- Pozostałe preparaty
- 0 komentarzy
- 69177 odwiedzin
Kwas kaprylowy należy do grupy tłuszczy nasyconych. Jest to substancja bardzo ludziom potrzebna, bowiem dostarczanie jej odpowiedniej ilości do naszego organizmu niesie ze sobą całą masę zalet. Jedną z nich jest stwierdzone działanie przeciwdrożdżakowe, co przekłada się na niszczenie nawet wielkich kolonii tychże w ludzkich jelitach. Jest to niezwykle ważne dla naszego zdrowia, bowiem drożdżaki wydzielają całą masę substancji toksycznych. Poza tym kwas ten łącząc się z elementami takimi jak wapń, cynk czy magnez oraz potas, funkcjonuje w przewodzie pokarmowym zapobiegawczo na biegunki i stany zapalne. Ponadto przyspiesza on gojenie wszelkich wrzodów na obu jelitach.
Ma on również udział w leczeniu zespołu jelita drażliwego. Poza tym według coraz większej ilości badań, kwas kaprylowy jest nieodzowną pomocą w ograniczeniu łaknienia cukru. Kwas kaprylowy działa w ten sposób, że wysyła do naszego mózgu informacje o uczuciu sytości, a zatem można w ten sposób nieco sobie pomóc w wytrwaniu na diecie i zdrowym stylu życia. Istotne jest także to, iż kwas ten dzięki temu że rozpuszcza się w tłuszczu, oddziałuje na komórki bakteryjne, co sprawia, że hamuje ich działanie znacznie lepiej od kwasu propionowego i octowego. Odpowiednie dawkowanie tej substancji może zapobiec zapadnięciu na różnego rodzaju choroby naszego przewodu pokarmowego na tle bakteryjnym.
Niedobór kwasu kaprylowego
Nieodpowiednia ilość kwasu kaprylowego w naszym organizmie może skutkować przewlekłą kandydozą. Warto suplementować się tym jakże przydatnym kwasem, gdyż możliwe problemy związane z przerostem drożdżaków mogą występować w postaci czynników takich jak:
- zła dieta,
- długotrwałe stosowanie antybiotyków,
- osłabienie układu immunologicznego,
- częste stany chorobowe,
- niedobór składników odżywczych,
- osłabienie funkcjonowania wątroby,
- zmiana flory jelitowej.
Ogólnymi objawami dla choroby jaką jest kandydoza są: przewlekłe zmęczenie, brak energii, spadek libido oraz złe samopoczucie, ale także i wzdęcia oraz wiatry, skurcze jelit, dokuczliwe swędzenie w okolicach odbytnicy, zmiany w czynnościach jelit czy też pleśniawki. Ponadto na kandydozę wskazywać mogą częste infekcje pęcherza lub pochwy, dolegliwości związane z menstruacją, depresja, niezdolność do koncentracji, czy alergie oraz nadwrażliwość na substancje chemiczne połączone ze spadkiem odporności. Skuteczne leczenie tej choroby wymaga odpowiedniego skorygowania czynników, które pozwalają na gwałtowny rozwój grzybicy i różnego rodzaju bakterii.
Kwas kaprylowy na grzybice pochwy
Ze względu na fakt, że kwas kaprylowy wykazuje właściwości przeciwgrzybicze, bardzo często wykorzystywany jest przy leczeniu zakażenia drożdżakami z rodzaju Candida, które mogą atakować nie tylko układ pokarmowy czy skórę człowieka, ale również jego układ moczowo-płciowy. Do zakażenia dochodzi najczęściej wskutek zaburzenia równowagi mikroflory lub upośledzenia funkcjonowania układu odpornościowego. Kiedy drożdżaki mają sprzyjające warunki do rozwoju, kolonizują się nadmiernie w poszczególnych narządach, w omawianym przypadku właśnie w miejscach intymnych, gdzie doprowadzają do grzybiczego zapalenia pochwy. Szacuje się, że na tą dolegliwość zapada raz w życiu przynajmniej 75% kobiet, a u 5-10% z nich dochodzi do pojawienia się grzybicy nawracającej. Objawami tej choroby jest między innymi uczucie swędzenia oraz wydzielina w postaci białych upławów. Leczenie odbywa się najczęściej przy pomocy globulek dopochwowych, jednak dużą skuteczność wykazuje także dostępny bez recepty kwas kaprylowy. Jego działanie polega na połączeniu się z błonami komórek grzybów i doprowadzeniu do ich rozerwania, a tym samym zniszczenia ich komórek. Substancja ta okazuje się najbardziej korzystna w przypadku stosowania jej wraz z cynkiem, cyną, miedzią i srebrem koloidalnym. Poleca się również łączenie kwasu kaprylowego z aloesem, który pomaga skuteczniej hamować wzrost grzybów Candida albicans, jednocześnie pobudzając wzrost pożytecznych bakterii z grupy Lactobacillus.
Występowanie kwasu kaprylowego
Kwas kaprylowy na całe szczęście znajduje się w całej masie znanych produktów spożywczych, takich jak tłuszcze roślinne, oleju kokosowym oraz palmowym, ale także i w tłuszczach zwierzęcych takich jak na przykład tłuszcz zapasowy owiec oraz kóz. Znajduje się on również w tłuszczu mlekowym królików oraz kozic. Nadaje on serom specyficzny zapach. Jest zatem w czym wybierać, choć oczywiście należy mieć na uwadze, że raczej nikt nie zdecyduje się na dostarczenie tego jakże ważnego dla naszego zdrowia kwasu poprzez mleko królików.
Jeśli chodzi o sztuczne źródła tej jakże cennej substancji to źródła potrzebne do odpowiedniej suplementacji można znaleźć w każdej aptece. Produkt powinien mieć zmaksymalizowane działanie, zatem każda tabletka powinna zawierać około 350 mg tejże substancji. W razie jakichkolwiek problemów czy wątpliwości na pewno z chęcią pomoże nam farmaceuta. Ważne są także warunki przechowywania tego kwasu, gdyż powinien on znajdować się w szklanym, a zarazem ciemnym opakowaniu.