- Poradniki
- 0 komentarzy
- 32202 odwiedzin
Nie ma wątpliwości, że tokotrienole wpływają korzystnie na zdrowie ludzkie. Badania wskazują, że tokotrienole są unikalne i nowatorskie w swoich działaniach, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, promują zdrowy wzrost komórkowy i zapewniają działanie przeciwutleniające oraz wspierają wrodzone właściwości neuroprotekcyjne.
Tokotrienole – działanie
Poza rakiem tokotrienole wykazują działanie lecznicze w zmniejszaniu ważnych czynników ryzyka niektórych z najbardziej śmiertelnych chorób przewlekłych. Na przykład stwierdzono, że tokotrienole stymulują tworzenie nowych naczyń po udarze mózgu, obniżają poziom homocysteiny, poprawiają wrażliwość na insulinę, chronią ważne obwody mózgu, a nawet zapobiegają utracie masy kostnej. Dodatkowo, tokotrienole mają silne właściwości obniżające stężenie lipidów i działanie przeciwnowotworowe.
Przez wiele lat badania nad witaminą E powodowały niespójne wyniki dotyczące jej wpływu na raka. Obecnie uważa się, że ta niezgodność wynika prawdopodobnie z powszechnego stosowania samego alfa-tokoferolu w takich badaniach. Wiadomo teraz, że alfa-tokoferol ma słabe działanie przeciwrakowe, a tokotrienole są silniejszymi środkami zapobiegającymi nowotworom.
Tokotrienole są ostatecznym, wielokierunkowym składnikiem odżywczym, jeśli chodzi o raka. Ich działanie wpływa na praktycznie każdy krok w rozwoju raka. Dzielą się one działaniem antyoksydacyjnym z tokoferolem, ale wydaje się, że znaczna ilość działań przeciwrakowych, niezwiązanych z działaniami przeciwutleniaczy.
Tokotrienole - występowanie
Tokotrienole występują naturalnie głównie w oleju palmowym. Alternatywne źródła to także ryż, jęczmień, kiełki pszenicy, owsa, wyciąg z palmy sabałowej, oraz niektóre odmiany orzechów. Ze wszystkich ziaren najwięcej witaminy E znajduje się w skiełkowanym ziarnie pszenicy i wyciskanym z jej kiełków oleju. Drugim w kolejności źródłem są pestki słonecznika i wyciskany z nich olej. Ponadto witaminę E a zatem Tokotrienole można znaleźć w migdałach, roślinach takich jak: szpinak, sałata, brokuły. A także w marchwi, pietruszce, roślinach strączkowych. Oraz w owocach takich jak: awokado, morele, brzoskwinie, maliny, śliwki, truskawki, porzeczki. Produkty zwierzęce także nie są pozbawione witaminy E, którą można odnaleźć w nabiale, maśle, mięsie, rybach, jednak ilość tej witaminy w takim pożywieniu jest niewielka. Ważną informacją jest to, że obróbka termiczna wymienionych produktów niszczy witaminę E.
Tokotrienole są obecne w suplementach diety, można je przyjmować, gdy zapotrzebowanie organizmu na ten składnik jest zwiększone.
Tokotrienole - właściwości
Tokotrienole posiadają właściwości lecznicze w chorobie sercowo-naczyniowej i udarowej. Ponadto oferują one wiele istotnych dodatkowych korzyści dla tokoferolu w postaci witaminy E, takie jak:
Udoskonalenie profili lipidowych
Tokotrienole zmniejszają poziom cholesterolu w osoczu, blokując reduktazę HMG-CoA. Ten enzym jest etapem ograniczającym szybkość wytwarzania cholesterolu, więc blokowanie go jest skutecznym środkiem obniżania poziomu cholesterolu. W rzeczywistości, wspólne leki statynowe stosowane do obniżania poziomu lipidów również działają poprzez hamowanie reduktazy HMG-CoA, chociaż robią to za pomocą innego mechanizmu. Badania na ludziach wykazują, że suplementacja Tokotrienolem może obniżyć całkowite stężenie lipidów w surowicy o 23%, cholesterolu całkowitego o 30% i cholesterolu LDL (złego) o 42%.
Nie wszystkie badania na ludziach wykazują tak znaczne zmniejszenie stężenia cholesterolu LDL i cholesterolu. Badania na zwierzętach wykazują znaczne zmniejszenie zawartości lipidów z dodatkową zaletą zmniejszania utleniania lipidów. Tokotrienole mogą także obniżyć niebezpieczne formy apolipoprotein, które są białkami przenoszącymi lipidy, mogącymi zwiększyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Ograniczenie homocysteiny
Stwierdzono również, że Tokotrienole zmniejszają poziom homocysteiny we krwi, kolejny ważny czynnik wpływający na chorobę sercowo-naczyniową. Kiedy naukowcy użyli frakcji bogatej w tokotrienol w badaniu szczurów w celu zmniejszenia stresu oksydacyjnego w osoczu i stresie oksydacyjnym serca, odkryli, że okazały się one mocniejsze niż foliany, standardowa witamina zmniejszająca homocysteinę. U królików suplementacja Tokotrienolem po diecie o wysokiej zawartości tłuszczu znacząco obniżyła liczbę markerów uszkodzenia zarówno zapalenia jak i mięśnia sercowego.
Ochrona przed niedokrwieniem
Jeśli naczynie zostanie zablokowane tokotrienole zapewniają silną oporność na utratę przepływu krwi znanego, jako niedokrwienie, które jest ogólnie zaangażowane w rozwój zawału serca lub udaru mózgu. To zostało mocno wykazane w badaniu królików, w którym suplementacja nie tylko obniżyła lipidy, ale także chroniła mięśnie serca przed uszkodzeniami spowodowanymi niedokrwieniem wywołanym w laboratorium. Dotyczyło to zwłaszcza alfa i gamma-tokotrienolu, co znacząco obniżyło obszar uszkodzenia mięśnia sercowego.
Zapobieganie uszkodzeniom mózgu związanym z udarem
Ostry udar niedokrwienny (zmniejszony dopływ krwi do obszaru mózgu) pozostaje wiodącą przyczyną zgonów i niepełnosprawności na całym świecie. Udowodniono się, że doustne tokotrienole chronią i zapobiegają uszkodzeniom mózgu związanym z udarem w modelach zwierzęcych. Ochrona ta jest wynikiem kilku niezależnych mechanizmów. Tokotrienole działają przez:
- Spowolnienie przemiany kwasu arachidonowego (najbardziej obfitego kwasu tłuszczowego mózgu) w cząsteczki prozapalne, zmniejszając tym samym zapalenie, które pojawia się po ostrym udarze.
- Zmniejszenie wpływu cząsteczek indukujących uszkodzenie utleniaczy w tkance mózgowej.
- Zwiększenie rekrutacji tętnic w celu szybkiego przywrócenia przepływu krwi do obszarów rannych przez udar.
Poprawa zespołu metabolicznego
W ekscytującym spojrzeniu w przyszłość w badaniach na ludziach, badania przedkliniczne wykazały, że tokotrienole mogą odwrócić wiele zmian w syndromie metabolicznym, w tym poprawić profile lipidów, zmniejszyć zmiany miażdżycowe, obniżyć poziom glukozy we krwi i oznaczyć glikację, normalizować ciśnienie krwi. Na poziomie funkcjonalnym tokotrienole poprawiają działanie mięśnia sercowego, poprawiają tolerancję glukozy i insuliny oraz zmniejszają przenikanie komórek zapalnych do mięśnia sercowego.
Komentarze (0)