Nie tylko redukcja masy ciała - jak i kiedy stosować garcinia cambogia?

Surowce ziołowe stanowią rozwiązanie wielu problemów i dolegliwości zdrowotnych. Znane są ze swojego skutecznego i bezpiecznego działania. Nie inaczej jest z suplementami roślinnymi wspomagającymi odchudzanie. Utrata wagi może być trudna, a restrykcyjne diety przynoszą więcej szkód niż korzyści. Wśród naturalnych rozwiązań znajduje się garcinia cambogia - tropikalna roślina o niezwykłych właściwościach. Jak i kiedy stosować tamaryndowiec malabarski?

Garcinia cambogia - pochodzenie

Garcinia cambogia znana też jako tamaryndowiec malabarski to gatunek wiecznie zielonych drzew występujących w klimacie tropikalnym. Roślina pochodzi z terenów Indonezji, ale uprawiana jest na dużą skalę w południowo-wschodniej Azji i zachodniej Afryce. 

Głównym surowcem wykorzystywanym w medycynie tradycyjnej są przede wszystkim (suszone) owoce i (zdecydowanie rzadziej) ziarna. Badania pokazały, że ekstrakt jest skoncentrowanym źródłem witamin, minerałów i polifenoli - związków chemicznych występujących w roślinach, wykazujących silne działanie przeciwutleniające.

Najważniejszym składnikiem aktywnym odpowiedzialnym za większość właściwości tamaryndowca malabarskiego jest kwas hydroksycytrynowy. 

Kwas hydroksycytrynowy - co to jest?

Kwas hydroksycytrynowy (HCA) to substancja chemiczna, pochodna kwasu cytrynowego. Reguluje poziom cholesterolu w organizmie i wpływa na termogenezę, czyli proces regulacji temperatury ciała - podnosi ją, co sprzyja efektywnemu spalaniu tkanki tłuszczowej. Kwas hydroksycytrynowy kontroluje profil lipidów i stężenie glukozy we krwi. 

HCA blokuje liazę cytrynianową - enzym, który stanowi ważny element biosyntezy kwasów tłuszczowych i przyczynia się do zamiany cukrów i skrobi w tłuszcz. 

Ostatnie badania naukowców z University of Hosuton wykazały, że kwas hydroksycytrynowy wspomaga rozpuszczanie poszczególnych składników kamieni nerkowych, co jest bardzo obiecujące w leczeniu dolegliwości.  

Choć HCA występuje w owocach tamaryndowca malabarskiego (oraz owocach cytrusowych, ale w mniejszej ilości), bardzo trudno wyizolować kwas z naturalnych surowców. 

Garcinia cambogia - właściwości

Garcinia cambogia odgrywa dużą rolę w zapobieganiu otyłości. Reguluje syntezę kwasów tłuszczowych i trójglicerydów. Ma też istotny wpływ na poziom cholesterolu:

  • obniża poziom LDL - frakcja o niekorzystnym działaniu, która odpowiada za transport cholesterolu do tkanek, LDL zwiększa ryzyko wystąpienia przewlekłych schorzeń 
  • podnosi poziom HDL - frakcja o korzystnym działaniu, odprowadza cholesterol z tkanek do wątroby, wpływa pozytywnie na układ krążenia

Jak sugerują nowe badania, tamaryndowiec malabarski może zapobiegać cukrzycy typu 2, ponieważ bierze czynny udział w kilku ważnych procesach, które powodują:

  • spadek poziomu insuliny
  • spadek poziomu leptyny
  • poprawę kontroli poziomu cukru we krwi
  • zwiększenie wrażliwości na insulinę

Według naukowców garcinia cambogia może wzmocnić układ trawienny - badania, choć w początkowej fazie już pokazały, że suplement chroni przed wrzodami żołądka i może zmniejszać uszkodzenia wewnętrzne wyściółka przewodu pokarmowego. 

Tamaryndowiec malabarski uważany jest za modulator ośrodkowego układu nerwowego - suplementacja może zwiększać ilość serotoniny - ważnego neuroprzekaźnika i hormonu, który wpływa na samopoczucie, ciśnienie krwi oraz sen. Niski poziom serotoniny powoduje bezsenność, przewlekłe zmęczenie i zaburzenia depresyjne.  

Garcinia cambogia na odchudzanie

Garcinia cambogia stosowana jest przede wszystkim w celu redukcji masy ciała. Cechuje się wielokierunkowym działaniem - bierze udział w procesach, które zapobiegają powstawaniu i odkładaniu się tkanki tłuszczowej, przyspiesza też podstawową przemianę materii. Dzięki temu, że reguluje poziom serotoniny, wpływa również na uczucie sytości i zmniejsza ilość spożywanego pokarmu. 

