Ryboflawina (witamina B2) - dawkowanie, działanie, niedobór

Witamina B2, czyli ryboflawina, pełni wiele różnych funkcji, między innym stymuluje odporność organizmu i jest niezbędna dla właściwego działania układu nerwowego oraz wzroku. Częstym objawem jej niedoboru jest powstawanie zajad, czyli pęknięć w kącikach ust, a także wypadanie włosów i problemy z cerą.

Witamina B2 zalicza się do witamin z grupy B. Ma postać żółtego lub pomarańczowego proszku, który rozpuszcza się w wodzie. W przemyśle spożywczym stosowana jest jako naturalny barwnik oznaczony symbolem E101. Nasz organizm nie wytwarza ryboflawiny, więc musimy dostarczać ją z pożywieniem.

Działanie witaminy B

Ryboflawina odgrywa niezwykle ważną rolę w organizmie. Uczestniczy w transporcie tlenu wewnątrz soczewki oka, dlatego zapobiega rozwojowi takich schorzeń jak zaćma. Dodatkowo wzmaga także działanie insuliny, więc chroni przed rozwojem insulinooporności i w konsekwencji cukrzycy. Jest niezbędna do produkcji kortyzolu, który jest hormonem o działaniu przeciwzapalnym. Najważniejszą funkcją tej witaminy jest jej udział w procesach utleniania i redukcji. Katalizuje przemiany aminokwasów w tłuszcze lub węglowodany, dzięki czemu możliwe jest magazynowanie energii.

Witamina B2 jest niezbędna do produkcji wielu substancji, które wpływają na pracę organizmu. Uczestniczy w syntezie hormonów o działaniu lokalnym, odpowiedzialnych między innymi za regulację istotnych procesów takich jak skurcze mięśni, ciśnienie krwi i praca serca. Jest niezbędna dla właściwego funkcjonowania układu nerwowego, ponieważ wpływa na produkcję ważnych neuroprzekaźników - dopaminy, serotoniny i kwasu amino-masłowego.

Ryboflawina zapotrzebowanie

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B2 wynosi 2,4-2,8 mg dla mężczyzn i 1,6-2,2 mg dla kobiet. Bardzo trudno przedawkować ryboflawinę, ponieważ ta substancja słabo wchłania się w jelitach, a jej nadmiar usuwany jest z organizmu wraz z moczem. Przyjęcie toksycznej dawki możliwe jest w formie zastrzyku. W takim przypadku powoduje ona nudności i wymioty. Witamina B2 dawkowanie jest inne dla dorosłych i dzieci w zależności od ich wieku, o czym warto pamiętać w czasie stosowania suplementów.

Witamina B2 gdzie występuje?

Witamina B2 - w jakich produktach możemy ją znaleźć? Bardzo dobrym źródłem ryboflawiny jest mięso. Duże ilości tej substancji znajdują się również w jajach i nabiale, zawierają ją głównie sery podpuszczkowe oraz twarogowe. Ponadto witaminę B2 znajdziemy w kaszy jaglanej, fasoli, natce pietruszki grochu, rybach, szpinaku, migdałach i produktach pełnoziarnistych, np. pieczywie i makaronach z pełnego ziarna. Witamina B2 gdzie jest jej najwięcej? Przede wszystkim w wątrobie, która zawiera również dużo pozostałych witamin należących do grupy B, a także innych ważnych mikroelementów.

Skutki niedoborów witaminy B2

Niedobór witaminy B2 niekorzystnie wpływa na oczy, powoduje zaczerwienienie, uczucie pieczenia, światłowstręt i wrażenie piasku pod powiekami. Brak ryboflawiny w diecie ma również niekorzystny wpływ na skórę, prowadząc do stanów zapalnych, pękania warg, powstawania pleśniawek, a także łojotoku i wypadania włosów. Zapalenia mogą dotknąć śluzówkę jamy ustnej nosa i ust. Negatywne skutki dotyczące układu nerwowego to bezsenność, zawroty głowy oraz problemy z koncentracją. U kobiet brak wystarczającej ilości witaminy B2 w diecie może prowadzić do częstych infekcji pochwy.

Badania naukowe wykazały, że może istnieć związek z niedoborami witaminy B2 a migrenami. Osoby, które cierpią na silne, migrenowe bóle głowy mają często nieco obniżony poziom koenzymu Q10, witaminy D i ryboflawiny.

Witamina B2 a wegetarianizm

Osoby na diecie wegetariańskiej mogą mieć problemy z dostarczeniem organizmowi odpowiednich ilości niezbędnych mikroelementów. Wegetarianie nie są w szczególny sposób narażeni na niedobory witaminy B2. Niektóre badania wykazały jednak, że kłopoty z niedoborami ryboflawiny mogą mieć weganie. W celu uzupełnienia jej braków zaleca się włączenie do diety takich produktów roślinnych jak pieczywo pełnoziarniste, soja, daktyle, morele, śliwki i zielone warzywa.

Polecane produkty

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Loading...