek nowotworowych;
  • Działa przeciwutleniająco i przeciwzapalnie – dzięki modulacji immunologicznej i regulacji produktów pochodzących z odpowiedzi zapalnej lub zakaźnej organizmu redukuje powstawanie wolnych rodników.

Laktoferyna a choroby organizmu – na co pomaga?

Z powyższych względów można uznać, iż laktoferyna działa jak naturalny antybiotyk. Ze względu na swoje działanie i właściwości może być stosowana w profilaktyce różnorodnych chorób, między innymi:

  • Leczenia zapalenia o podłożu martwiczym jelit u noworodków
  • Leczeniu sepsy
  • Zapewnieniu homeostazy błony śluzowej pochwy
  • Leczeniu infekcji dróg moczowych
  • Profilaktyce kandydozy jamy ustnej lub pleśniawki
  • Zapewnieniu powrotu smaku i zapachu po chemioterapii
  • Ochronie przed opryszczką
  • Utrzymaniu prawidłowego stanu zdrowia jamy ustnej
  • Zabezpieczeniu bariery skórnej organizmu
  • Ochronie przed SARS-CoV-2, utrudnianiu reprodukcji wirusów i ich późniejszej interakcji
  • Zadbaniu o zdrowie płuc (przy stosowaniu inhalacji)

Laktoferyna a jelita – jak działa?

Korzyści ze stosowania laktoferyny mają również znaczący wpływ na zdrowie układu jelitowego. Wydaje się, że laktoferyna bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu jelit. Rzeczywiście, niektóre badania sugerują, że suplementacja preparatów na bazie laktoferyny może skutecznie zmniejszyć nieswoisty stan zapalny jelit.

Wiadomo, iż dysbioza jelitowa (brak równowagi między dobrymi a złymi bakteriami) wywołuje stan zapalny, którego skutkiem są zaburzenia w całym organizmie. Podawanie laktoferyny zwierzętom lub niemowlętom wykazało z jednej strony znaczny wzrost liczby dobrych bakterii, a z drugiej zauważalny spadek złych bakterii. Laktoferyna zdaje się więc utrzymywać w ten sposób równowagę mikroflory jelitowej, a także stymulować proliferację komórek jelitowych, prowadząc tym samym do poprawy funkcji trawiennych.

Laktoferyna a trądzik – czy jest skuteczna?

Spożywanie laktoferyny zmniejsza liczbę zmian skórnych związanych z trądzikiem. Ponadto zmniejsza również ilość wydzielanego przez skórę łoju, stopień zaawansowania trądziku oraz towarzyszące mu zmiany zapalne.

Triacyloglicerole, które odpowiadają za rodzaj tłuszczu na powierzchni skóry, są również zauważalnie redukowane przez regularne spożywanie laktoferyny. W połączeniu z takimi substancjami, jak cynk i witamina E, laktoferyna pomaga redukować całkowite zmiany o podłożu trądzikowym, a także stany zapalne skóry i zaskórniki.

Dawkowanie laktoferyny – jak wygląda?

Jako suplement diety laktoferyna dostępna na rynku jest substancją pochodzenia bydlęcego, mniej lub bardziej dawkowana w porcjach od 100 do 400 mg. Jej czystość może sięgać nawet 96%.

W celu szybszego przywrócenia równowagi poziomu żelaza w organizmie laktoferynę można przyjmować jako dodatek do przepisanych leków, a także samodzielnie.

Aby to zrobić, wystarczy przyjmować jedną lub dwie kapsułki dziennie, w zależności od potrzeb lub więcej, zgodnie z zaleceniami lekarza lub wskazówkami zawartymi na opakowaniu, lub ulotce. Z kolei laktoferyna dla dzieci może być spożywana bezpośrednio z mleka matki lub w postaci mleka w proszku. Lactoferyna występuje także naturalnie w mleku w ilości ok. 150 mg na litr.

Skutki uboczne laktoferyny – dla kogo jest przeciwwskazana?

Na samym początku warto pamiętać, iż suplementy diety nie mają na celu zastąpienia zdrowej i zbilansowanej diety. Przed rozpoczęciem suplementacji laktoferyny ważne jest skonsultowanie się z lekarzem, choćby w celu zasięgnięcia informacji o posiadanych przez nas alergiach. Laktoferyna nie jest wskazana dla osób uczulonych na białka znajdujące się w mleku.

Przyjmowana w nadmiernych dawkach może powodować działania niepożądane, m.in.:

  • Zaparcia
  • Zmęczenie
  • Utrata apetytu
  • Wysypki skórne
  • Dreszcze

Aby uniknąć skutków ubocznych stosowania laktoferyny, należy pamiętać i przestrzegać odpowiedniego dawkowania suplementów na jej bazie. Stężenie laktoferyny w produktach dostępnych na rynku może się znacznie różnić. Z tego względu polecane jest wybieranie czystych produktów wysokiej jakości, pozbawionych zbędnych dodatków.

Opinie o laktoferynie – co myśli o niej świat nauki?

Laktoferyna jest jednym z niezbędnych składników odżywczych dla prawidłowego rozwoju i wzrostu niemowląt. Odgrywa także kluczową rolę w modulowaniu odporności niemowląt, a także dorosłych. Liczne badania wskazują na szereg zalet laktoferyny, m.in. właściwości przeciwwirusowe przeciwdrobnoustrojowe, przeciwutleniające i wiele więcej.

Opublikowane badania naukowe dotyczące stosowania laktoferyny jako suplementu i jej wpływu na odporność są również bardzo obiecujące. Kilka badań przeprowadzonych na zdrowych ochotnikach wykazało, iż spożywanie laktoferyny bezpośrednio z mleka krowiego miało pozytywne działanie immunoregulacyjne w zależności od początkowych profili układu odpornościowego. Co więcej, niektóre badania sugerują, iż suplementy w postaci kapsułek z laktoferyny mogą być stosowane klinicznie do poprawy stanu odporności pacjentów, a tym samym wpływać na aktywację systemu obronnego osób chorych.

Niektóre badania sugerują także, iż laktoferyna pełni funkcję monitorującą wzrost komórek, zwalczając rozwój przerzutów nowotworowych i supresję już powstałych. Laktoferyna ma również szereg właściwości przeciwzapalnych, działając przeciwzakaźnie przeciwko wielu mikroorganizmom, takim jak drożdże, grzyby, niektóre wirusy i pierwotniaki.

Źródła

Polecane produkty

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Loading...