Aronia - właściwości zdrwotne, przetwory, nalewki

Aronia, znana także jako czarnośliwka, to owoc pochodzący z krzewu należącego do rodziny różowatych. Charakteryzuje się intensywnym, ciemnofioletowym lub czarnym kolorem, a jego smak jest lekko kwaśny i gorzkawy. Aronia jest bogata w różnorodne składniki odżywcze, takie jak witaminy (C, K, B), minerały (potas, mangan, miedź), przeciwutleniacze, błonnik i antocyjany.

Aronia i jej pochodzenie

Początkowo aronia uprawiana była w Ameryce Północnej. To stamtąd przywędrowała na inne kontynenty za sprawą rosyjskiego sadownika Miczurina, który życie spędził na uprawianiu różnych gatunków roślin. Aronii sprzyja klimat Europy, dlatego też jej popularność rośnie, również w Polsce. Owoce w kolorze ciemnego fioletu są zbierane w sierpniu i we wrześniu.

Aronia to rozgałęziony krzew zaliczany do rodziny różowatych, który osiąga wysokość do 2,5 metra. Rośnie w zasadzie na każdej glebie, ale najlepiej rozwija się na ziemi żyznej, próchniczej, gliniasto-piaszczystej, przepuszczalnej. Lubi miejsca dobrze nasłonecznione

Właściwości aronii

Aronia na pierwszy rzut oka przypomina jarzębinę w kolorze granatowo-fioletowym. Jednak smaku tego owocu nie sposób przyrównać do niczego innego. Za sprawą charakterystycznej cierpkości aronia sok i inne przetwory zyskują nietypowy smak.

Produkty z aronii są doskonałe dla osób, które zmagają się ze zbyt wysokim ciśnieniem. Aronia skutecznie go obniża, a przy tym dba o ściany naczyń krwionośnych i zapobiega odkładaniu się złego cholesterolu. Tym samy więc zapobiega rozwojowi miażdżycy. Znajdujące się w aronii składniki sprawiają, że doskonale wspomaga ona pracę narządów wzroku. Rutyna i antocyjany dbają nie tylko o ściany tętnic i żył, ale i o budowę mniejszych naczyń krwionośnych. Ich wzmocnienie znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na zaćmę czy jaskrę. Poprawia się również ostrość widzenia.

Za sprawą wysokiej zawartości witamin aronia posiada bardzo różnorodne właściwości. To przede wszystkim źródło witaminy P. To jej zawdzięcza swój mocny kolor. Bioflawonoidy odpowiedzialne są jednak nie tylko za barwę, ale i za właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Utrzymują one skórę w dobrej kondycji, wspomagając jej odporność. Zapobiegają ponadto rozwijaniu się stanów zapalnych w organizmie. Aronia zawiera ponadto sporo witaminy C, B2, E i kwasu foliowego. Poza tym w jej składzie są również żelazo, wapń, miedź, bor, jod czy mangan.

Nalewki z aronii

Aroniówka, a więc nalewka z aronii to produkt ceniony przez smakoszy z uwagi na intensywny smak oraz właściwości prozdrowotne. Aronia jest świetna również do produkcji innych przetworów - dżemów, soków czy konfitur. Rzadko spożywa się ją natomiast w postaci surowej.

Nalewki z aronii to chyba najprostszy sposób  na jej wprowadzenie do codziennej diety. Szczególnie warto sięgnąć po nią jesienią, podobnie jak po sok z aronii. Dzięki temu można skutecznie wzmocnić odporność swojego organizmu w okresie jesienno-zimowym. Samo przygotowanie nalewki z aronii nie jest zbyt skomplikowane. Aronię wystarczy umieścić w sokowniku, podgrzać i zlać do butelek. Zamiast tego owoce można po prostu odpowiednio długo podgrzewać w garnku.

W sieci przepisów na przetwory czy nalewki z aronii nie brakuje. W domu można przygotować nalewkę w wersji alkoholowej oraz bez udziału alkoholu. Najłatwiejszym sposobem jest chyba zasypanie owoców cukrem oraz zalanie ich spirytusem. Po miesiącu taką mieszankę wystarczy przefiltrować przez gazę oraz zlać do szklanych butelek. Bardzo smaczna jest również nalewka z dodatkiem miodu.

Co ciekawe, warto pamiętać, że pite z umiarem nalewki mogą mieć dla zdrowia znacznie lepszy wpływ niż inne przetwory przygotowane z aronii czy innych owoców. Wynika to z faktu, że podczas produkcji nalewek na ogół nie stosuje się obróbki termicznej, a więc nie dochodzi do utraty niektórych witamin i minerałów. Podgrzewanie niestety nie wpływa korzystnie na wiele produktów.

Aronia w suplementach

Bogactwo przeciwutleniaczy, witamin i minerałów sprawia, że aronia stała się popularnym składnikiem suplementów diety. Jej zastosowanie w suplementacji obejmuje wsparcie dla układu odpornościowego, poprawę krążenia krwi, obniżanie poziomu cholesterolu oraz regulację ciśnienia krwi. Suplementy z aronią są cenione za korzyści zdrowotne, przyczyniając się do utrzymania ogólnej kondycji organizmu. Ale zanim wprowadzimy kolejne "tabletki" do naszego jadłospisu, warto zadbać o zdrowy styl życia i dietę.

Czy aronia może szkodzić?

Aronia zawiera kwas szczawiowy, a więc substancję, która naturalnie występuje w niektórych roślinach. Kwas szczawiowy utrudnia absorbcję minerałów - wapnia i magnezu. Poza tym niekiedy związek ten może również krystalizować się w drogach moczowych, powodując powstawanie u niektórych osób kamieni. Dlatego też tak ważne jest przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów każdego dnia. Przy odpowiednim nawodnieniu nie ma się co obawiać aronii czy innych produktów.

Polecane produkty

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Loading...