Kwas kaprylowy - działanie, objawy niedoboru, występowanie

Kwas kaprylowy należy do grupy tłuszczy nasyconych.  Jest to substancja bardzo ludziom potrzebna, bowiem dostarczanie jej odpowiedniej ilości do naszego organizmu niesie ze sobą całą masę zalet. Jedną z nich jest stwierdzone działanie przeciwdrożdżakowe, co przekłada się na niszczenie nawet wielkich kolonii tychże w ludzkich jelitach. Jest to niezwykle ważne dla naszego zdrowia, bowiem drożdżaki wydzielają całą masę substancji toksycznych. Poza tym kwas ten łącząc się z elementami takimi jak wapń, cynk czy magnez oraz potas, funkcjonuje w przewodzie pokarmowym zapobiegawczo na biegunki i stany zapalne. Ponadto przyspiesza on gojenie wszelkich wrzodów na obu jelitach.

Ma on również udział w leczeniu zespołu jelita drażliwego. Poza tym według coraz większej ilości badań, kwas kaprylowy jest nieodzowną pomocą w ograniczeniu łaknienia cukru. Kwas kaprylowy działa w ten sposób, że wysyła do naszego mózgu informacje o uczuciu sytości, a zatem można w ten sposób nieco sobie pomóc w wytrwaniu na diecie i zdrowym stylu życia. Istotne jest także to, iż kwas ten dzięki temu że rozpuszcza się w tłuszczu, oddziałuje na komórki bakteryjne, co sprawia, że hamuje ich działanie znacznie lepiej od kwasu propionowego i octowego. Odpowiednie dawkowanie tej substancji może zapobiec zapadnięciu na różnego rodzaju choroby naszego przewodu pokarmowego na tle bakteryjnym.

Niedobór kwasu kaprylowego

Nieodpowiednia ilość kwasu kaprylowego w naszym organizmie może skutkować przewlekłą kandydozą. Warto suplementować się tym jakże przydatnym kwasem, gdyż możliwe problemy związane z przerostem drożdżaków mogą występować w postaci czynników takich jak:

  • zła dieta,
  • długotrwałe stosowanie antybiotyków,
  • osłabienie układu immunologicznego,
  • częste stany chorobowe,
  • niedobór składników odżywczych,
  • osłabienie funkcjonowania wątroby,
  • zmiana flory jelitowej.

Ogólnymi objawami dla choroby jaką jest kandydoza są: przewlekłe zmęczenie, brak energii, spadek libido oraz złe samopoczucie, ale także i wzdęcia oraz wiatry, skurcze jelit, dokuczliwe swędzenie w okolicach odbytnicy, zmiany w czynnościach jelit czy też pleśniawki. Ponadto na kandydozę wskazywać mogą częste infekcje pęcherza lub pochwy, dolegliwości związane z menstruacją, depresja, niezdolność do koncentracji, czy alergie oraz nadwrażliwość na substancje chemiczne połączone ze spadkiem odporności. Skuteczne leczenie tej choroby wymaga odpowiedniego skorygowania czynników, które pozwalają na gwałtowny rozwój grzybicy i różnego rodzaju bakterii.

Kwas kaprylowy na grzybice pochwy

Ze względu na fakt, że kwas kaprylowy wykazuje właściwości przeciwgrzybicze, bardzo często wykorzystywany jest przy leczeniu zakażenia drożdżakami z rodzaju Candida, które mogą atakować nie tylko układ pokarmowy czy skórę człowieka, ale również jego układ moczowo-płciowy. Do zakażenia dochodzi najczęściej wskutek zaburzenia równowagi mikroflory lub upośledzenia funkcjonowania układu odpornościowego. Kiedy drożdżaki mają sprzyjające warunki do rozwoju, kolonizują się nadmiernie w poszczególnych narządach, w omawianym przypadku właśnie w miejscach intymnych, gdzie doprowadzają do grzybiczego zapalenia pochwy. Szacuje się, że na tą dolegliwość zapada raz w życiu przynajmniej 75% kobiet, a u 5-10% z nich dochodzi do pojawienia się grzybicy nawracającej. Objawami tej choroby jest między innymi uczucie swędzenia oraz wydzielina w postaci białych upławów. Leczenie odbywa się najczęściej przy pomocy globulek dopochwowych, jednak dużą skuteczność wykazuje także dostępny bez recepty kwas kaprylowy. Jego działanie polega na połączeniu się z błonami komórek grzybów i doprowadzeniu do ich rozerwania, a tym samym zniszczenia ich komórek. Substancja ta okazuje się najbardziej korzystna w przypadku stosowania jej wraz z cynkiem, cyną, miedzią i srebrem koloidalnym. Poleca się również łączenie kwasu kaprylowego z aloesem, który pomaga skuteczniej hamować wzrost grzybów Candida albicans, jednocześnie pobudzając wzrost pożytecznych bakterii z grupy Lactobacillus.

Występowanie kwasu kaprylowego

Kwas kaprylowy na całe szczęście znajduje się w całej masie znanych produktów spożywczych, takich jak tłuszcze roślinne, oleju kokosowym oraz palmowym, ale także i w tłuszczach zwierzęcych takich jak na przykład tłuszcz zapasowy owiec oraz kóz. Znajduje się on również w tłuszczu mlekowym królików oraz kozic. Nadaje on serom specyficzny zapach. Jest zatem w czym wybierać, choć oczywiście należy mieć na uwadze, że raczej nikt nie zdecyduje się na dostarczenie tego jakże ważnego dla naszego zdrowia kwasu poprzez mleko królików.

Jeśli chodzi o sztuczne źródła tej jakże cennej substancji to źródła potrzebne do odpowiedniej suplementacji można znaleźć w każdej aptece. Produkt powinien mieć zmaksymalizowane działanie, zatem każda tabletka powinna zawierać około 350 mg tejże substancji. W razie jakichkolwiek problemów czy wątpliwości na pewno z chęcią pomoże nam farmaceuta. Ważne są także warunki przechowywania tego kwasu, gdyż powinien on znajdować się w szklanym, a zarazem ciemnym opakowaniu.

Polecane produkty

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Loading...