Suplementy diety zawierające tamaryndowiec malabarski działają skutecznie, a przy regularnym stosowaniu można bezpiecznie osiągnąć zadowalające efekty. Trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość. Podobnie do innych produktów roślinnych, działają nieco wolniej. 

Garcinia cambogia - dawkowanie

Póki co, nie ma odpowiednich badań naukowych, które określiłyby konkretną dawkę suplementu. Specjaliści zalecają spożywanie 900 mg - 2800 mg garcinia cambogia dziennie, co stanowi bezpieczną ilość, pozbawioną znaczących skutków ubocznych. Oczywiście dawki nie należy dobierać samodzielnie, ponieważ ta może różnić się od konkretnej marki suplementu, a także czynników indywidualnych (jak np. wiek, tryb życia czy stan zdrowia). Warto skorzystać z zaleceń producenta, a w razie wątpliwości skonsultować się z lekarzem. 

Co jednak istotne, to nie wielkość dawki ma największe znaczenie. Liczy się przede wszystkim udział kwasu hydroksycytrynowego, którego zawartość powinna oscylować na poziomie 50% - 60%, co zgodnie z najnowszymi badaniami przynosi najwięcej korzyści. 

Garcinia cambogia - jak przyjmować?

Suplementy diety garcinia cambogia najlepiej spożywać ok. 30 - 60 minut przed posiłkiem, popijając produkt dużą ilością wody. Zapewni to odpowiednią, niezakłóconą przyswajalność w przewodzie pokarmowym. 

Po dłuższym okresie suplementacji (który nie powinien wynosić więcej niż 12 tygodni), zaleca się 14-dniową przerwę. 

Garcinia cambogia - kontrowersje

Co jakiś czas pojawiają się doniesienia o szkodliwych skutkach ubocznych stosowania preparatów zawierających garcinia cambogia. Czy należy się ich bać?

W większości przypadków działania niepożądane pojawiają się w odniesieniu do produktów wieloskładnikowych - nigdy nie potwierdzono, że tamaryndowiec malabarski jest szkodliwy. Co więcej, amerykańska agencja FDA (Food and Drug Administration) zakwalifikowała garcinia cambogia do substancji bezpiecznych dla człowieka.

Skutki uboczne pojawiają się często przy stosowaniu preparatów niewiadomego pochodzenia, które mogą zawierać niebezpieczne substancje chemiczne. Suplementy powinny zawsze pochodzić ze sprawdzonych i pewnych źródeł - aptek i renomowanych, specjalistycznych sklepów.   

Garcinia cambogia - czy każdy może stosować suplement?

Owoce garcinia cambogia mogą być spożywane na surowo, ale wykorzystywane są raczej jako przyprawa, w niewielkich ilościach. Dlaczego? Charakteryzują się kwaśno - słonym smakiem, który choć z pewnością ciekawy, nie należy do najprzyjemniejszych. A suplementy nie dosyć, że praktycznie pozbawione smaku, zawierają również nieporównywalnie wyższe stężenie kwasu hydroksycytrynowego. 

Czy garcinia cambogia jest dla każdego?

Niestety, istnieje kilka wyjątków dla stosowanie garcinia cambogia. Preparat nie powinien być łączony z inhibitorami wychwytu zwrotnego serotoniny (SSRI), ponieważ leki hamują reabsorbcję serotoniny przez neurony, co może prowadzić do patologicznego wzrostu poziomu hormonu.

Tamaryndowiec malabarski nie jest polecany osobom cierpiącym na demencję, chorobę Alzheimera i Parkinsona oraz w przypadku przewlekłych schorzeń wątroby. Z powodu braku wystarczającej ilości badań, odradza się również stosowanie przez kobiety w ciąży i okresie laktacji. 

Garcinia cambogia znana jest ze swojego wpływu na redukcję masy ciała, ale posiada wiele innych właściwości, które mogą usprawnić działanie organizmu, chroniąc przed rozwojem powszechnie występujących chorób. Stosowana regularnie i zgodnie z zaleceniami przynosi długotrwałe efekty bez skutków ubocznych, czego nie można powiedzieć o wielu powszechnie dostępnych środkach odchudzających. Warto o tym pamiętać, bo jeśli chodzi o zdrowie bezpieczeństwo jest najważniejsze.

Źródła

Polecane produkty

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Loading...