Jagody goji - właściwości zdrowotne, składniki odżywcze, działanie

Popularność jagód goji od jakiegoś czasu systematycznie rośnie. Pojawiają się w suplementach diety i w kosmetykach. Dzięki swoim leczniczym właściwościom  i pozytywnemu wpływowi na cały organizm zostały zaliczone do super food. Nie bez powodu również nazywane są czerwonymi diamentami Wschodu, gdzie znane i wykorzystywane są już od ponad 2500 lat.

Jagody goji - wyjątkowa roślina

Jagody goji to owoce chińskiej rośliny znanej pod nazwą kolcowój pospolity bądź kolcowój szkarłatny. Jest to bliski krewny chińskiej wilczej jagody, jednak nie ma nic wspólnego ze znaną w Polsce, trującą wilczą jagodą. Sama nazwa goji dotyczy nie całej rośliny, ale owoców kolcowoju. Co więcej, jest to wyłącznie nazwa handlowa jadalnej części tej azjatyckiej rośliny.

Nie tylko jagody były wykorzystywane w starożytnej medycynie azjatyckiej. Również inne części kolcowoju wykorzystywano w chorobach wątroby, płuc, serca, a także w reumatyzmie czy aby obniżyć poziom glukozy we krwi. Już tradycyjna medycyna chińska nauczyła się stosowania jagód goji jako środka łagodzącego bóle miesiączkowe, a także jedzenia poprawiającego wzrok, stan kości i stawów, czy wzmocnienie systemu odpornościowego.

Jagody goji - właściwości

Jagody goji to nie tylko bardzo dobre źródło białka, chociaż bez wątpienia jest to jeden z powodów, dla których znalazły się na liście super food. Zawierają aż 18 aminokwasów, a oprócz nich zawierają również węglowodany, tłuszcze, w tym aż pięć nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6. To one natomiast są odpowiedzialne za prawidłową pracę mózgu, dobre działanie układu nerwowego i za wytwarzanie hormonów. Jagody goji są również cennym źródłem licznych witamin, w tym m.in. witaminy E, B1, B2, B6, C, a także składników mineralnych, w tym wapnia, żelaza, miedzi, fosforu, selenu i cynku. Skład tej rośliny obejmuje także karotenoidy, w tym flawonoidy.

Za jedną z najcenniejszych właściwości jagód goji uważa się ich zdolność do zahamowaniu postępu nowotworu. Jest to możliwe dzięki zawartości bioaktywnego kompleksu polisacharydowego, który stymuluje układ odpornościowy, wykazuje właściwości przeciwutleniające, ale przede wszystkim nowotworowe. Kompleks LBP wykazuje zdolność do hamowania wzrostu komórek raka żołądka, okrężnicy, płuc, a także powstrzymuje rozwój komórek raka gruczołu krokowego i raka piersi.

Kolejną z bardzo cenionych właściwości jagód goji jest ich zdolność do obniżania poziomu cukru we krwi. Dzięki temu mogą one zmniejszać hiperglikemię u chorujących na cukrzycę, a także poprawiać wrażliwość na insulinę, czyli zmniejszać insulinooporność.

Jagody goji swój wpływ na nadciśnienie zawdzięczają głównie zawartości cyperonu, który wpływa korzystnie na pracę serca i ciśnienie tętnicze krwi. Dodatkowe wsparcie w tym zakresie zapewnia cholina mająca niemałe znaczenie w zapobieganiu chorobom serca. Wspomniany już kompleks LBP oraz β-sitosterol zmniejszają również poziom złego cholesterolu i zwiększają poziom tego dobrego.

Mniej znaną właściwością jagód goji jest ich pozytywny wpływ na wzrok. Dzięki obecności karotenoidow i luteinie chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniami różnego pochodzenia, w tym z powodu wolnych rodników. Co więcej, luteina pochłania niebieskie światło widzialne, dzięki czemu chroni oko przed zbyt dużymi i niebezpiecznymi dawkami promieniowania UV i widzialnego.

Jagody goji to również bardzo dobry sposób na ochronę wątroby, szczególnie w diecie wysokotłuszczowej. Nie tylko pomagają oczyścić ten organ, ale też usprawniają trawienie i hamują oksydacyjne uszkodzenia wątroby.

Jagody goji - na odchudzanie

Jagody goji popularność zyskały nie z powodu swoich właściwości leczniczych, ale głównie z powodu realnego wpływu na szybszą utratę zbędnych kilogramów. Dzięki zawartości błonnika nawet niewielka ilość jagód goji zapewnia uczucie sytości. W utracie wagi pomaga również kontrolowanie i regulowanie poziomu glukozy we krwi. Chociaż jagody goji są owocami, nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru, dlatego są doskonałą alternatywą dla słodyczy. Szczególnie że zawierają bardzo niewiele kalorii (ok. 30 kcal na jedną łyżkę). Aby jednak owoce te skutecznie pokręcały metabolizm, powinny być spożywane regularnie i w odpowiednich dawkach. Dzienna porcja to od pięciu do dwunastu gramów suszonych owoców. Można podawać je wraz z musli, jogurtem, kaszą, a nawet ryżem. Dobrze się również sprawdzają jako dodatek do niektórych potraw, np. wieprzowiny czy drobiu. Bardzo często są również dodawane do herbaty czy innych napojów.

Dzięki swojej uniwersalności, jagody goji są bardzo dobrym dodatkiem do codziennej diety.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Loading...